Actualités: wat er speelt

za 4 juli 2020

Categorieën:

Frankrijk heeft een nieuwe premier
Jean Castex (55) is de nieuwe premier van Frankrijk. Hij volgt Édouard Philippe op die gedurende de eerste 3 jaar van het presidentschap van Emmanuel Macron de eerste minister was. Volgens zeer recente peilingen hoopte 57% van de Fransen dat Philippe aan zou blijven. Maar het boterde niet meer zo tussen de president en zijn premier. Die laatste was bovendien veel populairder dan het staatshoofd. Jean Castex, tot nu toe burgemeester van het stadje Prades in de Pyreneeën, is op nationaal niveau vrij onbekend. Onder president Sarkozy was hij wel een van de hoogst geplaatste ambtenaren en hij was onlangs betrokken bij het opstellen van de regels voor de déconfinement’. Philippe keert voorlopig terug naar Le Havre waar hij met 60% van de stemmen tot burgemeester is verkozen. Er wordt rekening mee gehouden dat hij zich in 2022 kandidaat stelt voor het presidentschap.
Brons voor Ménerbes
Ménerbes in de Vaucluse, een van de ‘plus beaux villages de France’ was in het tv-programma ‘Le village préféré des Français’ namens de regio Le Sud/PACA in de race om uitverkoren te worden tot het favoriete dorp van de Fransen. Ménerbes moest met de 3e plaats genoegen nemen. Winnaar werd Hunspach in de Elzas, gevolgd door Anses d’Arlet op Martinique.
Vliegverkeer komt op gang
Op aéroport Nice/Côte d’Azur is Terminal 2 weer volledig operationeel. Ofschoon het vliegverkeer van en naar Nice nog tot 35% beperkt is, vergeleken met deze periode vorig jaar. Vanaf het vliegveld Toulon/Hyères kan inmiddels weer naar Parijs gevlogen worden.
Financiële sores in Monaco
Het prinsdom Monaco is door de rechter veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van € 150 miljoen aan de Italiaanse projectontwikkelaar Caroli Immo. Die had in 2014 vergunning gekregen voor de bouw van een appartementencomplex met 2 musea en een sporthal. Later trok het prinsdom die vergunning weer in. De jaarlijkse begroting van Monaco bedraagt zo’n € 1,5 miljard, de ‘corona-schade’ (geen toeristen, ziektekosten) worden geschat op € 500 miljoen.

2 gedachten over “Actualités: wat er speelt”

  1. Ik heb het abonnement cote&Provence na een abonnement vanaf het begin opgezegd. Het is verworden tot een glamour reclame magazine. Jammer ik verheugde me altijd op het moment dat het blad in de brievenbus lag. Ga door met kijkzuidfrankrijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven