Actualités: 6 weken avondklok in 54 departementen

do 22 oktober 2020

Categorieën:

Belangrijkste mededeling van premier Castex tijdens zijn persconferentie van zojuist: ‘couvre-feu’ (avondklok) van 6 weken in 54 departementen. Vanaf zaterdag 0.00 uur. Impliceert ‘huisarrest’ tussen 21 en 06 uur. De avondklok geldt voor een heel departement, dus niet meer alleen meer voor grote(re) steden. De maatregel treft alle departementen van de regio Le Sud/PACA, behalve de Alpes-de-Haute-Provence. Ook La Drôme en Corsica krijgen een avondklok, de Dordogne niet.
Ongeveer 46 miljoen Fransen krijgen met de ‘couvre-feu’ te maken.
De premier rechtvaardigt het besluit door erop te wijzen dat de besmettingsgraad (landelijk gemiddelde) in 2 weken tijd is opgelopen tot 251 zieken per 100.000 inwoners. Dat komt neer op een stijging van 40%.
In de betrokken departementen kun je na 21 uur alleen nog de straat op met een ‘attestation de déplacement’ waarop je kunt aangeven om welke reden je buitenshuis vertoeft. Kan variëren van je hond uitlaten tot ziekenhuisbezoek. De ‘attestation’ is te downloaden: klik hier. Er is ook een versie in het Engels.
De ‘couvre-feu’ was er al in 9 steden en hun omgeving. Tot gisteravond 32.034 controles, 4.777 bekeuringen. Volgens de premier wijst dit erop dat de Fransen begrip voor de maatregelen hebben.
De scholen blijven open, maar bij het middelbaar onderwijs hooguit 50% van de leerlingen per klas. In de stadions en bij andere openlucht-bijeenkomsten maximaal 1.000 mensen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven