Boîte à lire: onze leestips

vr 17 juli 2020

Categorieën: ,

Door Maria Edelman, boekenrecensent

De leestips van Kijk, Zuid-Frankrijk! wijzen je de weg naar Frankrijk-boeken die je ook op afstand kunt bestellen, of (meestal) downloaden als E-book.

De recepten van mijn vader
Ik ben bij voorbaat niet zo geïnteresseerd in kookboeken. Vaak mooie foto’s en dan recepten voor maaltijden van – laat ik zeggen – ‘hogerhand’. Dus er was gering enthousiasme toen ik het boek ‘De recepten van mijn vader’ kreeg aangereikt. Er zijn zoveel van die boeken met recepten van vroeger, wat moet je ermee? Maar toen ik even verder keek: hé, een roman (!) van Jacky Durand (1962), niet te verwarren met de gelijknamige wielrenner. Deze Durand is een in Frankrijk een vooraanstaande journalist die ik een keer ontmoet heb en die ook en vooral – maar niet exclusief – over eten & drinken bericht. Ik heb zijn boek nogal geboeid gelezen, min of meer tot mijn eigen verbazing. In essentie gaat om een vader-zoon verhouding, gerelateerd aan een speurtocht naar ‘geheime’ recepten. En dan word je ondertussen ‘bijgepraat’ over de familie, hoezo is de moeder verdwenen? De zoon wilde zijn vader in de keuken opvolgen, de vader had liever dat hij een serieuze studie ging doen. Alsof de gastronomie geen ingewikkeld vak zou zijn. Vader had een grote reputatie opgebouwd, kwam te overlijden en de zoon trad alsnog in diens voetsporen. Makkelijk gezegd, maar waar zijn de recepten waarmee vader zijn roem vergaarde? Durand heeft er een in emotionele zin schitterende roman van gemaakt en voor de liefhebber staan er ook recepten in. Die heb ik overgeslagen, het ging me om het boeiende en thrillerachtige relaas over die familie. En vooral het Franse plattelandsleven. Lang niet alle journalisten kunnen overtuigende romans schrijven, Durand wel.
De recepten van mijn vader, door Jacky Durand. Uitgeverij Cargo. € 19,99, E-book: €11,99.

Ik en mijn fiets
Dat werd een keertje tijd, de vertaling van ‘Besoin de vélo’, het ultieme wielerboek van Paul Fourmel (1947), destijds onderscheiden met de belangrijke Prix Sport-Scriptum, de prijs voor het beste Franse sportboek. Nu in het Nederlands onder de titel ‘Ik en mijn fiets’ verschenen bij uitgeverij Oevers. Fourmel biedt een fascinerende mix van dingen waaraan je denkt tijdens het fietsen: die ontembare drang om het te doen, fietsen dus, herinneringen en observaties, de pijn van het klimmen, de angst om te vallen. Er zit veel filosofie in zijn – vind ik – prachtig geschreven verhalen, maar hij is gelukkig nooit pretentieus. Wie ‘De Renner’ van Tim Krabbé heeft gelezen, vindt in ‘Ik en mijn fiets’ een minstens zo boeiende Franse tegenhanger als je dat zo kunt zeggen. Ik ben geen fietser, maar wel een liefhebber van de koers. Deze zomer geen Tour, het is treurig. Des te beter dat er nu dit boek is dat de essentie van coureurs, op welke niveau dan ook, raakt. Geniet ervan tijdens je vakantie, op de tv is toch geen wielrenner te zien.
Ik en mijn fiets, door Paul Fourmel. Uitgeverij Oevers. € 18,95.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven