Actualités: wat er speelt

do 30 juli 2020

Categorieën:

Klik op de foto voor alle nieuwtjes!

Code oranje hittegolf
Météo France heeft voor vandaag de waarschuwingscode oranje afgegeven voor 6 departementen in verband met een ‘canicule’ (hittegolf). Het wordt extreem heet met temperaturen rond de 40 graden in La Drôme, L’Ardèche, Isère, Rhine, Savoie en Haute-Savoie. Ook in overige delen van Frankrijk is het knap warm.

Corona: 15 sterfgevallen in 24 uur
Het aantal corona-doden is in de afgelopen 24 uur met 15 gestegen. Minister Véran (Gezondheidszaken) raadt nu aan ook op straat een mondkapje te dragen. Hij wil nog niet van een 2e golf spreken.

Zaterdag de eerste ‘zwarte’
Het aantal buitenlandse toeristen is relatief gering, maar verkeersinformatiedienst Bison Futé handhaaft zijn waarschuwing dat het zaterdag (1 augustus) extreem druk wordt op de wegen. Richting het zuiden én naar het noorden. De zogeheten ‘chassé croisé’, vakantiegangers die elkaar als het ware aflossen. Voor 8 augustus staat een 2e Zwarte Zaterdag aangekondigd.

Eco: verbod op terrasverwarming
Zoals hij had beloofd neemt president Macron klimaataanbevelingen over van de ‘Convention citoyenne’, een soort ‘burgerparlement van 150 willekeurig gekozen Fransen, voortvloeisel uit de acties van de Gele Hesjes. Er komt per 2021 een verbod op de verwarming van café- en restaurantterrassen. Vanaf 2022 mogen er in woningen geen olie- of kolengestookte verwarmingsinstallaties meer worden geplaatst. Verder komt er een impuls voor het vrachtverkeer per trein. In dat kader is besloten de nachttrein Parijs-Nice te herintroduceren.
Al deze voornemens moeten nog wel door het parlement. De horeca heeft al furieus gereageerd op het idee terrasverwarming te verbieden.

Minder werklozen in juni
In juni waren er in Frankrijk 200.000 minder werklozen dan een maand eerder. Maar gerekend over het kwartaal april-juni daalde de werkgelegenheid, alle categorieën op nationaal niveau meegerekend, met ruim 20%. Er zijn in Frankrijk nu 6,1 miljoen mensen op zoek naar een baan. In de regio Le Sud/PACA praat je over 368.230 (+ 12,8% sinds april) mensen die om werk verlegen zitten.

Fruit duurder
Volgens een onderzoek van de Association Familles rurales is fruit in het 2e kwartaal met gemiddeld 17% in prijs gestegen. Vooral nectarines, peren, perziken en kersen werden een stuk duurder. Bij bio-fruit bleef de prijsstijging tot gemiddeld 6% beperkt. Groenten werden 4% duurder, bio-groenten 1%. Het weer werkte niet mee, maar vooral de confinement (lockdown) had invloed op de prijsontwikkeling. Onvoldoende mankracht (‘plukkers’, vaak uit het buitenland) op de akkers, onvoldoende import en veel hogere transportkosten.

Minister onder vuur
Gérald Darmanin, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, kan nergens verschijnen of hij wordt getrakteerd op een – vooral – vrouwendemonstratie waarbij zijn aftreden wordt geëist. Zoals hier eerder bericht: de minister zou in 2009 iemand verkracht hebben, de zaak werd in 2019 door justitie als ‘afgedaan’ beschouwd, maar het gerechtshof in Parijs zei dit jaar dat er nader onderzoek moet komen. Inmiddels speelt er een 2e kwestie: als burgemeester van Tourcoing zou hij in ruil voor seksuele gunsten een inwoonster geholpen hebben.
De president en de premier houden vast aan het rechtsbeginsel: onschuldig als je niet veroordeeld bent.
De druk op de minister neemt dezer dagen toe door het overlijden van Jacqueline Sauvage (72). Ze schoot in 2012 haar man dood, nadat ze jarenlang door hem mishandeld was. Ze werd – ook in hoger beroep – tot 10 jaar cel veroordeeld. Haar zaak leidde tot aanpassing van het strafrecht met betrekking tot echtelijke relaties. In 2016 verleende president Hollande haar gratie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven