Lezersvraag: wat is een ‘passiefwoning’?

ma 19 oktober 2020

Categorieën: , ,

Kijk, Zuid-Frankrijk! is er ook voor praktische zaken die met wonen in Frankrijk te maken hebben. Dus als je iets te vragen hebt over wet- en regelgeving, (ver)bouwen en begeleiding, financiële zaken, interieur- of exterieur-inrichting: kom maar op. Stel je vraag hieronder of stuur een mailtje naar info@kijkzuidfrankrijk.com

Door Lennart van der Meulen

“Moet je even denken aan energieneutraal wonen. Een passiefwoning is in beginsel een huis dat met een normaal leefpatroon en normaal comfort over een heel jaar gezien evenveel energie gebruikt als dat het zelf opwekt. Voor dit type woning zijn er enorm veel termen in omloop die alle min of meer op hetzelfde neerkomen:

– Balanswoning
– Energiebalanswoning
– Nul-energiewoning
– CO2-neutrale woning

Bij het ontwerp van een passiefhuis is het gebruik van passieve energiebronnen het belangrijkste uitgangspunt. De nadruk ligt op een ontwerp waarbij veel rekening wordt gehouden met ligging, lichtinval en glasoppervlak. In principe moet de passieve energie uit het zonlicht voldoende warmte opleveren om de temperatuur in de woning aangenaam te houden. Een nul-energiehuis probeert het energieverbruik te beperken, maar is vaak nog wel afhankelijk van energiebronnen. Die zijn wel altijd uit duurzame bronnen betrokken.
Om bij een passiefhuis de energievraag zoveel mogelijk te beperken, wordt de woning erg goed geïsoleerd. Hierdoor is er zelfs in de winter nauwelijks aanvullende verwarming meer nodig. De eisen voor isolatie liggen daarom vaak nog hoger dan bij een nul-energiewoning
Passiefhuizen zijn niet per definitie energieneutraal. De geringe benodigde energie kan betrokken worden uit het net. Door duurzame energiebronnen toe te passen is het bij een passiefhuis wel vrij eenvoudig om er een nul-energiewoning van te maken.”

Lennart van der Meulen, maître d’oeuvre van Bouwen & Renoveren France en al 17 jaar specialist in het bouwen en renoveren van individuele woningen. Onder architectuur bouwen en verbouwen in elke stijl, van klassiek Provençaals tot eigentijds en energieneutraal. Als erkende maître d’oeuvre is hij de verantwoordelijke begeleider van het hele proces.

1 gedachte over “Lezersvraag: wat is een ‘passiefwoning’?”

  1. Maar wat je ook doet, regel het nooit via de EDF!
    Sinds augustus 2018 hebben wij via EDF zonnepanelen op het dak aangelegd en geïnstalleerd, vervolgens maandenlang monteurs over de vloer want de data werd niet overgedragen. Toen ik opperde dat het wellicht aan instellingen van firewall zou kunnen liggen was het van ‘hoe kom je aar nou bij wat een onzin’. Dus ik van kijk nou toch maar en ja hoor bingo. Vervolgens werd ik gemaand een formulier in te vullen om de EDF daarmee toegang tot de installatie te laten krijgen. En ja hoor, bovenaan moest ik code invullen, ik heb gebeld, gemaild en maar niemand had enig idee, ook niet toen ik een scan van formulier meestuurde. Uiteindelijk heb ik weer gebeld en aangegeven dat ik er klaar mee was en dat ze wat mij bereft toegang hadden. Nou, dat vonden ze genereus. Uiteindelijk toch een formulier gekregen en wat denk je? Het bewuste spooknummer was al voorgeprint. Dan denk je, hè hè, alles geregeld. Maar nee hoor, van weer een andere EDF afdeling een heel pak formulieren. Maar goed, alles ingevuld totdat ik de installateur moest invullen. Dus ik van geen idee het waren zes Kosovaren die namens EDF de aanleg deden, dus vraag maar bij je zusterafdeling. Daar nemen ze dus geen genoegen mee. Ik reageer gewoon nergens meer op, want een volstrekt kansloze en peperdure idioten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven