Actualités: Frankrijk woedend, corona woedt

ma 19 oktober 2020

Categorieën:

Frankrijk is woedend
De onthoofding van de onderwijzer Samuel Paty (47) heeft in Frankrijk tot veel onrust en betogingen geleid. Zondag tienduizenden demonstranten in het hele land, de meesten op de Place de la République in Parijs. De coronaregel (‘distanciation sociale’ van 1 meter) deed er even niet toe, premier Castex was erbij. In Frankrijk is de woede groot. President Macron heeft vanmorgen de familie van de vermoorde leerkracht ontvangen, vanmiddag praat hij met islamitische organisaties. Woensdag is er een nationaal eerbetoon aan Paty.
De minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, laat huiszoeking (en meer dan dat) doen bij minstens 80 mensen die op social media hun steun hebben betuigd aan de omgekomen dader, een 18-jarige Tsjetsjeen, geboren in Moskou. In maart had hij voor 10 jaar een verblijfsvergunning gekregen, hij stond niet als ‘geradicaliseerd’ (‘fiche S’) genoteerd.
De minister wil nu ook het – gesubsideerde – CCIF, (Collectif contre l’Islamophobie en France) en de NGO Baraka City (hulpverlening in Syrië, Palestina en Birma, 750.000 donateurs) laten verbieden. Daarvoor heeft hij een wetswijziging nodig.
Voor zover nu bekend had de dader niets met zijn slachtoffer te maken. Diens school ligt 80 km van de woonplaats van de agressor. Maar naar aanleiding van berichten op social media (vooral van de vader van een leerling) zou hij naar die school zijn gegaan om te vragen: wijs me die leraar even aan.

Corona: geen verbetering
Het cijfer van zaterdag/zondag: 29.837 nieuwe besmettingsgevallen en 85 sterfgevallen. Te vrezen valt dat die cijfers een vertekend beeld bieden; in het weekeinde zijn veel laboratoria gesloten. Bij de betogingen in heel Frankrijk werd amper rekening gehouden met het besmettingsgevaar.
De fameuze kerstmarkt in de Jardin des Tuileries in Parijs is gecancelled.
In het departement Vaucluse is nu sprake van ‘zone alerte renforcée, de prefect vreest voor een ‘zone alerte maximale’, met een ‘couvre-feu (avondklok) voor Avignon. Hij heeft alvast besloten: om 22 uur de bars dicht, om 23 uur de restaurants.
Ook de prefect van het departement Alpes-Maritimes sluit een avondklok voor Nice niet uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven