Saupiquet, de saus voor bij álles

vr 11 september 2020

Door Renée Vonk-Hagtingius

Geen huishouden hier in het zuiden of er is wel een eigen variant van soffritto te vinden, al heet die eigenlijk alleen in Spanje en Italië zo. In Frankrijk noemen ze hem doorgaans mirepoix, maar hier in de Provence hebben we het over saupiquet. ’t Is een echte basissaus waarmee je alle kanten op kunt. En natuurlijk heb ik mijn eigen variant bedacht. Tomaat, ui, selderij, wortel, paprika, knoflook uiteraard. Past bij pasta, vis, vlees, groenten, ja, wat niet eigenlijk. Ideaal als je dat in de koelkast hebt staan als je even geen tijd hebt om een serieuze maaltijd in elkaar te sleutelen. In een goed afgesloten pot is de saus minstens een week houdbaar. Ik ga nog een stapje verder: ik vries de saus in afgepaste porties in, blijkt ook uitstekend te kunnen, dus onverwacht bezoek is zelden een probleem. Tenzij ik natuurlijk net door m’n voorraadje heen ben. Maar daar verzin ik tegen die tijd wel weer wat op. De pizzeria om de hoek of zo…

Ingrediënten:
2 stengels bleekselderij
2 grote wortels
1 grote ui
1 rode paprika
1 groene paprika
6 tenen knoflook
1 blik gepelde tomaten in blokjes (400 gram)
1 bosje bladpeterselie
1 dl witte wijn
1 theelepel sambal
1 afgestreken eetlepel herbes de Provence
olijfolie
zout

Bereiding:
Snij de stengels bleekselderij in stukjes.
Schraap de wortels schoon en snij ze in schijfjes.
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen.
Snij de peterselie fijn, ook de steeltjes.
Schil de paprika’s met de dunschiller, haal de zaadlijsten eruit en snij het vruchtvlees in stukjes.
Doe een ferme scheut olijfolie in een braadpan, laat die warm worden (niet heet!) en doe de ui erbij. Laat op laag vuur fruiten tot de ui goudbruin kleurt.
Doe de selderij en de wortels erbij en laat mee-pruttelen, af en toe omroeren.
Knijp de knoflooktenen er boven uit en doe de fijngesneden paprika en peterselie erbij. Roer goed door en laat alles een paar minuten verder sudderen.
Voeg de gepelde tomaten toe, inclusief het tomatennat uit het blik. Laat een tiental minuten stoven met het deksel van de pan.
Giet de witte wijn erbij, een snuf zout (denk aan een half theelepeltje) en de sambal. Laat alles op hoog vuur even goed doorwarmen, doe het deksel op de pan en draai het gas op de laagste stand: een sudderpitje is nog beter.
Laat alles een uurtje sudderen (wel af en toe doorroeren) tot het meeste vocht is ingedampt en de saus romig is geworden. Goed laten afkoelen en in een schone pot in de koelkast bewaren, of in porties invriezen. Of meteen serveren natuurlijk. Over een portie pasta, bijvoorbeeld. Glaasje rosé en een stukje stokbrood erbij, klaar.

8 gedachten over “Saupiquet, de saus voor bij álles”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven