Wat een weer!

zo 4 oktober 2020

Categorieën: ,

Door Helena Jurriëns

Ja, ook hier in de Provence is het nu echt herfst. Het heeft meer dan een week voortdurend geregend. Dag en nacht. Dit ging gepaard met een flinke harde wind. Gelukkig heb ik voldoende hout voor de kachel en woon ik vrij hoog.
Dus geen last van overstromingen en ik heb het niet koud.
Het leven op het Franse platteland kan in de winter best zwaar zijn maar ook weer ongelooflijk mooi. De omgeving ziet er dan zo anders uit. Geen glooiende heuvels met groene wijnranken, maar kale velden met wijnstokken die als knokige vingers uit de aarde steken. Koude schrale wind. Maar ook heel veel zon en azuurblauwe luchten. Buiten lunchen met een dikke trui aan na een fikse boswandeling is nog steeds mogelijk. En soms kan die trui ook nog uit.

Krantje in het café
Maar vandaag regent en waait het weer flink. En zoals bijna elke ochtend ga ik na mijn huishoudelijke verplichtingen naar Bedoin. Een volkoren broodje kopen bij de biologische bakker en een krantje bij de ‘tabac’ Het valt mij op dat ik steeds vaker een Franse krant koop. Begin ik Nederland nu werkelijk te ontgroeien? Daarna naar het café om de krant te lezen.
Welk café ik kies wordt bepaald door de vraag waar ik zin in heb. Bij l’Observatoire schenken ze een warme chocolademelk met een flinke dot slagroom en bij café ‘Le Relais du Ventoux’ een heerlijke koffie. Vandaag warme chocolademelk mét slagroom, het is per slot van rekening koud.
Ik houd Pax kort aan zijn riem en houd mijn hoed vast. Jemig, wat een wind! De bladeren van de platanen waaien door de straat en iedereen haast zich om de nodige boodschappen te doen en daarna weer snel terug naar de kachel.

Ongewassen mannen
De deur bij l’Observatoire klemt. Ja, die heeft de hele zomer opengestaan en nu klettert de regen tegen de voorpui. Het is er lekker warm en er hangt een geur van natte regenjassen, koffie en naar Gauloise ruikende ongewassen mannen. Ik zeg wel eens gekscherend: als je hier in Frankrijk je geld wilt verstoppen, leg dat dan onder een stuk toiletzeep, daar zoeken ze vast nooit. Niet erg aardig van mij, maar mevrouw spreekt uit ervaring, wat betreft ‘ongewassen mannen’. Maar dit terzijde.
Ik bestel dus een warme chocolademelk en trek mijn natte wax coat uit en zet mijn hoed af. Pax gaat liggen met zijn kop op mijn laarzen en wacht op zijn koekje dat ik straks bij de chocolade krijg.

Terecht chauvinisme
De krant. Vandaag ‘La Provence’. Dé krant van zuidoost Frankrijk. Dat is ook duidelijk te zien. Allemaal Frans nieuws. En een flink katern sport en regionaal nieuws. De paardenrennen en hoeveel lintjes de burgemeester heeft doorgeknipt en waar en met wie, en zeker wat daarbij gegeten en gedronken werd. Ja, de Fransen zijn chauvinistisch en terecht. Het is ook een geweldig land. Maar houdt het nieuws buiten de landsgrenzen op? Ja, ook qua météo. Als je op de weerkaart van de krant kijkt dan houdt de zon op met schijnen bij de grens met Italië ten oosten van Nice. Een half zonnetje boven Nice. De andere helft zou dan in Italië schijnen, maar is vanwege het passeren van de landsgrenzen maar weggelaten. En ja, boven Lille hangt volgens de weerkaart een zware regenwolk, maar als die de grens met België passeert mist hij een stuk.
Ik dacht even: zie je wel, het is niet alleen voor het weer een gunstig klimaat in België.

Helena Jurriëns is eigenares van de chambres d’hôtes ‘Le Vent d’Etoile’ in Mormoiron in de Vaucluse. www.leventdetoile.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven