Les vacances de la Toussaint: on a tous besoin du Sud

vr 16 oktober 2020

De nieuwe coronacijfers en maatregelen hebben een grote impact op de herfstvakantie, ‘les vacances de la Toussaint’, dit jaar in Frankrijk van 16 oktober tot 2 november. La Toussaint (1 november) is een katholieke feestdag waarop die kerk alle heiligen (bekend of onbekend) eert. Menigeen gaat op 1 november met bloemen – meestal chrysanten – naar de kerkhoven waar geliefden begraven liggen. In 1938 besloot de toenmalige regering tot 2 officiële vrije dagen, nu dus uitgegroeid tot de herfstvakantie op school.
De toeristenindustrie had hoge verwachtingen van deze vakantieperiode. In elk geval in Zuid-Frankrijk is dit voor veel mensen een van de aantrekkelijkste seizoenen. Niet te warm, nog niet te koud.
Vanwege corona laten buitenlanders het nu massaal afweten, de Fransen zelf (die het zomerseizoen voor de branche min of meer overeind hielden) aarzelen nu ook. Waarom zou je nog naar – bijvoorbeeld – Aix-en-Provence gaan als daar de hele horeca tot een ‘lockdown’ veroordeeld is?
Voor de goede orde: in het zuiden geldt die qua horeca complete ‘lockdown’ alleen in Marseille en Aix-en-Provence, dus niet in het hele departement Bouches-du-Rhône. Oók niet in het departement Alpes-Maritimes, met onder meer Nice, in Le Var, de overige departementen in de regio Le Sud/PACA.
Het is lastig allemaal te volgen.
Per departement verschillen bovendien de sluitingsuren van bars en restaurants. Van 22 uur (bars) tot soms 0.30 uur voor restaurants.
De horeca tracht de Fransen en buitenlanders die toch al in het land verblijven, alsnog te verleiden om een herfstvakantie te vieren. Sinds de aankondigingen van president Macron deze week regent het afzeggingen van boekingen. Terwijl je gewoon van het noorden naar het zuiden kunt reizen, in elk geval voor 21 uur ’s avonds en na 6 uur ‘s ochtends. De ‘couvre-feu’ geldt alleen voor de hier eerder genoemde 9 steden (Parijs, Marseille, Aix-en-Provence, Lille, Lyon, Toulouse, Grenoble, Montpellier en Saint-Étienne en hun directe omgeving).
Om die trend te keren, de vakantieperiode duurt immers nog tot begin volgende maand, worden er nu door hotels grote kortingen aangeboden en zijn er nieuwe initiatieven ontwikkeld.
Kijk maar eens op https://onatousbesoindusud.fr
Ga bijvoorbeeld voor een prettig geprijsde lunch op een wijndomein, kies voor een cultureel uitstapje in Nice, geniet van een spa in de Alpes-de-Haute-Provence, waarom niet? Het kan allemaal corona-proof. Nou ja, kijk zelf maar of er iets van je gading tussen zit. On a tous besoin du Sud, toch? Juist nu. Of later.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven