Lavendel: de ziel van de Provence (met filmpje!)

ma 20 april 2020

Dat vond Jean Giono (1895-1970), de geëerde schrijver uit Monasque (Alpes-de-Haute-Provence) die noteerde: “La lavande, c’est l’âme de Provence”. En wie zal hem tegenspreken?
In de Provence heb je twee soorten goud: ‘l’or jaune’ en ‘l’or bleu’. Geel staat voor olijfolie, blauw voor lavendel. Beide zijn onlosmakelijk met het zonnige zuiden verbonden en multi-toepasbaar. In de tuin, in de keuken, in de geneeskunde, in het dagelijks huishoudelijk gebruik. Egyptenaren, Grieken en Romeinen gebruikten lavendel al om de verkwikkende werking, tegen lastige insecten en tal van kwalen. Geplant tussen wijngaarden doet lavendel dienst als natuurlijke insecticide. Het blauwe goud staat ook aan de oorsprong van de parfumindustrie in Grasse. Sinds 1981 heeft de betere lavendel een AOC (appellation d’origine contrôlée) en moeten de essences aan strenge eisen voldoen.

Straks gaan we weer genieten
Natuurlijk is het een fantastische ervaring om langs de bloeiende lavendel te lopen en de geuren op te snuiven; van eind juni tot midden juli zijn de velden op hun mooist. Misschien kunnen we erheen straks, misschien (nog) niet.
Maar àls we tegen die tijd uit ons confimenent zijn gekomen, neem even een kijkje bij de 12e eeuwse abdij van Sénanque (foto), ter hoogte van Gordes in de Vaucluse. Of in het Pays d’Apt, op het Plateau des Claparèdes in de Luberon, ook Vaucuse. Het Pays de Buëch in de Hautes-Alpes, het Pays de Digne en het Plateau de Valensole in de Alpes-de-Haute-Provence. Of ga genieten rond het stadje Die, aan de voet van de Vercors. Kijk rond bij Châtillon-en-Diois (Drôme), waar een wijn van dezelfde naam wordt geproduceerd. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen door het golvende landschap, waarin ook hier en daar gele zonnebloemvelden voorkomen…

Maar dat is voor later. Tot het zo ver is zullen we het moeten doen met de voorpret. Met een fijne video-impressie om lekker bij weg te dromen: klik hier.
Tot straks nú is geworden. Dan gaan we er weer echt op uit, om te genieten van al het moois dat onze regio te bieden heeft. Samen komen we er wel. Hou je goed!
Namens het hele Kijk, Zuid-Frankrijk-team: Renée Vonk-Hagtingius

1 gedachte over “Lavendel: de ziel van de Provence (met filmpje!)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven