Corona: de week in cijfers

wo 2 september 2020

Categorieën:

Woensdag 2 september
De afgelopen week laat verontrustende cijfers zien. Er werden 37.849 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld waardoor het aantal mensen dat sinds de uitbraak door het virus getroffen is tot 286.007 is opgelopen. Een week eerder steeg het aantal nieuwe patiënten met 26.891. Ook somber stemmend: 107 sterfgevallen, 11méér dan de week daarvoor. In totaal zijn nu 30.638 personen in Frankrijk aan het virus bezweken. Voor het eerst sinds enkele weken liep het aantal corona-patiënten in de ziekenhuizen weer op. Tot 4.586 (+8) en 418 (+17) zieken zijn er ernstig aan toe. Positief: 1.188 mensen konden het ziekenhuis verlaten, er zijn nu 86.682 personen genezen verklaard.

Ook geen geruststellende cijfers in de regio Le Sud/PACA. In één week 7.966 nieuwe besmettingsgevallen, voorafgaande week 4.729. Er zijn nu sinds het begin van de crisis 35.286 mensen met het virus in aanraking genomen. Het aantal sterfgevallen liep de afgelopen week met 8 op tot 993. Er waren 4 doden te betreuren in het departement Bouches-du-Rhône, 2 in Le Vaucluse, 1 in Le Var, 1 Les Hautes-Alpes. Er liggen nu ook meer mensen in het ziekenhuis: 396 (+ 61), van wie er 49 (+9) ernstig aan toe zijn. Staat tegenover dat nu 6.416 (+ 163) mensen genezen zijn verklaard.

Alpes-de-Haute-Provence: 7 ziekenhuis, 1 beademing, 13 doden, 135 genezen.
Hautes-Alpes: 3 ziekenhuis, 1 beademing, 20 doden, 141 genezen.
Alpes-Maritimes: 68 ziekenhuis, 7 beademing, 193 doden, 894 genezen.
Bouches-du-Rhône: 252 ziekenhuis, 33 beademing, 582 doden, 3.896 genezen.
Le Var: 49 ziekenhuis, 2 beademing, 144 doden, 1.086 genezen.
Vaucluse: 17 ziekenhuis, 5 beademing, 41 doden, 275 genezen.

La Drôme: 6 ziekenhuis, 1 beademing, 129 doden, 542 genezen.
Corsica: 13 ziekenhuis, 2 beademing, 59 doden, 259 genezen.
Monaco: 4 ziekenhuis, 2 beademing, 4 doden, 90 genezen.

Volgens de regering kunnen er nu 900.000 corona-tests per week worden gedaan, het streven is 1 miljoen. Gemiddeld landelijk resultaat: 4,1% positief.

Uit een opinieonderzoek zou blijken dat 75% van de Fransen vóór een maskerplicht op straat in het hele land is.

In het departement Vaucluse heeft de prefect het mondkapje verplicht gesteld in alle gemeenten met meer dan 9.500 inwoners. Als burgemeesters van kleinere gemeenten erom vragen, is hij akkoord. Hij heeft ook bepaald dat het masker verplicht is binnen een straal van 30 meter van scholen.

Yves Vidal, burgemeester van Grans (5.100 inwoners, Bouches-du-Rhône) is door het ‘tribunal administratif’ veroordeeld wegens het opleggen van de mondkapjesplicht aan zijn bevolking. Eén van zijn inwoners vond dat in strijd met zijn persoonlijke vrijheid en schakelde de rechter in. Die hem gelijk gaf: zo’n besluit mag alleen door de prefect van het departement worden genomen. Inmiddels heeft die prefect voor zijn hele departement een maskerplicht afgekondigd. Burgemeester Vidal is veroordeeld tot een vergoeding van € 1.000 voor de juridische kosten van de klager. Le maire gaat in beroep en heeft president Macron uitgenodigd even langs te komen om een en ander uit te leggen.

Zoals hier eerder bericht: in Parijs is het mondkapje op straat verplicht, behalve op de fiets en als je aan het ‘joggen’ bent.

Kennelijk enige opwinding over het huwelijk van een minister in Nederland: geen mondkapjes, geen 1,5 meter afstand. Ongeveer hetzelfde verhaal in Nice (Alpes-Maritimes) bij de start van de Tour de France. Prins Albert II van Monaco (2e van links) en zijn vrouw, burgemeester Estrosi van Nice (2e van rechts, mondkapje bungelend aan het oor) en zijn vrouw; dicht op elkaar en géén ‘masque’, op een tribune. Rel op de social media.
Citaat: “Het virus heeft opdracht bepaalde mensen te ontzien.”
Volgens burgemeester Estrosi van Nice was het een privé-plek waar de restaurantregels golden: gemaskerd naar binnen, kapje af bij eten & drinken. Op de foto wordt gegeten noch gedronken, de ‘distanciation sociale’ van 1 meter (in Frankrijk) allerminst in acht genomen.
Ook de chef van de Niçoise gemeentepolitie is in opspraak: tijdens een feest in verband met de Tour de France zonder ‘masque’ gefilmd tussen dansende enthousiastelingen.

Mondkapje verplicht op je werk? Dat was gezegd. Maar onder druk van werkgeversorganisaties kunnen in ‘groene’ gebieden alsnog uitzonderingen worden gemaakt. Bijvoorbeeld als de ventilatie op een kantoor deugt.

Samenwerkende Duitse en Franse multi-disciplinaire wetenschappers denken dat honden corona kunnen ruiken, ze noemen hun onderzoek veelbelovend. Vaststaat dat honden ook explosieven, drugs en bepaalde ziektes kunnen vaststellen.

3 gedachten over “Corona: de week in cijfers”

  1. Wat betreft de Var heb ik wel een vraag , het is de grootste provincie van het zuiden ,hoe kan je nu weten waar zich de meeste gevallen zich voordoen ,hebt enkel grote steden maar is het ook gevaarlijk in de kleine dorpjes ? kan men dan niet naar die dorpen .

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Nog (?) geen probleem om door Le Var (code ‘rood’) te reizen. In onder meer Toulon en Saint-Tropez geldt een mondkapjesplicht, in de dorpen (nog?) niet. De prefect kan steeds anders besluiten. In les Bouches-du-Rhône geldt die verplichting al voor het hele departement.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven