Flamingo’s kijken in de Camargue (met video)

wo 1 april 2020

Nee, je hoeft er de deur niet voor uit. Je kunt de fameuze flamingo’s van de Camargue (Bouches-du-Rhône) gewoon vanuit je ‘confinement’ bekijken. Dit voorjaar streken ze weer neer in hun broedgebied. En daar begonnen ze aan hun ‘parade nuptiale’: het elkaar het hof maken met merkwaardige dansbewegingen en een hele hoop herrie.

Klik hier (video) als je wilt zien hoe dat in z’n werk gaat.

Een kieskeurige vogel
De roze flamingo’s van de Camargue vormen een kieskeurig volkje. Dit bijzonere deel van de Bouches-du-Rhône, van zo’n 178.000 hectaren groot, is het enige gebied in Frankrijk waar ze willen broeden. Ze hebben bovendien een speciale voorkeur voor de zoutpannen in dit rijke natuurgebied. En ze trekken meteen aan hun stutten als de omstandigheden naar hun zin niet ideaal genoeg zijn. Zo kwamen de roze vogels al minsens 30 jaar broeden op ‘hun’ îlot du Salin-de-Giraud in l’étang du Fangassier. Maar in 2014 weken ze ineens uit naar Aigues-Mortes. Ze hadden blijkbaar door dat de zoutfabriek Salins daarheen was verplaatst. Want dankzij die fabriek zijn de broedomstandigheden voor de flamingo’s ideaal: de zoutpannen kennen een gelijkmatig en geschikt waterniveau. Dat mag niet te diep zijn, dan zouden de eieren kunnen verdrinken. Het mag ook niet te ondiep zijn, want dan zouden de vogels een te makkelijke prooi voor hun natuurlijke vijanden zijn. Logisch dat ze meeverhuisden.

Nieuwe oude zoutpannen
Maar in 2016 waren ze ineens weer terug. Met dank aan Europa, die de restauratie van de oude zoutpannen langs de Méditerrane kust subsidieert en ook die van l’étang du Fangassier onder handen nam. Met als resultaat dat het waterpeil weer voldoet aan flamingo-normen. Dat leverde toen een geboortegolf op van maar liefst 4000 flamingo-kuikens.
Dit jaar zijn de flamingo’s talrijker en kleurrijker dan ooit. Als we weer naar buiten mogen kun je ze bewonderen in de ondiepe meren en zoutpannen ten zuiden van Giraud, bij het Étang des Impériaux, het Étang de Malagroy, bij Méjanes, tussen Aigues-Mortes en Le Grau-du-Roi, het Étang de Vaccarès en Le Fournelet, Galabert en Fangassier en in het Parc ornithologique du Pont de Gaud.
Maar ja, dat is voor later. Nu genieten we maar van ze via ons beeldscherm.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven