De nederlaag van de ketchup

ma 19 oktober 2020

Door Raoul Duchemin

Vanwege het ‘corona-gedoe’ zal ik maar zeggen, vind ik de aantrekkelijkheid van resto-bezoek betrekkelijk. ‘Masqués’ met wie je over de ‘plats’ overlegt, het komt de sfeer niet ten goede. Ik legde dezer dagen wel aan bij Le Clos Pierrepont in Montferrat, best een aardig Provençaals dorpje tussen Draguignan en Castallane, zo ongeveer de Gorges du Verdon. Het was een vriendentip en ik was in de buurt. Ik had het even nagekeken, zo’n Bib Gourmand in de Michelin. Ik kwam er tot mijn genoegen Julien Lépine tegen, destijds de ‘sous’ van Philippe da Silva, L’ Hostellerie des Gorges de Pennafort in Callas. Dat zegt genoeg, Da Silva reken ik tot mijn favorieten, en nu Julien zijn eigen ‘tent’ heeft, aarzel niet. Proef bijvoorbeeld zijn zeewolf met ‘getruffeerde’ selderij, binnen een lunchmenu van € 22.
Maar eigenlijk wilde ik het over iets anders hebben.
Ik heb hier – net als m’n collega Peter Hooft – al eerder gezeurd over de bedenkelijke populariteit van de hamburger binnen de Franse gastronomie en zelfs bij de ‘grote’ restaurants. In 80% van de eetadressen staat die ‘burger’ op de kaart, bij 75% van ‘klassieke’ topzaken. Meest bestelde ‘plat’ in Franse restaurants: met 60% de hamburger. Jammer dat het kennelijk zo gaat. ‘Les temps modernes’, dat zal het wel zijn.
In dit tijdsgewricht wordt echt alles ‘onderzocht’. Waarvan ik soms denk: hoezo?
Maar nu weet ik in elk geval dat we qua hamburger in Frankrijk de ketchup naar de guillotine hebben verwezen. Nog maar 18% van de Fransen wil ketchup bij zijn/haar burger, 20% mosterd en de winnaar is barbeque-saus met 27%. Het zilver is voor ‘blauwe’ kaassaus met 23%. De combinatie wordt ook niet geschuwd.
Ook nog iets lekkers/‘gezonds’ bij die burger?
Het klassieke trio salade-tomates-oignon scoort 92%, en 67% wil er dan ook nog een augurk bij.
Moeten we het nog over de burger met ‘fromage’ hebben. Cheddar wint met 57%, ‘bleu’ haalt de tweede plaats met 17% en mozzarella (11%) finisht als derde. Althans qua buitenlandse kazen. Emmenthal en Comté zijn in de burger/kaas-divisie gelukkig nog steeds leidinggevend. Dat is in zekere zin geruststellend. Frankrijk is zelfs in het eigentijdse milieu van de ‘burger’ kennelijk niet uitgespeeld.

1 gedachte over “De nederlaag van de ketchup”

  1. Ik vind de Franse burger echt niks, het is gewoon een stuk tartaar met versiering, geen lekkere kruiden door het vlees, echt jammer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven