Kijk, Zuid-Frankrijk! is er ook voor praktische zaken die met wonen in Frankrijk te maken hebben. Dus als je iets te vragen hebt over wet- en regelgeving, (ver)bouwen en begeleiding, financiële zaken, interieur- of exterieur-inrichting: kom maar op. Stel je vraag hieronder of stuur een mailtje naar info@kijkzuidfrankrijk.com
Je ‘gekraakte’ vakantiewoning in Frankrijk
Er was dezer weken opschudding over een ‘gekraakt’ vakantiehuis in Théoule-sur-Mer (Alpes-Maritimes) van een bejaard echtpaar uit Lyon. Al ruim 25 jaar eigenaar van hun huis aan zee.
Toen ze voor een vakantie in eigen huis arriveerden, bleek hun woning ‘overgenomen’. Er zat een heel gezin op ‘hun’ terras ontspannen te eten. Een vriendelijk verzoek om op te krassen hielp niet, een poging om binnen te treden mislukte, de sloten waren vervangen.
Het echtpaar bracht de nacht in hun auto door, met uitzicht op een familiefeestje op hún terras. De volgende ochtend reden ze maar terug naar Lyon.
Het werd een publicitair schandaal.
Het zou iedereen met een 2e of vakantiehuis kunnen overkomen. En wat dan?
We legden die vraag voor aan de Frankrijk Advocaat, Sietze Jan Dijkstra.
“Ik spreek uit ervaring. Een cliënte van ons was eigenaar via vererving van een woning in Nice, die lange tijd leeg stond. Toen zij wilde verkopen, bleek dat er Tunesische mensen woonden. Vanzelfsprekend wilde zij deze mensen laten uitzetten, maar de bewoners gaven aan een huurcontract te hebben.
Uiteraard kon dat helemaal niet. Een huurcontract moet door de eigenaar van het pand ondertekend zijn. Tijdens de procedure die ik instelde, bleek dat die mensen met een Fransman een contract hadden getekend. Die had dus het pand gekraakt/in bezit genomen, nieuwe sloten laten installeren en de woning voor € 700 per maand verhuurd.
De bewoners zaten er illegaal en moesten weg, weliswaar met inachtneming van hetgeen is bepaald in de artikelen L412 en volgende van de Code de Procedures Civiles. Dat wil zeggen dat zij er nog twee maanden konden blijven wonen en daarna het pand moesten verlaten.
Als het gebeurt dat je woning in Frankrijk wordt gekraakt, dan kun je (zoals in het onderhavig geval) via een kort geding, de bewoners die daar ten onrechte wonen, laten uitzetten.
Het is niet zo dat dat oude echtpaar uit Lyon waarover hierboven sprake was, gewoon de gendarmerie kon bellen om toegang tot hun eigen huis te krijgen. De rechter moet eraan te pas komen. Dat kan tijd kosten.
Mede naar aanleiding van die gebeurtenis in Théoule-sur-Mer wordt er nu gewerkt aan een wetsaanpassing met betrekking tot ‘kraken’.
Sietze Jan Dijkstra van De Frankrijk Advocaat,
Gespecialiseerd in aan- en verkoopbegeleiding van Frans onroerend goed, het Franse erfrecht, de Franse fiscus, Franse rechtspersonen, procederen in Frankrijk. Kantoor in Den Haag. Motto: ‘een contract in Frankrijk, regel het in Nederland’.
blijkbaar hebben wij dan mazzel gehad. Toen wij na een week merkten dat ons huisje in de tuin gekraakt was door twee ” daklozen” is Daan naar de politie gegaan ( hier aan de overkant van de straat ) ..ik wachtte op hem in de kamer, want “ men” had de buitendeur geforceerd. Opeens kwamen er twee iets donkerder gekleurde mannen binnen, armen vol met bier. Zij schrokken van mij, hadden mij niet verwacht. Ik heb, eerst in het Frans, en daarna in onvervalst Rotterdams hen uitgescholden, en ze zijn weggerend. Toen Daan terugkwam met de woorden : de politie doet er niks aan… hebben wij de deur weer bruikbaar gemaakt, alle rommel ( slaapzakken, tassen etc… ) buiten gelegd, en de portefeuille met verblijfsgegevens aan de politie afgegeven…. We hebben ze niet meer gezien daarna… Blijkbaar helpt schreeuwen, vooral in jet Rotterdams ;)
Rolt zo lekker weg hè. En merci voor je reactie!
Haha Clasien …
Ik hoor je gewoon.
Goh wat had ik ff graag mee gedaan.????
hallo ik vraag dit voor een ongeruste vriend in de Dordogne.
Weet iemand of die wet intussen al veranderd is”
Hier staat alleen iets over bewoonde panden kraken, maar wat nu als een pand, niet noodzakelijk een huis, al jaren leeg staat? Hoe lang moet je er dan in wonen en het ook onderhouden (zonder opgemerkt te worden uiteraard) voordat je woonrecht hebt volgens de Franse wetgeving?
Weet iemand of de wet al aangepast is?