Boîte à lire: onze leestips

do 3 september 2020

Categorieën: ,

De leestips van Kijk, Zuid-Frankrijk! wijzen je de weg naar Frankrijk-boeken die je ook op afstand kunt bestellen, of (meestal) downloaden als E-book.
Maria Edelman, boekenrecensent

De Zaak Magritte
Iedereen kent het beroemde schilderij ‘Ceci n’est pas une pipe’ van de Belgische surrealist René Magritte (1898-1967), naar mijn idee in zekere zin ook de grondlegger van wat later ‘pop-art’ is gaan heten. De Vlaamse schrijver en tv-medewerker Toni Coppers (1961), al jaren geliefd vanwege zijn thrillers rond Liese Meerhout, brengt in zijn nieuwe misdaadroman op ingenieuze wijze een eresaluut aan Magritte en niet alleen door die titel. Ondertussen telt dit boek – volgens mij het beste tot nu toe van Coppers – nog veel meer ‘lagen’. In de eerste plaats gaat het over een rouwproces, en daarnaast over terreur en moord. Voor zover Coppers nog om erkenning verlegen zat; ik heb zelden zo’n sublieme combi van ontroering en spanning gelezen. De auteur introduceert Alex Berger, ex-chef van de Moordbrigade, die compleet in de war raakt als zijn vrouw bij een terreuraanslag in Parijs om het leven komt. Hij had bij haar op dat terras zullen zitten, maar hij had de trein gemist. Nachtmerries en schuldgevoel. Hij zegt nee als hem gevraagd wordt een moordonderzoek op te pakken, maar een jonge inspectrice weet hem alsnog te overtuigen. Het spoor leidt uitgerekend naar Parijs en er is bij de slachtoffers dat briefje ‘ceci n’est pas un suicide’. De link met Magritte. Ik onthul de plot niet, maar die is minstens verrassend. En Coppers portretteert op eigen wijze ook nog Brussel en Parijs.
Wat mij betreft een van de beste boeken die ik deze zomer heb gelezen. Mede gelet op de lekkere leesbaarheid van zijn tekst vind ik Coppers iemand die tot het niveau van Georges Simenon reikt.
De zaak Magritte door Toni Coppers, Uitgeverij Manteau, prijs € 21,99, E-book € 12,99.

Revolutionaire tijden
De titel van dit boek van dr. René Koekkoek (Universiteit van Utrecht) sprak me bij voorbaat aan. Al gaat het over de tweede helft van de 18e eeuw. Een paar jaar geleden zei de toenmalige Franse premier Dominique de Villepin al dat we in een ‘pré-revolutionaire’ periode leven en wie nu het nieuws volgt, is geneigd hem in zijn gelijk te bevestigen. Ik denk dat de geschiedenis zich nooit herhaalt, maar dat er altijd wel paralellen zijn, dat je de wereld uiteindelijk niet snapt als je vroeger niet in aanmerking neemt. Koekkoek is zo’n historicus die ook heel meeslepend kan schrijven. Per saldo is zijn boek een ideeëngeschiedenis, over grondrechten, soevereiniteit en gelijkheid, aan de hand van vier historische brandhaarden. Waaronder de dramatische zomermaanden in 1789 in Parijs en de eerste poging tot democratie in de Bataafse Republiek. Geen idee of Koekkoek voorzien heeft dat hij een heel actueel boek schreef, óók met betrekking tot het kolonialisme.
De zomer is voorbij, de debatten leven op, er komen overal verkiezingen aan. In dat verband is een echt lekker leesbaar nadenkboek als dit van harte aanbevolen.
Revolutionaire jaren, door René Koekkoek. Uitgeverij Ambo/Anthos, prijs € 22,99.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven