Actualités: Gele Hesjes, corona-update, hittegolf, parkeerboetes en een foute burgemeester

za 12 september 2020

Categorieën:

‘Herstart’ van de Gele Hesjes
Zoals ze hadden aangekondigd zijn Les Gilets Jaunes (Gele Hesjes) vandaag (zaterdag 12/9) weer in actie gekomen. Eerst bleef het een tijdje stil vanwege corona, daarna was het zomervakantie. Er waren in Parijs 2 demonstraties toegestaan, president Macron vindt dat het grondwettelijk recht om te demonstreren ook ten tijde van corona overeind moet blijven. Uit tv-beelden viel vanmorgen al op te maken dat de demonstranten in Parijs zich weinig gelegen laten liggen aan de ‘distanciation sociale’ van 1 meter en de mondkapjesplicht. Het kwam ook tot ongeregeldheden, auto’s en vuilnisbakken in brand, traangas.
Op spandoeken stond te lezen: ‘Contre les taxes et le masque’ (tegen de belastingen en het mondkapje). Om 2 uur waren er in Parijs 194 arrestaties verricht.
Ook elders zijn de Hesjes de straat weer opgegaan. In de regio Le Sud/PACA vrijwel overal manifestaties, van Marseille (Bouches-du-Rhône) tot Manosque, (Alpes-de-Haute-Provence), van Nice (Alpes-Maritimes) tot Toulon (Le Var).

Update corona
Premier Castex laat weten dat de situatie verergert: “dégradation manifeste”. In de afgelopen 24 uur 9.406 nieuwe positieve tests, een etmaal eerder 9.843. Er overleden in de voorbije 24 uur 40 mensen aan het virus, het dodental is opgelopen tot 30.893. Verder moesten er in de afgelopen week 2.357 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen, van wie er 389 slecht aan toe zijn.
Woensdag weer onze complete corona-week in cijfers.

– Op aanraden van de Wetenschappelijke Adviesraad heeft de regering besloten dat je voortaan 7 in plaats van 14 dagen in quarantaine moet, mocht je daartoe verplicht zijn of er zelf voor kiezen.

– Er zijn nu 42 departementen ‘rouge’ verklaard = verhoogd risico op besmetting.
Dit geldt voor alle departementen in de regio Le Sud/PACA en Corsica, (nog?) niet voor La Drôme.

– Premier Castex laat het aan de prefecten over om in ‘rode’ departementen eventueel nadere maatregelen te treffen. Ze krijgen tot maandag de tijd om voorstellen aan ‘Parijs’ voor te leggen.

– ‘Chômage partiel’ is tot de zomer van 2021verlengd. Loonsubsidie van 84% voor werkgevers wier werknemers vanwege corona thuis moeten blijven (besmet, kinderopvang) en die niet kunnen telewerken.

– De prefect van Les Alpes-Martimes heeft bepaald dat bars en restaurants in gemeenten met minder dan 2.000 inwoners om 23 uur dicht moeten. In grotere gemeenten om 01.00 uur.

– De prefect van Le Var heeft besloten dat alle bars en restaurants om 01.00 uur moeten sluiten.

– De burgemeester van Nice heeft visite aan de 4 EHPAD’s (bejaarden- en zorginstellingen) in zijn gemeente verboden. Hij heeft alle evenementen in het kader van Les Journées Européene du patrimoine (volgend weekeinde) afgelast.

– Het Carlton-hotel in Cannes blijft tot eind van het jaar dicht, behalve het restaurant. Het was pas – na verbouwing en de uitbraak van het virus – slechts 1 maand open. Wat speelt: gebrek aan klandizie.

– Het Tribunal Administratif van Marseille heeft gevonnist dat het besluit van de prefect om het mondkapje in de hele stad verplicht te stellen, onvoldoende onderbouwd is. Volgens de rechtbank zou het volstaan die plicht te beperken tot druk bevolkte wijken en locaties.

Alweer een hittegolf
Méteó France voorspelt vanaf morgen (zondag 13 september) een nieuwe hittegolf. Temperaturen tussen 30 en 35 graden, in het departement Les Landes (Nouvelle Aquitaine) zou het 37 graden worden.

Parkeerboete: niet eerst betalen

Sinds 2018 staat in de wet dat je bij een parkeerboete eerst moeten betalen voor je bezwaar kunt maken. Le Conseil Constitutionel (Grondwetgevende Raad) heeft nu uitgemaakt dat dit in strijd is met artikel 16 van de ‘Déclaration des droits de l’homme et du citoyen’ uit 1789. Dus voortaan niet alvast betalen als je denkt dat je helemaal niet fout geparkeerd stond.

Burgemeester Sanary-sur-Mer veroordeeld
Ferdinand Berhard (68), sinds 1989 al burgemeester van Sanary-sur-Mer (Le Var) is door de rechtbank in Marseille veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf (waarvan 6 maanden onvoorwaardelijk) en 5 jaar onverkiesbaarheid. Heel verhaal met gerommel over een stuk grond waarop nu zijn villa staat, vermenging van privé- en gemeentelijk belang, de benoeming van zijn maîtresse tot een hooggeplaatste ambtenaar op het gemeentehuis. Berhard hoeft de cel niet in. Ook vanwege corona en de overbevolking van de Franse gevangenissen kan een geringe celstraf worden omgezet in huisarrest met een enkelband. Berhard is in beroep gegaan en kan in afwachting van een volgend vonnis als burgemeester aanblijven.

7 gedachten over “Actualités: Gele Hesjes, corona-update, hittegolf, parkeerboetes en een foute burgemeester”

  1. Wij kwamen op 12 juli in ons huis in Ste-Maxime. In de brievenbus het driemaandelijkse propaganda blad van de gemeente ‘Vivons ensemble’. Daarin een foto van de herkozen burgemeester met de voltallige gemeenteraad en vervangers, totaal een man/vrouw of 50. Op het bordes, schouder-aan-schouder. Dan is Grapperhaus een beginner.

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Toe maar, 50 slechts. In ons dorpje (800 inwoners) een mannetje/vrouwtje of 17. De mondkapjes haakten nog net niet in elkaar op het bordes…

  2. Wat geniet ik hier telkens van iedere week als ik de nieuwsbrief ontvang. Vroeg of laat schrijf ik zelf een berichtje. Luc, Crestet Vaucluse

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven