Gaat het beter?

wo 13 mei 2020

Categorieën:

Woensdag 13 mei
Het valt nog niet te zeggen of er een verband is met de eerste dag van het déconfidement, maar in de afgelopen 24 uur liep het sterftecijfer in Frankrijk weer op. Er overleden 348 mensen, een dag eerder 263. Er werden ook 708 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld, een etmaal geleden 456. Je zou denken: dat gaat niet goed. Maar andere cijfers wijzen in een andere richting. Zo liggen er nu 21.530 corona-zieken in de ziekenhuizen, 689 minder dan een dag eerder. En toen was het aantal opgenomen patiënten met 283 teruggelopen. Nu zijn er 2.496 personen ernstig aan toe, 170 minder dan eerder, een etmaal geleden was er sprake van 62 minder. Ook een gunstig cijfer: 1.062 mensen mochten in het laatste etmaal naar huis, in de voorgaande 24 uur 509.
Het dodental in Frankrijk is nu opgelopen tot 29.972 van wier 16.984 in een hospitaal stierven. Er zijn nu 140.227 besmettingsgevallen genoteerd en 57.776 door het virus getroffenen zijn genezen verklaard.

In de regio Le Sud/PACA zijn opnieuw 7 doden te betreuren. In het departement Bouches-du-Rhône 4, in de Alpes-Maritimes 2, in de Hautes-Alpes 1. Per saldo is het aantal dodelijke slachtoffers nu tot 804 opgelopen. Maar er liggen 35 minder corona-zieken in de hospitalen en 13 minder die er slecht aan toe zijn. Daarnaast konden in het afgelopen etmaal weer 50 besmet geraakte personen naar huis. Aan de andere kant: er werden 29 nieuwe besmettingsgevallen geconstateerd, maar dat zijn er een stuk minder dan een dag eerder, toen nog 113.
De situatie is nu zo dat er in de regio 1.276 corona-patiënten in de ziekenhuizen verpleegd worden. Van hen zijn er 156 tot beademing gedoemd. Sinds de uitbraak van het virus zijn nu 4.325 getroffenen genezen verklaard, 15.987 personen zijn met corona in aanraking gekomen.
In de EHPAD’s zijn nu sinds 1 maart 1.705 besmettingsgevallen vastgesteld..

Alpes-de-Haute-Provence: 19 ziekenhuis, 2 beademing, 9 doden, 113 genezen.
Hautes-Alpes: 33 ziekenhuis, 5 beademing, 13 doden, 104 genezen.
Alpes-Maritimes: 192 ziekenhuis, 15 beademing, 162 doden, 536 genezen.
Bouches-du-Rhône: 773 ziekenhuis, 112 beademing, 466 doden, 2.605 genezen.
Le Var: 215 ziekenhuis, 21 beademing, 123 doden, 757 genezen.
Vaucluse: 44 ziekenhuis, 1 beademing, 31 doden, 210 genezen.

La Drôme: 77 ziekenhuis, 9 beademing, 127 doden, 437 genezen.
Corsica: 138 ziekenhuis, 9 beademing, 67 doden, 204 genezen.
Monaco: 96 ziekenhuis, 1 beademing, 4 doden, 87 genezen.
De prefect van Le Var beslist pas eind van de week of de stranden in zijn departement weer open mogen. In de Alpes-Maritimes zijn de stranden vanaf het weekeinde weer toegankelijk.

Er komen nationale regels voor gereglementeerd strandbezoek.

Volgens Santé Publique France is een kwart van de rokers tijdens de crisis meer gaan roken, gemiddeld 5 sigaretten per dag. Een kwart van de alcoholgebruikers is minder gaan drinken.

De sous-prefect van Draguignan laat weten dat chambres d’hôtes gasten kunnen ontvangen, maar alleen als die minder dan 100 km van huis zijn.

Staatssecretaris Lemoyne van Toerisme komt morgen (donderdag) met zijn plannen voor die sector.

Pas eind mei wordt er besloten over heropening van cafés en restaurants.

Insitut Pasteur in Parijs denkt in oktober een eerste vaccin te hebben, gebaseerd op een vaccin tegen mazelen.

De omstreden hoogleraar Didier Raoul (promotor van het malariamedicijn chloroquine) gelooft dat de epidemie ‘bezig is te verdwijnen’. In elk geval in zijn stad, Marseille.

De Europese Commissie bepaalt waarschijnlijk vandaag (woensdag) dat luchtvaartmaatschappijen zich hebben te houden aan de regel dat tickets terugbetaald moeten worden bij annulering van een vlucht. De consument hoeft geen genoegen te nemen met een voucher.

2 gedachten over “Gaat het beter?”

  1. je mag niet tellen in etmalen, dan krijg je die verschillen. Je moet steeds vergelijken met de voorbije zeven dagen. Vandaag + 6 dagen terug vergelijk je dus met gisteren + 6 dagen terug, met eergisteren + 6 dagen terug, etc.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven