Vakantietip: het paleis van de postbode

di 18 augustus 2020

Door Patrick de Graaf

Misschien een tip voor volgend jaar pas, ‘après corona’? Maar je kunt er – met inachtneming van de regels – ook nu gewoon terecht. Dus als je in de schitterende Drôme Provençale rondkijkt, leg dan beslist even aan in Hauterives (2.000 inwoners). Op zichzelf niet zo’n heel spectaculair dorpje, maar ze hebben er toevallig wel het ‘Palais idéal van Facteur Cheval’. En dat is wél spectaculair.
Ik was getipt door iemand die er met open mond had rondgelopen (toen nog zonder mondkapje) en vond uit dat er jaarlijks onder normale omstandigheden meer dan 150.000 bezoekers op af komen. En dat er een film over het leven én levenswerk van deze legendarische postbode Ferdinand Cheval (1836-1924) was gemaakt: de rolprent ‘L’Incroyable histoire du facteur Cheval’ (2018) met Jacques Gamblin als de postbode en Laetitia Casta als diens vrouw.
Het bizarre verhaal is snel verteld: op een van zijn rondes struikelt de plattelandspostbode over een mooie steen. Hij neemt die mee naar huis. Dat werd het fundament van het sprookjespaleis dat hij in 33 jaar steen voor steen (allemaal onderweg op zijn rondes opgeraapt) zou opbouwen tot het surrealistische bouwwerk dat inmiddels tot het cultureel erfgoed van Frankrijk behoort. Zo’n 12 meter hoog en 26 meter lang aan elkaar gemetselde raapstenen. Een beetje moskee, een beetje hindoetempel, een fantasiekathedraal, fabeldieren: je kunt van alles tegenkomen in dit ‘Palais idéal’.
Zijn inspiratie zou Cheval gehaald hebben uit het geïllustreerde tijdschrift Le Magazine Pittoresque, met plaatjes uit verre landen, en van exotische prentbriefkaarten die hij moest bezorgen. In 1969 is het Palais idéal door de Franse staat uitgeroepen tot nationaal monument. Het palais is ook nu open voor bezoekers, wel vooraf reserveren. Meer info: http://www.facteurcheval.com
In het dorpje Hauterives zelf is het huisje waar de postbode woonde eveneens te bezoeken, net als de al even surrealistische graftombe die Cheval voor zichzelf en zijn echtgenote op de lokale begraafplaats bouwde.

Uit eten:
La Galaure, Rue du Palais Idéal, +33(0)4 75 68 94 03.
Le Relais, Place du Général-de-Miribel, website Le Relais.
Pizza chez l’Ancien, 3 Grande Rue, +33(0)4 95 03 15 38.

4 gedachten over “Vakantietip: het paleis van de postbode”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven