Actualtés: alerte maximale in Marseille en Parijs; Alex, het vervolg

ma 5 oktober 2020

Categorieën:

Laatste nieuws: de prefect van het departement Bouches-du-Rhône heeft zojuist besloten dat de bars in Marseille en Aix-en-Provence toch op slot blijven. Kennelijk levert de desbetreffende regelgeving in Parijs een probleem voor Marseille/Aix op.

Corona: eten & drinken in Marseille en Parijs
Ook voor Parijs en naaste omgeving geldt nu de hoogste corona waarschuwingsfase ‘zone alerte maximale’. Tot nog toe alleen voor de metropool Marseille/Aix-en-Provence en Guadeloupe. Die classificering dreigt ook nog voor Lille, Lyon, Saint-Étienne, Grenoble, Bordeaux, Toulouse en Nice. ‘Alerte maximale’ impliceert onder meer sluiting van restaurants en cafés, zoals in Marseille en Aix-en-Provence werd doorgevoerd.
Alle restaurants en cafés op slot in Parijs ging kennelijk te ver.
De ‘complotdenkers’ op social media wisten trouwens al dat Marseille door de regering in Parijs extra hard aangepakt moest worden omdat Olympique Marseille onlangs Paris-Saint-Germain voor het eerst in tientallen jaren in eigen huis heeft verslagen.
Hoe dit ook zij, in Parijs mogen de restaurants gewoon open blijven, ook cafés waar behalve drank tevens iets te eten wordt aangeboden. Bars (alleen drank) moeten vanaf morgen (dinsdag) voor 15 dagen dicht.
Wat in Parijs kan, moet ook in Marseille en Aix-en-Provence toegelaten worden. Gelijke monniken en zo. Dus zijn sinds vanmiddag midi de restaurants en cafés (met een tosti of daaromtrent) in die steden heropend.
Er geldt in Parijs en in Marseille/Aix het strikte ‘protocolaire sanitaire’: 6 man per tafel, op 1,5 meter van elkaar, minimaal 1 meter tussen de stoelen, je mag niet door de zaak lopen, afrekenen aan tafel, je telefoonnummer opgeven, dat soort dingen.
Op straat hooguit 10 man op een kluitje, evenementen maximaal 1.000 personen. Bruiloften: op het gemeentehuis en/of in de kerk, geen feesten. Begrafenissen: geen beperkende regels. Winkelcentra: 1 klant per 4 m2, maar op markten volstaat het ‘masque’ en inachtneming van de ‘distanciation sociale’ van 1 meter. Sportscholen en dergelijke blijven gesloten.
Voor demonstraties geldt een uitzondering voor die 1000 mensen-regel.
Ondertussen gaat het qua verspreiding van het virus in Frankrijk allerminst goed. Woensdag nieuwe cijfers.

Alex, het vervolg
Het weer werkt nu mee in het zwaar getroffen departement Alpes-Maritimes. Ook de dorpen La Vésubie en La Tinée zijn door hulpverleners bereikt. Er wordt eten en drinkwater per helikopter aangevoerd, bewoners krijgen een satelliettelefoon. In La Roya is 70.000 liter drinkwater bezorgd. In het departement zitten 7.500 huishoudens zonder stroom, het aantal doden bedraagt nu 4, maar er zijn nog 20 mensen ‘zoek’.
Op aéroport Nice/Côte d’ Azur zijn 246 geëvacueerden opgevangen.
Op het strand in Villeneuve-Loubet is een verdronken koe aangespoeld.
Het Parc Alpha (Saint-Martin-de-Vésubie) waar 13 wolven verbleven, werd ook door een verslindende modderstroom getroffen. Onduidelijk is nog of er wolven verdronken dan wel ontsnapt zijn.
Heel zwaar getroffen: het dorpje Roquebillière (1.750 inwoners). Daar werd een echtpaar van 80+ dat om hulp smeekte, voor het oog van de pompiers met huis en al door het water meegesleurd, het huis was onbereikbaar, er was geen reddingshelikopter beschikbaar on ze te redden. Hun lichamen zijn nog niet gevonden. In hetzelfde dorp verdween een auto met 2 pompiers in de woeste rivier.
Je zou kunnen zeggen: er rust geen zegen op Roquebillière. Aardbevingen in 596, 614 en 1494, overstromingen in 1094, 1743, 1772, 1889, 1892 en 1926, 1995, 1997.

2 gedachten over “Actualtés: alerte maximale in Marseille en Parijs; Alex, het vervolg”

  1. René , hartelijk dank voor de update. Verschrikkelijk allemaal wat er aan ‘t gebeuren is. Gelukkig wordt ‘t weer iets rustiger. Sterkte voor iedereen !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven