Boîte à lire: onze leestips

ma 28 september 2020

Categorieën: ,

Door Maria Edelman

De leestips van Kijk, Zuid-Frankrijk! wijzen je de weg naar Frankrijk-boeken die je ook op afstand kunt bestellen, of (meestal) downloaden als E-book.
Maria Edelman, boekenrecensent

Vrij uitzicht
Als me een boek wordt aangereikt door vrouwenthrillers.nl ben ik bij voorbaat sceptisch. Noem me een dom blondje, maar ik begrijp niet wat een ‘vrouwenthriller’ zou kunnen zijn. Of waardoor zo’n boek zich zou onderscheiden. Je hebt thrillers en andere boeken, vind ik. Maar toen kreeg ik bericht van de boekensite hebban.nl die er vaak wel toe doet. ‘Vrij uitzicht’ bleek daar uitgeroepen tot ‘thriller van het jaar’. Dus toch nieuwsgiering aan het lezen geslagen. En allerminst spijt! Ik moet erkennen dat ik nog nooit van de auteur Anya Niewierra (1964, Kerkrade) had gehoord, maar ik weet nu dat ze heel goed schrijft. Het thema van Vrij uitzicht is niet heel origineel: echtscheiding, succesvolle vrouw Tess Chement gaat naar het zuiden (in dit geval Mosset, Pyrénées Orientales) om een liefde van ooit met een visite te verrassen. Maar dan begint het. In het dorp speelt een serie raadselachtige verdwijning van vrouwen en mevrouw Niewierra componeert dan een spannend verhaal waarvan ik het plot natuurlijk niet onthul. De ‘formule’ van dit boek: onopgeloste crime plus een opbloeiende romance. Op zich niet zo bijzonder, maar zoals de schrijfster dit uitwerkt: châpeau!
Vrij Uitzicht, door Anya Niewierra. Uitgeverij Boekerij, € 12,95.

Johan de Witt en Frankrijk
Ik ben een fan van geschiedenis. En ik ben dus dubbel geïnteresseerd als er een boek verschijnt over de relatie tussen Nederland en Frankrijk in die tijd dat toerisme nog uitgevonden moest worden. Altijd wat (en nog steeds, vrees ik) tussen het land waarin ik geboren ben en dat waarin ik woon. Nederlanders en Fransen, de ‘klik’ ligt niet voor het oprapen. Ik heb me weleens afgevraagd hoe het gegaan zou zijn als Lodewijk Napoléon, de jongere broer van, wat langer koning van Nederland was geweest. Hij vervulde die functie tussen 1806 en 1810 en ‘deugde’, volgens de verhalen. Wilde Nederlands leren, toonde zich betrokken bij de slachtoffers van rampen, dat soort dingen. Wat als Nederland destijds in Franse handen was gebleven? Baguette, escargots, aïoli versus kadetjes, kroketten en boerenkool? Doet er niet toe, maar ik zou geen bezwaar hebben gehad.
In Johan de Witt en Frankrijk (geredigeerd door Ineke Huysman) gaat het om de diplomatieke correspondentie van De Witt (raadspensionaris van 1625 tot 1672) en Franse autoriteiten. Originele brieven (ook in vertaling), bekeken en geanalyseerd door meer dan 25 historici, en superieur geïllustreerd door tekeningen van Jean-Marc van Tol (Fokke & Sukke).
Een fantastisch geschiedenisboek, geopolitiek toen dat nog niet zo heette.
De republikein De Witt is in het rampjaar 1672 gruwelijk vermoord, het gepeupel had geen social media, de karaktermoord was nog niet ‘en vogue’. Leerzaam is geen wervende term als je een boek wilt aanbevelen. Jammer dan, dit is een héél leerzaam boek waarvan ik hoop dat veel mensen het lezen.
Johan de Witt en de Fransen, door Ineke Huysman. Uitgeverij Catullus, € 24,99.

4 gedachten over “Boîte à lire: onze leestips”

 1. Zeker ‘De Witt’ is interessant hoewel ik nu eerst aan de biografie van Wiegel begin. Maar, en ik meen dit echt, ga eens op zoek naar ‘The Discovery of France’.

  1. “The Discovery of France”, in het Nederlands, “De ontdekking van Frankrijk” van Graham Robb geef ik zelfs Fransen cadeau (Une histoire buissoniere de la France). Een te gek boek, door een Engelsman geschreven die ruim 20.000 kilometer door Frankrijk heeft gefietst en verhalen en de historie verteld van het Frankrijk van 1700 tot en met begin 20e eeuw. Je krijgt een beeld hoe Frankrijk is geworden zoals het nu is. Een aanrader.

   1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

    Dag Allard,
    We zijn het zéér eens.
    Al een paar jaar geleden schreef ik er onderstaand over in een Nederlandstalig tijdschrift.
    Maria Edelman

    Op de fiets op zoek naar de Franse identiteit

    Al ongeveer zes jaar geleden verscheen een van de beste boeken over de geschiedenis van Frankrijk Van de hand van de Brit Graham Robb (1958), die al eerder naam maakte met zijn biografieën over Hugo, Balzac en Rimbaud. Voor zijn ‘De ontdekking van Frankrijk’ doorkruiste hij het land per fiets en legde iets van 20.000 km af. Hij kwam in de raarste dorpen terecht, sprak met zoveel mogelijk mensen en beschrijft het proces van binnenlandse kolonisatie, de steeds toenemende macht van Parijs. Iets langer dan een eeuw geleden was het Frans voor een groot deel van de bevolking een vreemde taal en was het land nog niet eens helemaal in kaart gebracht. Dit soort dingen die we niet weten, Robb schrijft er perfect over. Gelukkig is de vertaling nu in herdruk verschenen.
    De ontdekking van Frankrijk, door Graham Robb. Uitgeverij Atlas. € 17,50. ISBN: 9046703169

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven