Actualités: wat er speelt

za 18 juli 2020

Categorieën:

Kerkbrand in Nantes
Frankrijk werd vanmorgen om kwart voor acht opgeschrikt door een grote brand in de beroemde kathedraal Saint-Pierre-et-Saint-Paul in Nantes (Pays de la Loire). Met de bouw ervan werd in de 15e eeuw begonnen. De brand is onder controle, de schade aan het sinds 1862 ‘historische monument’ is enorm. Ook het fameuze orgel uit de 17e eeuw is zeer zwaar beschadigd, de glas-in-loodramen uit de 15e eeuw kunnen als verloren worden beschouwd. Omdat er op 3 plaatsen in de kerk vuurhaarden zijn ontdekt, gaat justitie uit van brandstichting.
In 1972 werd de kathedraal ook al door brand getroffen, waarbij een groot deel van het houten dak verloren ging. De restauratie duurde tot 1985.

Spaanse grens weer dicht?
De Franse premier Castex houdt er serieus rekening mee dat Frankrijk de grens met Spanje opnieuw dichtgooit. Dit naar aanleiding van de nieuwe lockdown in Barcelona en omgeving.

Vakantiedrukte op de wegen
Ofschoon het aantal buitenlandse toeristen beperkt is, stond er vandaag (zaterdag) rond het middaguur 660 km file op de Franse wegen. Verkeersinformatiedienst Bison Futé had via code rood al voor drukte gewaarschuwd. Voor het retourverkeer richting het noorden, gold de code oranje.
Uit statistisch onderzoek blijkt dat het op vrijdagmiddag tussen 12 en 17 uur het gevaarlijkst is op de wegen in de regio Le Sud/PACA. Dan vallen naar verhouding de meeste verkeersdoden.

Sombere parfumcijfers in Grasse
In ‘parfumstad’ Grasse (Alpes-Martimes) gaan de parfumerieën zwaar gebukt onder de coronacrisis. Door het wegblijven van klanten uit Azië, de VS en Rusland bedraagt het omzetverlies tot nu toe 80%, vergeleken met de cijfers van vorig jaar.

Corona: de R-factor in Le Sud/PACA
De nationale gezondheidsautoriteiten hebben voor 3 regio’s de code rood afgegeven met betrekking tot de R-factor. Die staat voor de ‘taux de reproduction’, dat wil zeggen het aantal mensen dat door 1 zieke besmet kan raken. Het uitgangspunt is 1:1, maar in Bretagne is de praktijk 1:2,62, op Réunion 1:2,26, in Le Sud/PACA 1:1,55. Deze 3 regio’s staan nu als rood aangemerkt, 6 andere regio’s als oranje.
Overigens laat het Agence regional de Santé van Le Sud/PACA weten dat er vooralsnog geen sprake is van een ‘tweede golf’.

4 gedachten over “Actualités: wat er speelt”

 1. Goedenavond. Wij willen a.s. maandag afreizen naar Aups, le Var. Tja, nu lees ik uw verhaal dat de gezondheidsautoriteiten code rood qua R factor hebben afgegeven. Waar kan ik deze informatie vinden ? De website van de autoriteiten geeft (althans nu) die informatie niet.
  Heb aan Ministerie BuiZa NL al een vraag gesteld maar ja het is weekend hé.
  Dank voor uw leuke en informatieve website. We genieten er van.
  Groetende
  Thomas de Bos

 2. Beste Renée,
  Na ontvangst van je nieuwsbrief (heel veel dank daarvoor in de herhaling zal ik maar zeggen/heerlijke info ) wordt ik verwezen naar een kleine overzichtspagina met “lees verder”. Zou aan deze items een datum gevoegd kunnen worden ? Maak de tegels dan ook meteen clickable.
  Weet ik ook wat ik nog moet aanklikken.
  Succes met je volgende stap.
  dag
  René

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Dag René,
   De berichten zijn altijd van dezelfde dag, de datum staat erboven.
   En wat bedoel je met de tegels?
   Ciao, Renée

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven