‘Frankrijk: meer kans voor écht mooie huizen’

do 1 oktober 2020

Categorieën: , , ,

Door Peter Hooft

Ik ontmoette, niet toevallig hoor, de Nederlandse architect André van der Marel, die ook in Zuid-Frankrijk woont, wel een stukje verderop. En ik vroeg me af: waarom zou je als Nederlandse architect voor Frankrijk kiezen.
Ik stelde een paar vragen.

Hoezo, architect in Frankrijk?
”Ik ben aan het eind van mijn studie stage gaan doen bij project voor een vakantiepark ten zuiden van Bordeaux. Ik vond de variëteit aan projecten hier in Frankrijk enorm leuk. In Nederland zijn de mogelijkheden minder om mooie huizen te ontwerpen. Hier krijg je die kans veel meer. Ook het gebruikmaken van het meestal aanwezige reliëf of uitzicht voegt er een heel boeiende dimensie aan toe. Het is een fantastisch leuk vak en hier kan je gewoon erg mooie dingen doen.”

Er is een wezenlijk verschil tussen Franse en Nederlands/Belgische architectuur?
“Het hangt er heel erg vanaf in welke sector je bezig bent. Wat betreft woningbouw is het hier soms nog best saai en eenzijdig que materiaalgebruik, dat heb je maar deels zelf in de hand. Budgetten bepalen dikwijls de mogelijkheden. Mijn ervaring is dat als je iets meer uitgeeft aan kwaliteit voor materialen of ruimtelijkheid, dat je dat later weer terugverdient. Een goed ontwerp verdient zich vaak wel weer terug.”

Wat waren de obstakels toen je je in Frankrijk als architect vestigde?
“De regelgeving is soms erg complex, die moet je je dan snel eigen weten te maken. Ook het tussen de regels door kunnen lezen en de mogelijkheden die bepaalde ambtenaren of instanties je geven, moet je goed kunnen benutten. De letters van de wet, bestemmingsplannen en zo, zijn af en toe toch rekbaarder dan je op het eerste oog denkt. Een gesprek aangaan is dan meestal heel nuttig. Ik heb het hier zeker niet over duistere zaken maar het gunnen of samen zoeken naar oplossingen. Dat was in het begin natuurlijk lastiger te ‘lezen’, dat heeft ook met taalvaardigheid te maken.”

Er is altijd commotie over de ‘bureaucratie’. Wat is jouw ervaring?
“Ik ben op dit moment toevallig bezig met een paar villa’s in Den Haag. De hoeveelheid informatie en rapporten die je daar moet leveren is schrikbarend.
Dan ben ik blij dat ik daar de samenwerking ben aangegaan met een Nederlandse collega en ik weer aan mijn Franse dossiers kan werken.”

Voor welke Franse architecten zou je een buiging maken? Was Le Corbusier echt zo goed?
“Ik vind wat Jean Nouvelle maakt wel indrukwekkend maar eerlijk gezegd hou ik dat niet zo in de gaten. Ik zie wel inspirerende projecten voorbij komen maar dan kijk ik niet zo naar de namen.”

Ir. André van der Marel is mede-oprichter en eigenaar van Villasophie Architecture in Alet-les-Bains (Aude): http://www.villasophie.eu

2 gedachten over “‘Frankrijk: meer kans voor écht mooie huizen’”

  1. Ben het helemaal niet eens met de voornemens van architecten die de Provence bouwkundig willen veranderen. Wanneer men de Provence Provence wil houden zal men het Provençaals moeten houden. Daar hoort geen ‘alternatieve’ bouw bij. Het is als de hedendaagse politiek, een opdringen van iets wat er oorspronkelijk niet thuis hoort. Gelukkig …. zijn er nog Franse burgermeesters die de authentieke Franse dorpjes willen behouden. Een Franse vriend, inmiddels gekozen als burgermeester van een van ‘des villages perché ‘ wil het oorspronkelijke culturele leven weer nieuw leven inblazen. De commercie heeft al te veel kapot gemaakt in het mooiste deel van Frankrijk.

  2. Goedemiddag, ik ben het met u eens dat er veel wordt verpest in grote delen van Frankrijk.
    De overheid is overigens al een tijdje bezig met het beperken van de mogelijkheden buiten de bebouwde zones. Binnen die bebouwde zones wordt inderdaad vaak een hoop narigheid gebouwd helaas. De door de ABF (Architecte des bâtiments de France) gecontroleerde zones worden echter redelijk goed vrij gehouden van oneigenlijke architectuur en drijft sommige architecten en opdrachtgevers soms tot razernij.
    Vriendelijke groet, André van der Marel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven