Actualités: wat er speelt

do 9 juli 2020

Categorieën:

Geen zorg! De startlijn van de Mont Ventoux ligt er gewoon

(klik op de foto om te vergroten)
Op een Nederlandstalige site werd vanmorgen bericht dat in Bedoin (Vaucluse) aan de voet van de Mont Ventoux de startlijn voor wielrenners die de berg op willen, verdwenen zou zijn. Gelukkig, onjuiste informatie. Die startlijn ligt er gewoon, was alleen even weg in verband met werkzaamheden aan het plaveisel. Wielrenners die de exacte tijd van hun beklimming van de gruwelijke Kale Berg willen vastleggen hoeven zich dus geen zorgen te maken, ze kunnen als vanouds hun prestaties vanaf de nullijn tot aan de top klokken.

Meer nieuws lees je hieronder…

Nu al omstreden ministers
In de nieuwe Franse regering van premier Jean Castex liggen twee ministers nu al onder vuur. In de eerste plaats Gérald Darmanin, de nieuwe bewindspersoon op Binnenlandse Zaken, een vertrouweling van ex-president Sarkozy. Hij is verwikkeld in een Metoo-affaire die dateert uit 2009. In dat jaar zou madame Petterson-Spatz door de minister verkracht en aangerand zijn. Maar pas in 2018 stapte ze naar justitie, Darmanin was toen net minister van Begrotingszaken. Hij heeft bevestigd dat hij een relatie met de vrouw heeft gehad, maar alles zou in goede harmonie zijn verlopen. Justitie seponeerde de zaak in 2019, maar de advocaten van de vrouw gingen in beroep bij La Cour d’Appèl in Parijs. Die instantie oordeelde vorige maand (!) dat de affaire opnieuw onderzocht moet worden. President Macron was op de hoogte maar promoveerde de ambitieuze Darmanin niettemin tot een van zijn belangrijkste ministers. Feministische organisaties zijn woedend en hebben acties aangekondigd. President Macron heeft laten weten dat hij zich aan het rechtsbeginsel ’présomption d’innonce’ houdt, niemand is schuldig tot het tegendeel bewezen is.
Ook omstreden is de nieuwe minister van Justitie, de mediagenieke strafrechtadvocaat Eric Dupond-Moretti die in Nice woont. Deze ‘Gérard Depardieu van de advocatuur’ zoals hij vaak wordt aangeduid heeft iets van 150 vrijspraken voor elkaar gekregen, onder meer in moord-, terrorisme- en politieke affaires. Hij leverde altijd felle kritiek op het justitieel apparaat en de rechtspraak en zei twee jaar geleden nog dat hij er niet aan moest denken ooit minister van Justitie te worden. Hij schatte de kans dat hij gevraagd zou worden trouwens op nul. Twee weken geleden diende hij nog een klacht in bij Justitie, hij zou in een affaire rond Sarkozy zijn afgeluisterd. Gelet op zijn gespannen relatie met de magistratuur is het niet verwonderlijk dat de vereniging van de magistraten zijn benoeming tot een ‘oorlogsverklaring’ heeft bestempeld. Men vreest een ‘schoonmaak’ in hun kringen. Dupond-Moretti zou meedoen in een nieuwe film van regisseur Claude Lelouch. Daarvan ziet hij nu af. Hij heeft z’n klacht over het afluisteren van zijn telefoon ook ingetrokken.

De oudste gevangene blijft in de cel
De nu 86-jarige Tommy Recco is een ander soort ‘Bekende Fransman’. Hij heeft ruim 50 jaar gevangenisleven achter de rug en is de oudste gedetineerde van Frankrijk. Ook zijn jongste verzoek voor voorwaardelijke vrijlating is vorige week door de rechter afgewezen. Recco zit in de petoet wegens zijn veroordeling voor 2 drievoudige moorden. In 1979 doodde hij 3 cassières in een supermarkt in Béziers (Hérault) en een maand later (januari 1980) een meisje, haar vader en een buurman in Carqueiranne (Le Var). Het vonnis in 1983 luidde: levenslang.
Recco had er toen al 15 jaar cel op zitten. In 1962 was hij wegens moord op zijn ‘peetvader’ ter dood veroordeeld, maar president De Gaulle verleende hem gratie, het vonnis werd omgezet in levenslang, in 1977 kwam hij voorwaardelijk vrij.
Recco is al die jaren blijven ontkennen dat hij schuldig is. Ook daarom werd zijn nieuwe verzoek om voorwaardelijke vrijlating opnieuw afgewezen. Zijn advocaten, volgens wie hun cliënt er medisch slecht aan toe is, stappen nu naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

2 gedachten over “Actualités: wat er speelt”

  1. Hoezo ‘onjuiste informatie’? Dat lijntje is even snel getrokken nadat De Kale Berg het gemeld had en France Bleue het had overgenomen. De originele startstreep was van marmer en daar is gewoon overheen geasfalteerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven