Actualités: wat er speelt

za 15 augustus 2020

Categorieën:

Merkel komt naar Le Var
Aanstaande donderdag is bondskanselier Angela Merkel in Le Var. Voor overleg met president Macron in het presidentiële zomerverblijf Fort Brégançon in Bormes-les-Mimosas. Ze blijft niet slapen, er is aan het begin van de avond wel een persconferentie. De laatste kanselier die op het fort ontvangen werd, was Helmut Kohl, François Mitterand was toen zijn gastheer.

De druiven zijn al bijna rijp
Door de bijzondere klimatologische omstandigheden (warmste lente van de eeuw) zijn de druiven in de wijngaarden al vrijwel plukrijp. De consequentie is dat de ‘vendanges’ dit jaar twee à vier weken eerder beginnen dan in andere jaren. In verband met corona zal er meer dan ooit machinaal geplukt gaan worden.
Ondertussen doet zich het probleem voor dat de wijnhandel helemaal niet zit te wachten op nieuwe oogst. Want zijn voorraad flessen is op geen stukken na uitgeput. Er is veel minder verkocht: Amerikaanse importbeperking, de corona-confinement met de horeca op slot. In de Champagne-streek hebben de grote ‘merken’ de boeren dringend verzocht minder wijn te maken, ze komen opslagruimte tekort. De boeren hebben verontwaardigd gereageerd, een akkoord is er nog niet.

Mondkapje steeds vaker verplicht
Zoals van de week al eerder bericht grijpt het vermaledijde virus weer om zich heen. In de afgelopen 24 uur 2.846 nieuwe besmettingsgevallen. Sinds de uitbraak van de crisis zijn er ruim 6 miljoen tests afgenomen, in de voorbije week 609.527: 2,4% positief.
De regering maakt zich grote zorgen. Er wordt overwogen voor het hele land een ‘masque obligatoire’ op straat af te kondigen. De prefecten zijn er al mee bezig, in steeds meer steden geldt die verplichting voor steeds grotere delen van de stad. In Parijs nu ook op de Champs-Élysées en voor vrijwel alle andere toeristisch aantrekkelijke stadsdelen, in Avignon voor de hele binnenstad, in Marseille, Nice en Toulon vooralsnog alleen voor de meest toeristische stadsdelen.
De economische krimp bedroeg in Frankrijk in het 2e kwartaal 13,3%, in Nederland 8,5%, in België 12,2%.

Succes-auteur Sarkozy
Al 3 weken het best verkochte boek in Frankrijk: ‘Le temps des tempêtes’ van oud-president Nicolas Sarkozy. Gaat vooral over zijn entree in het Élysée, zijn echtscheiding en zijn kijk op politieke tegenstanders. Het voormalige staatshoofd geniet populariteit. Bij een signeersessie in een boekwinkel in Toulon stonden honderden mensen hem op te wachten. In zijn partij Les Républicains wordt om zijn terugkeer in de politiek geroepen. Maar hij moet dit jaar nog in twee verschillende rechtszaken als verdachte voor de rechter verschijnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven