Actualités: noodweer, corona, Parijs op slot, filmfestival, circusdieren, superflitspaal en meer nieuws!

za 3 oktober 2020

Categorieën:

Noodweer in de Alpes-Maritimes
De storm Alex heeft toegeslagen. Met rampzalige gevolgen. Klik hier en klik hier voor onze berichtgeving van vandaag.

Corona tussenstand
In de afgelopen 24 uur 12.148 nieuwe besmettingsgevallen en 136 doden, onder wie 89 in een EHPAD (bejaarden- of zorginstelling). Er zijn in Frankrijk nu 589.653 mensen met het virus in aanraking gekomen, het sterftecijfer is tot 32.155 opgelopen. In de voorbije 7 dagen 4.045 nieuwe ziekenhuisopnamen, 835 van die patiënten aan de beademing. In 7 dagen 1.246 nieuwe ‘clusters’, waarvan 255 in zo’n EHPAD.
Zoals steeds op woensdagochtend weer de jongste cijfers.

Maandag verder: ook Parijs op slot?
Volgens minister Olivier Véran (Gezondheid) kan een aanscherping van het ‘protocole sanitaire’ helpen om te voorkomen dat de horeca op slot gaat of blijft in gebieden waarvoor de code ‘zone alerte maximale’ geldt. Zoals nu nog alleen voor de metropool Marseille/Aix-en-Provence en Guadeloupe. Op zijn wekelijkse persconferentie vertelde de minister dat de ontwikkeling van de besmettingscijfers in Parijs, Lille, Lyon, Grenoble, Toulouse en Saint-Étienne zodanig zijn dat die steden waarschijnlijk ook de aanduiding ‘zone alerte maximale’ moeten krijgen. Afhankelijk van de cijfers van dit weekeinde wordt er maandag over besloten. Een strenger protocol zou impliceren dat horeca-personeel van iedere bezoeker bij diens entree de temperatuur moet opnemen en zijn/haar telefoonnummer moet noteren. Verder 8 in plaats van 10 mensen bij elkaar, met inachtneming van de ‘distanciation sociale’ van 1 meter.

Marseille: de cafés blijven dicht
Het Tribunal Administratif van Marseille heeft in kort geding bepaald dat de bars en restaurants in de Marseille en Aix-en-Provence voorlopig dicht blijven. Onder anderen de president van de regio Le Sud/PACA had om opschorting van het besluit van de prefect van het departement Bouches-du-Rhône gevraagd. Ook de sportscholen zagen hun desbetreffende verzoek afgewezen. Maar het Tribunal in Rennes (Bretagne) heeft daar de sportschoolhouders in het gelijk gesteld, die mogen voorlopig weer open.

Le Var: om 24 uur naar huis
In het departement Le Var moeten nu alle cafés, restaurants en discotheken tot 15 oktober om 24 uur dicht. Een uitzondering geldt voor wegrestaurants langs de autoroutes.

Geen wilde dieren meer in het circus
Milieu-minister Barbara Pompili heeft besloten dat er geen wilde of beschermde dieren meer zijn toegestaan in circussen en dolfinaria. Het bericht bereikte dierenactiviste Brigitte Bardot op haar 86e verjaardag. Ze zou in tranen zijn uitgebarsten. Na 47 jaar strijd voor deze wetgeving. Prinses Stéphanie van Monaco is juist razend. Zij organiseert al jaren het Festival International du Cirque, destijds bedacht door haar vader Prins Rainier III. Voor volgend jaar staat de 44e editie geprogrammeerd.

Subsidie voor je elektrofiets
In de agglomeratie Luberon-Monts de Vaucluse (Vaucluse) kun je nu € 300 inkomens-onafhankelijke subsidie krijgen als je een elektrische fiets koopt. Dat moet je dan wel doen bij een leverancier in die agglomeratie.

Een beetje Filmfestival de Cannes
De 73e editie van het filmfestival van Cannes (voorzien in mei) is officieel gecancelled. Maar er komt toch een soort mini-festivalletje: 27-29 oktober in het Palais des Festivals. Er worden 4 films vertoond die eerder waren geselecteerd voor de strijd om La Palme d’Or. Via reservering toegankelijk voor een beperkt publiek. Verder gaat het festival voor korte films min of meer door, in die sector wordt wel gewoon een Palme d’Or uitgereikt.

De flitspaal van het jaar
De meest lucratieve flitspaal van heel Frankrijk staat bij de ‘sortie’ 48 op de autoroute A8, ter hoogte van Cagnes-sur-Mer (Alpes-Martimes). Je mag daar maar 90km/uur. In 2019 (geen recentere cijfers beschikbaar): 205.510 flitsen. Een nationaal record. Dat stond tot nog toe op naam van de radar bij Les Adrets-de-l’Estérel (Le Var), ook langs de A8, met 200.211.

Protest: “We sterven niet in stilte”
Op initiatief van 2-sterrenchef en populaire tv-kok Philippe Etchebest (Hostellerie Plaisance in Saint-Émillon) stonden gisteren om 11.45 uur in het hele land horeca-ondernemers, chefs en bedienend personeel met pollepels en pannen en een rouwband om hun arm lawaai te maken voor de deur van hun zaken. Winkeliers deden mee. “We sterven niet in stilte” is het thema van de manifestatie die wekelijks herhaald zou gaan worden.

De wolven van de Mont Ventoux
De prefect van het departement Vaucluse heeft toestemming verleend om maximaal 2 wolven af te schieten op of bij de Mont Ventoux. Er zijn daar recent schaapskuddes aangevallen. De wolf is in Europa een beschermde diersoort. Frankrijk kent op nationaal niveau een quotum van 100 dieren die gedood mogen worden, vorig jaar 90. In 2021 blijft het bij 100.

Steunpakket verlengd
De regering handhaaft haar steunpakket aan het bedrijfsleven in het kader van de chômage partiële (gedeeltelijke werkloosheid) tot het eind van het jaar.
De Assemblée Nationale geeft de regering tot 1 maart 2021 de vrije hand bij het treffen van corona-maatregelen.

2 gedachten over “Actualités: noodweer, corona, Parijs op slot, filmfestival, circusdieren, superflitspaal en meer nieuws!”

  1. verschrikkelijk toch ! Wens iedereen daar veel sterkte . En al ‘t andere nieuws stemt me ook al niet blij. Kortom , kommer en kwel. Maar ‘t meest verschrikkelijke vind ik de de slachtoffers van deze ” “weer ellende “” ” en de corona ellende. Lijkt of er geen positieve dingen meer zijn . Maar , laten we wel wezen : we hebben bewezen sterk te zijn in moeilijke situaties , dat kunnen we en ook nu weer, we komen er weer uit. !

  2. Wellicht worden we overspoeld door wat teleurstellend nieuws. Soms heb ik de indruk dat met leuk nieuws geen geld verdiend kan worden. Maar dat terzijde.
    Met een beetje fantasie kan je je, ook in de huidige tijd en zeker op het platteland van Frankrijk, prima vermaken. Klim op je (gesubsidieerde) elektrische fiets en ga wolven spotten (dat is spannender dan ze kunstjes te zien maken in het circus). Ga lekker ‘s avonds dineren in een wegrestaurant langs de A8 (schapenboutje?) en laat onderweg nog een foto van je maken om twee weken na de genoten dag, een mooie herinnering (nostalgisch zwart/wit of in kleur?) in de brievenbus te krijgen. Wat wil je nog meer? Laveer een beetje om de itempjes die het nieuws brengt heen en geniet van het leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven