Troost-aspergerisotto

vr 1 mei 2020

1 Mei in confinement, wie had dat gedacht toen we op 16 maart van president Macron te horen kregen dat we voorlopig ‘even’ opgehokt werden. Dat het een weekje of wat zou duren, tuurlijk, daar hield iedereen wel zo’n beetje rekening mee. Maar als (áls) we op 11 mei inderdaad de deur weer uit mogen hebben er toch mooi twee hele maanden opzitten.
Voor vandaag, de internationale Dag van de Arbeid en in Frankrijk dus traditioneel een vrije dag, stond de redding van de muguet-oogst op de agenda van de minister van landbouw Didier Guillaume. “We gaan ervoor zorgen dat 100% van de muguet verkocht gaat worden!” De eerste mei is al even traditioneel muguetdag. Maar bloemisten moesten intussen wel mooi dicht blijven en de ‘vente à la sauvette’ (stalletjes) kan zomaar bestraft worden met een boete van € 750 voor het niet hebben van een vergunning, plus daar bovenop een boete van € 135 voor het overtreden van de confinement-regels. We moesten maar online bestellen, vond Guillaume, of ons bosje lelietjes-van-dalen halen bij geautoriseerde winkels (supermarkten, tabacs, de bakker, het tankstation enz.). Ik ben niet eens meer op het dorp gaan kijken; van de champêtre mag je vast niet voor een bloemetje naar buiten, zelfs niet met ‘attestation’.
Nee, ik klaag niet, echt niet. Hier op het platteland is de lockdown best goed te doen, en ik heb heus zielsmedelijden met al die mensen in krappe appartementjes in de stad, met kinderen met tele-huiswerk of in de krijsleeftijd, en alles wat ik me er verder maar liever niet bij voorstel.
Kan ik wat? Nee, niks. Behalve een receptje voor een beetje troosteten in elkaar knutselen en hier delen. Bon 1er mai en bon app dan maar. Hou je goed!

Ingrediënten:
500 gram groene asperges
400 gram risottorijst (Arborio of Carnaroli)
50 gram parmesan aan een stukje
1 liter gevogelte- of kalfsbouillon (van tablet)
100 gram verse (of diepvries) erwtjes
1 kleine ui
2 tenen knoflook
1 à 2 glazen droge witte wijn
4 eetlepels crème fraîche
olijfolie
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Schil de asperges en snij zo’n ruime centimeter van de onderkant af. Snij ook de kopjes er ruim af, hou ze apart. Snij de rest in stukken.
Pel en snipper het uitje, pel de knoflooktenen.
Breng een liter water aan de kook en los de bouillontablet er in op. Gooi de aspergestukken in de kokende bouillon en laat ze in ongeveer tien minuten beetgaar worden. Haal ze met een schuimspaan uit de bouillon en hou apart.
Laat de kopjes in een minuutje of vijf ook beetgaar worden en schuimspaan ze uit de pan. Hou ze ook apart.
Laat de bouillon op laag vuur doorpruttelen en doe er de doperwtjes bij. Laat ook die beetgaar worden, en schuim ze uit de bouillon. Ook apart houden.
Draai het vuur onder de bouillon uit.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime braadpan en fruit de ui aan. Pers er de knoflooktenen bij uit en laat even meefruiten op laag vuur.
Doe de rijst erbij en roer alles goed door elkaar. Als de rijst glazig begint te worden, de witte wijn toevoegen. Blijven roeren.
Giet een eerste volle soeplepel bouillon bij de rijst, en roer regelmatig door tot het vocht volledig is geabsorbeerd. Dan een volgende soeplepel bouillon toevoegen, en als die opgeslorpt is, weer eentje. Net zo lang tot de rijst helemaal gaar is (reken op een kwartier) en lekker zompig is geworden, maar het binnenste van de korrels nog net een beetje beet heeft. Geef een paar ferme draaien aan de pepermolen en voeg eventueel wat zout toe.
Roer de crème fraîche er doorheen, en vervolgens voorzichtig de asperges (niet de kopjes!) en de doperwtjes.
Verdeel over de borden en garneer met de aspergekopjes en mooi de geschaafde parmesankrullen.
Geef er een ferm glas rosé of wit bij, een stukje sopbrood en vooruit, zet er maar een tuiltje muguet naast.

Tipje: Eventueel overgebleven bouillon niet weggooien! Doe er wat vers gesneden groentes bij, een paar kipreepjes, even doorkoken en je hebt een mooie kop soep voor de lunch van morgen.

7 gedachten over “Troost-aspergerisotto”

  1. Ellen Bijkerk

    Wat een heerlijk recept EN ook voor mij veilig te eten (Ik moet jammer genoeg volledig glutenvrij eten) alleen het stokbrood door een glutenvrije variant (hoera heb ik nog in de vriezer liggen) vervangen. Enorm bedankt;
    Ellen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven