Vakantietip voor straks: Saumane de Vaucluse

zo 18 oktober 2020

Categorieën: , ,

Door Patrick de Graaf

Nu even niet natuurlijk, maar normaal gesproken zijn er het hele jaar door talloze toeristen die zich laten verleiden door de attractie van brocante- en antiekhoofdstad L’Isle-sur-la-Sorgue. Niks mis mee, juist niet.
Maar 7 km verderop vind je het nog echt authentieke Provençaalse dorp Saumane de Vaucluse.
Ik kwam er een keer terecht omdat de in Frankrijk immens populaire Nederlandse chansonnier en tv-presentator Dave (Wouter Otto Levenbach, 1944) er woont. En een tijdje (nou ja, tijdje…) eerder de Marquis de Sade (1740-1814) er huisde.
Dave (wie herinnert zich niet zijn hit ‘Dansez maintenant’ uit 1975?) kocht er een 150 jaar oude bergerie die hij liet opknappen. Op een heuvel, in de wildernis. Géén vakantiehuis, hij brengt er een derde van zijn tijd door, een derde in Parijs en voor de rest is hij onderweg. Die 700 km tussen Parijs en de Vaucluse? Altijd met de TGV, amper 3 uur.

Stenen hutten
Goed, we moeten het hebben over Saumane, ‘village perché’ (hoog gelegen bergdorp), waarvan bewezen zou zijn dat het al in de préhistorie een bewoonde nederzetting was. Sla ik maar een tijdje over. Ergens in de 12e eeuw – zoveel is zeker – begon Saumane ertoe doen. Afgezien van allerlei politieke ontwikkelingen, tot voorbij de Revolutie, werden er huizen gebouwd en vooral ook ‘bories’, grotvormige hutten van los op elkaar gestapelde stenen die onderdak boden aan herders en hun kudden. Die vernuftige constructies waren zó knap vervaardigd dat ze er nog steeds staan, je kunt ze bekijken. Ook in die tijd kwamen de olijvenplantages, als je dat zo zeggen kunt, van de grond.

Romaans kerkje
Nu is het dorp een Provençaals juweeltje, en niet alleen in toeristische zin. Sublieme vergezichten over de Vallée de la Sorgue. En van die smalle straatjes met – veelal gerestaureerde – middeleeuwse huizen (‘en pierre’) en fraaie fonteinen. En niet te vergeten de Romaanse kerk uit de 12e eeuw en de vestingwerken met hun ‘donjon’ ook uit die tijd. Per saldo ruikt Saumane de Vaucluse naar geschiedenis. Maar natuurlijk ook naar tijm en lavendel, die je tot in de wijde omtrek aantreft. Er wonen ongeveer 1.000 mensen van wie de meesten – met het oog op hun rust – liever niet hebben dat hun dorp op die lijst van ‘Les plus beaux villages de France’ terechtkomt. Terwijl dat goed zou kunnen.

De jeugd van De Sade
Moeten we het nog hebben over de Marquis de Sade en z’n kasteel. De markies heeft er alleen zijn jeugd doorgebracht. Dat ‘château forteresse’ dateert ook uit 12e eeuw. Na de Revolutie was er weinig van over, maar het is gerestaureerd en nu in privébezit, met enige regelmaat open voor publiek.
Meer info: http://www.saumane-de-vaucluse.fr
Lunch: Le Bistrot de Saumane, Place du 18 juin, +33(0)9 53 48 99 78.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven