Actualités: Frankrijk in shock, corona-dagrecord, avondklok, elektro-subsidie, en meer

za 17 oktober 2020

Categorieën:

Frankrijk in shock
Vanmiddag al betogingen van leerkrachten in onder meer Nice en Marseille uit protest tegen de onthoofding van hun collega Samuel Paty (47), gisteravond in Eragny, een voorstad van Parijs. Heel Frankrijk is in shock, president Macron zelf kwam naar de plaats delict.
Paty, leraar geschiedenis en aardrijkskunde, had tijdens een les over vrijheid van meningsuiting spotprenten uit Charlie Hebdo met betrekking tot Mohammed laten zien. Hij had islamitische leerlingen gewaarschuwd dat die tekeningen misschien schokkend zouden zijn en gaf hen de kans de klas te verlaten. Een paar dagen later op social media een video van de vader van een leerling uit een andere klas die Paty voor ‘voyou’ (ongeveer schurk, schoft) uitschold. Die man eiste het ontslag van de leraar en diende bij justitie een klacht tegen hem in. Na zijn verhoor diende Paty op zijn beurt een klacht in tegen die vader, wegens belediging.
Gisteravond werd hij op straat onthoofd door een 18-jarige Tsjetsjeen, geboren in Moskou. Naam nog niet vrijgegeven. Deze werd door de politie neergeschoten en overleed. Er zijn nu 9 mensen voor verhoor aangehouden, familieleden van de vermoedelijke dader en ouders van andere leerlingen van de school, onder wie die man van de video.
Morgenmiddag een grote protestdemonstratie op de Place de la République in Parijs. Op 25 september was er ook al een aanslag (met messteken) die bijna het leven kostte van 2 journalisten die voor de deur van het voormalige redactielokaal van Charlie Hebdo even stonden te roken. De dader, een Pakistaan, wist niet dat het satirische weekblad verhuisd is. Er loopt in Parijs al weken een proces tegen vermoedelijke medeplichtigen aan de aanslag op dat blad, januari 2015, waarbij 12 medewerkers omkwamen.
Frankrijk is in de ban van een nationaal debat over wat ‘islamitische terreur’ genoemd wordt.

Corona: nieuw ‘dagrecord’
In de afgelopen 24 uur in Frankrijk 25.085 nieuwe besmettingsgevallen. Donderdag/vrijdag bedroeg dat cijfer 30.621, tot nog toe het ‘dagrecord’. Het totaal aantal besmettingen is nu opgelopen tot 834.770, het sterftecijfer tot 33.303. Er liggen nu 6.906 patiënten in de ziekenhuizen, van wie 1.204 aan de beademing. Voor 84 departementen geldt nu de code ‘vulnérabilité élevée’ (verhoogde kans op besmetting). Van de mensen die getest worden, blijkt 12,9% positief.
Zoals altijd, woensdag meer gedetailleerde cijfers.
Enquête: 65% van de Fransen heeft geen vertrouwen in de aanpak van de corona-crisis door de regering.

De avondklok in 9 steden
De ‘couvre-feu’ (avondklok, uitgaansverbod) tussen 21 en 06 uur in 9 steden (en hun directe omgeving) geldt voor Parijs, Marseille, Aix-en-Provence, Lille, Lyon, Toulouse, Grenoble, Montpellier en Saint-Étienne. Praat je over 20 miljoen mensen die ermee te maken hebben. Enquête: 62% van hen is het ermee eens.
Er gelden uitzonderingen voor wie toch de straat op moet/wil (zie ons bericht van donderdag). Je hebt er een ‘attestation de déplacement dérogatoire’ voor nodig. Die kun je hier downloaden: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus
Met het oog op de ‘vacances de la Toussaint’ (herfstvakantie) hebben sommige prefecten voor hun departementen nadere maatregelen getroffen. Waaronder die van Le Var, de Vaucluse en Le Pas-de-Calais.

Tempête Alex: nog steeds mensen zoek
Twee weken na de storm worden er in het departement Alpes-Maritimes nog steeds minstens 7 mensen vermist. Het aantal onbewoonbaar verklaarde huizen is tot bijna 2.100 opgelopen. Zo’n 70 km aan wegen in het achterland van Nice zijn zwaar beschadigd. Prins Albert II van Monaco heeft € 4 miljoen aan financiële steun toegezegd. De Russische president van voetbalclub AS Monaco, Dmitry Rybolovlev, doneert € 250.000 voor de wederopbouw van het stadion in het zwaar getroffen Saint-Martin-Vésubie.

Subsidie voor elektrisch rijden
De regering biedt vanaf volgend jaar € 1.000 premie aan wie een 2e-hands elektrische auto koopt. Bij inruil van een benzine- of dieselwagen. Wie een nieuwe electro-voiture aanschaft, kan rekenen op een bonus van € 6.000.

Verplegers: liever wat anders
Verplegend personeel klaagt in deze periode over onvoldoende waardering, onvoldoende salaris en onvoldoende medische (hulp-)middelen. Onderzoek van vakbonden zou uitwijzen dat 40% van die mensen liever een andere baan heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven