Vakantietip: Le Jardin des Méditerranées, allemachtig, wat prachtig!

za 15 augustus 2020

Categorieën: , ,

Door Rémi de Ridder

Mocht je ondanks alle narigheid toch in Zuid-Frankrijk zijn: ga vooral een kijkje nemen op het Domaine du Rayol in het ‘dubbeldorp’ Rayol-Canadel-sur-Mer in Le Var. Daar vind je de inmiddels internationaal vermaarde Jardin des Méditerranées. Je maakt er een ontdekkingstocht langs zo’n beetje alle bomen en planten uit het méditerrane bekken. En méér.
Ik vind: een stukje paradijs op aarde. Aan de voet van het Massif des Maures en tegenover de ‘Gouden Eilanden’ voor de kust van Hyères. Op het Domaine du Rayol in Rayol-Canadel-sur-Mer dat langs de D559 zijn 800 inwoners verdeelt over de dorpen Rayol en Canadel. Een beschermd natuurgebied en eigendom van het Conservatoire du Littoral.
In het kadaster uit 1808 kun je lezen dat het er destijds vooral bos was met wat schaapsherdershutten. In 1889 werd de omgeving opgemerkt toen er een trein ging rijden tussen Saint-Raphäel en Hyères en in 1925 werd er een badplaatsje van gemaakt, zo’n ‘station balnénaire’.
Veel belangrijker: de landschapsarchitect Gilles Clément (1943) schiep hier op 20 hectaren zijn Jardin des Méditerranées, met vrijwel alle bomen en planten uit méditerrane landen, van Israël tot Portugal, van Noord-Afrika tot voormalig Joegoslavië en niet te vergeten Frankrijk natuurlijk. Clément was bij zijn ontwerpen overigens niet éénkennig, hij verrijkte zijn tuinen ook met flora van de Canarische Eilanden, Californië, Chili, Zuid-Afrika en Australië. Plus de (sub)tropische vegetaties van Mexico, Azië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika.
Maar de essentie is toch: planten die typerend zijn voor het méditerrane klimaat en die op ecologisch verantwoorde wijze worden gekweekt. Het domaine beschikt trouwens over een uitgebreide bibliotheek met ruim 2500 titels op het gebied van plantkunde en tuinaanleg en -onderhoud.
Moet je ook nog even weten dat er op het domaine van alles georganiseerd wordt voor zowel volwassenen als kinderen: rondleidingen met gidsen, themawandelingen, botanische workshops als training voor tuiniers, etc. Soms zijn er ook concertavonden.

Le Café des Jardiniers
Op het domaine kun je voor prima hapjes (en drankjes) terecht in het Café des Jardiniers. Ze verkopen er ook dagverse regionale producten.

Domaine du Rayol, Ave. Jacques Chirac (was: Ave. Des Belges), +33 (0)4 98 04 44 04, www.domainedurayol.org

2 gedachten over “Vakantietip: Le Jardin des Méditerranées, allemachtig, wat prachtig!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven