Tomates fraîches farcies

vr 18 september 2020

Door Renée Vonk-Hagtingius

Het lijkt erop dat we aan het staartje van de zomer beginnen te knabbelen. Vandaag al niet eens meer de inmiddels vertrouwde 35-plussers (graden hè) op het terras, slechts een ‘magere’ +30 ºC. En zowaar, Météo France voorspelt regen voor het weekeinde, waarna de temperaturen nog verder gaan kelderen. In de verte zie ik alweer herfstige stoofschotels aankomen. Evenals de houthandelaar trouwens; de blokken voor de winter zijn besteld, en de schoorsteen is ook al geveegd. Dat gaf nog even wat gedoe. Als de man met de ragebol en de megastofzuiger aan de gang gaat, maak ik me meestal uit de voeten. Niet alles verloopt altijd even vlekkeloos en hij heeft daar een toepasselijk arsenaal aan ‘gros mots’ bij. Maar dit keer overtrof hij zichzelf. Door een onhandige beweging raakte de metalen plafondplaat rond het rookkanaal los; hij kreeg hem vol op de kop. Nooit geweten dat je in zoveel varianten kon vloeken. Ik heb hem maar gauw een schrikglaasje aangeboden dat het luidkeels ge-merde tot binnensmonds gemompel omvormde. De bult op z’n hoofd viel mee – plus de peur que de mal – maar een tweede glaasje ging er toch nog wel in, een derde ook.
Al met al bleef er weinig tijd over om de lunch in elkaar te steken. Dan maar een snel nazomerhapje om te vieren dat de regen pas voor op z’n vroegst morgen op het programma staat. En dat er dankzij de ‘milde’ temperatuur eindelijk weer eens op het terras geluncht kom worden, eerder was het steeds te warm. Dus: tomates fraîches farcies. Klaar in een handomdraai.

Ingrediënten:
4 grote tomaten
1 blikje tonijn op olijfolie (160 gram)
1 klein uitje
4 hardgekookte eieren
1 eetlepel kappertjes
2 volle eetlepels zachte geitenkaas (chevroux o.i.d.)
1 theelepeltje mosterd
paar takjes peterselie
scheutje balsamicoazijn
peper uit de molen, beetje zout

Bereiding:
Snij de kapjes van de tomaten en lepel ze leeg, bestrooi de binnenkanten met wat zout en zet ze omgekeerd in een vergiet zodat het vocht eruit kan lekken.
Kook de eieren hard, laat ze afkoelen, pel ze en snij ze in stukjes.
Pel en snipper het uitje.
Snij de peterselie fijn.
Hak de kappertjes grof.
Giet de meeste olie af van de tonijn, maar niet alles.
Doe tonijn, ui, kappertjes, eieren, geitenkaas, mosterd en peterselie in een ruime kom. Besprenkel met balsamicoazijn en geef een paar draaien aan de pepermolen. Meng alles door elkaar en proef op smaak.
Vul de tomaten met het mengsel en zet het kapje er als versiering weer bovenop.
Geef er geroosterd brood bij en een goed gekoeld glas rosé. Nazomeren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven