Einde stookolie? Dit zijn de alternatieven!

di 10 november 2020

Door Lennart van der Meulen en Esther Bus

Kijk, Zuid-Frankrijk! is er ook voor praktische zaken die met wonen in Frankrijk te maken hebben. Dus als je iets te vragen hebt over wet- en regelgeving, (ver)bouwen en begeleiding, financiële zaken, interieur- of exterieur-inrichting: kom maar op. Stel je vraag hieronder op de site (dus NIET op Facebook) of stuur een mailtje naar info@kijkzuidfrankrijk.com

De Franse regering heeft het einde van stookolie-verwarmingsketels aangekondigd, per 1 januari 2022. Vanaf deze datum is het verboden om stookolie-verwarmingsketels te vervangen of te installeren. U mag na 1 januari 2022 nog wel reparaties (laten) uitvoeren op uw oude installatie en u bent niet verplicht deze direct te vervangen! Wat zijn de alternatieven?

Dit zijn de mogelijkheden:

– CV-ketel op gas
Ligt allicht voor de hand, maar deze keus is alleen haalbaar als uw woning is aangesloten op het gasnetwerk.

– Bio-massa kachel (houtsnipper/pelletkachel (poêle à granulés)
Deze kachel draait op houtsnippers (granulés), kent een relatief hoog rendement en vraagt weinig aanpassing aan uw bestaande schoorsteen.
Zo’n ‘poêle à granulés’, ook wel ‘pelletkachel’ genoemd, geeft dezelfde sfeervolle warmte als een klassieke houtkachel maar is veel minder vervuilend en geeft een aanzienlijk hoger rendement. Je hebt een fysieke verbranding (automatische ontsteking) in de ruimte die je wilt verwarmen, meestal de woonkamer. Met een afvoerpijp of schoorsteen worden rookgassen en fijnstof actief afgevoerd naar buiten middels een ventilator. Dit betekent dat een pelletkachel altijd moet worden aangesloten op het elektriciteitsnet.
Het grootste verschil tussen een pelletkachel en een klassieke houtkachel is dus de brandstof: pellets in plaats van hout. Pellets zijn kleine, samengeperste houtkorrels gemaakt uit zaagsel, een product van de houtverwerkingsindustrie.
Laat u goed informeren over de voor- en nadelen van het installeren van een pelletkachel als hoofdverwarming, zeker als het een tweede huis betreft waar u ’s winters niet altijd aanwezig bent om het reservoir pellets bij te vullen.

– Warmtepomp
De nieuwste generatie verwarmingsoplossingen werkt op elektriciteit (laag energieverbruik). Voordeel van sommige typen warmtepompen is dat deze ook een woning kunnen verkoelen.
Het is in een aantal gevallen mogelijk om de oude radiatoren aan de muren in de verschillende kamers van de stookolie-verwarmingsketel te hergebruiken. Er zal dan een warmtepomp ‘air-eau’ gebruikt kunnen worden. Een verwarmingsspecialist moet u daarover adviseren, want die optie is niet altijd mogelijk. De reden is dat de watertemperatuur die naar de radiatoren wordt overgebracht via een stookolie-verwarmingsketel tussen de 50°C – 60°C ligt en die van een warmtepomp tussen de 35°C – 45°C.

U kunt subsidie krijgen!
Nederlanders of Belgen die in Frankrijk belasting betalen kunnen het omzetten een stookolie-verwarmingsketel naar een warmtepompsysteem bijna volledig vergoed krijgen door de Franse overheid. Deze subsidie kan oplopen tot 80% van de totale offerte/investering en is in deze specifieke situatie niet of nauwelijks gerelateerd aan het inkomen.
Via onderstaande link kan een subsidieaanvraag eenvoudig via internet gedaan worden en aan de hand van een simulatie krijg je een beeld van de financiële steun die mogelijk is of kan zijn. Maar: een subsidieaanvraag moet vergezeld gaan van een offerte van een verwarmingsspecialist. Klik hier voor meer info.

Lennart van der Meulen, maître d’oeuvre van Bouwen & Renoveren France,
Al 17 jaar specialist in het bouwen en renoveren van individuele woningen. Onder architectuur bouwen en verbouwen in elke stijl, van klassiek Provençaals tot eigentijds en energieneutraal. Als erkende maître d’oeuvre is hij de verantwoordelijke begeleider van het hele proces.

Esther Bus is sinds 1998 bouwbegeleider in de Dordogne, kent bouwpercelen en aannemers, weet van de regelgeving en helpt graag bij taal- en cultuurbarrières: https://www.maisonendordogne.com

21 gedachten over “Einde stookolie? Dit zijn de alternatieven!”

  1. Bonjour Lisette, infraroodverwarming kan zeker een energiebesparend en comfortabel alternatief zijn mits juist geinstalleerd en gebruikt. Wel is het zo dat infraroodpanelen die een goed rendement opleveren relatief prijzig zijn: € 1000 à € 1400 voor het verwarmen van ± 25 m². Omdat infraroodverwarming gericht warmte afgeeft en je een ruimte homogeen wilt verwarmen, is het erg belangrijk dat de panelen goed gedimensioneerd en gepositioneerd worden.

   1. Dankjewel Esther. Ik heb ze namelijk bij iemand thuis gezien en ik vond het heel fraai. Ook waren de eigenaren aangenaam verrast over de kosten. Zo’n € 100 per maand voor een huis van ca 140 M2, vrijstaand in een landelijk gebied. Wel was er nog een open haard bij maat persoonlijk vind ik dat niet duur. Maar… Ik heb t maar van horen zeggen.

 1. Was het maar waar dat die korrels voor pellet kachels alleen van zaagsel worden gemaakt….worden in Amerika gewoon bossen voor gekapt…

  1. Dag Ineke, het zou kunnen dat het zaagsel niet altijd van restafval is gemaakt, maar dat er extra bomen voor worden gekapt. Wij hebben daarom ook geen oordeel gegeven of mening geuit betreffende beide alternatieven, omdat wij in het stuk vertalen wat de Franse overheid toelaat als alternatief. Vanuit milieu oogpunt is een warmtepomp installeren waarschijnlijk een betere keuze dan een pellet kachel, maar er zijn meerdere keuzes die mensen individueel moeten maken. Wat is technisch in het specifieke huis wel en niet mogelijk en niet onbelangrijk welk budget kunnen mensen vrijmaken voor een nieuw verwarmingssysteem.

 2. Warmtepomp vereist een zeer goed geisoleerd huis EN werkt het beste met vloerverwarming vanwege de lage water temperatuur. Ik mis de optie van laserkachels (petroleum)

  1. Dag Jaap, het is zeker waar dat er goed naar het isolatie niveau gekeken moet worden, bij het installeren van een warmtepomp. De keuze voor een lucht-lucht warmtepomp of een lucht-water en water-water warmtepomp zal per regio verschillen. In de Mediterranee is een ander klimaat dan in de Morvan of in de Alpen. Voor de laatst genoemde (koudere) regio’s valt inderdaad een vloerverwarming sterk aan te raden, maar voor de (warmere) regio’s is de optie van verkoelen ook belangrijk. Om een huis goed te verkoelen werkt een lucht-lucht warmtepomp beter. Helaas heb ik geen ervaring met laserkachels.

 3. Beste,
  Had veel aan eerste inzicht in toekomstige rendabelere verwarmingsmogelijkheden.
  Woonachtig (tweede verblijf) op grens Lot/Dordogne (46350 Loupiac) zijn we op zoek naar een nieuw gedegen, eerlijke, kwaliteitsvolle aannemer voor het plaatsen/vervangen van onze dure verwarming op propaan. Dit vanzelfsprekend na bezoek ter plaatse en offerte.
  Wie kan ons verder informeren, doorgeven van adressen uit regio Lot, Dordogne van installateurs correct in prijs/kwaliteit en degelijkheid.
  Alvast dank.
  Dirk Vanoutryve

 4. Martine Vredenbregt

  Mijn ouders hadden vroeger een Primagaztank boven de grond. Is dat niet meer mogelijk??

  Waterpomp: subsidie geldt bij betaling van welke belasting?? Wij hebben een résidence secondaire.

  Is er dan voor ons wel keus???

  Dank voor uw info!

  1. Beste Martine,

   De subsidie voor een warmtepomp geldt alleen als u Frans ingezetene bent: als u uw inkomstenbelasting dus in Frankrijk opgeeft (en eventueel betaalt).

   Als u een gastank heeft, hoeft die op dit moment nog niet weggehaald te worden. Het investeren in de aanleg van een nieuwe gastank (bovengronds of ondergronds) voor uw verwarming is niet aan te raden gezien de ontwikkeling van andere energie.

 5. Hoezo is gas alleen haalbaar als uw woning is aangesloten op het gasnetwerk? Wij hebben gewoon een gastank in de grond liggen (kan uiteraard ook gewoon boven de grond) en daar stoken en koken we mee.

 6. Sinds 2016 heb ik een pelletkachel, ideaal, eenvoudig, schoon.
  Programmeren kan heel eenvoudig, en ook bij korte afwezigheid (een week),
  kan hij geprogrammeerd doorgaan.
  Sinds vorig jaar mijn cv op huisbrandolie (sterk schommelende olieprijzen waren o.a. de aanleiding), vervangen door een cv installatie op pellets.
  Aangenaam verrast, zuinig, schoon en makkelijk te programmeren.
  Mogelijk om subsidies te verkrijgen tot een bepaald inkomen.
  Enthousiast.

 7. Is een installatie op butagas (in gasflessen) geen goed alternatief in elke geval voor een tweede woning? De aanschaf en installatie is volgens ons het goedkoopste alternatief voor niet ingezetenen alleen moet je niet te veel gas verbruiken en dat lukt prima in zuid Frankrijk als je er niet in de winter vertoeft.

  1. Hallo Coby, een installatie op butagas vraagt een jaarlijks verplicht onderhoud door een erkend installateur. Bestaande installaties kan je blijven gebruiken en onderhouden, maar nieuwe installaties zullen steeds moeilijker verkrijgbaar gaan worden. Het valt daarom af te raden te kiezen voor een dergelijk systeem.

 8. Geldt een warmtepomp alleen voor een woning of is het ook haalbaar om bijvoorbeeld een appartementencomplex of hotel van 20 kamers te verwarmen waar nu stookolie wordt gebruikt? En is het regio afhankelijk of warmtepomp te gebruiken is?

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Dag Kevin,
   Je vraag is doorgestuurd naar de betreffende experts. Ze komen er snel op terug.
   Met vriendelijke groet,
   De Redactie

  2. Beste Kevin,
   Het is zeker mogelijk een appartementencomplex of hotel via een warmtepomp te verwarmen. In dat geval dient er gebruik te worden gemaakt van split warmtepompen. Dit zijn afzonderlijk bedienbare binnenunits en (vaak) een aantal buitenunits.
   Een warmtepomp werkt in principe in elk klimaat (tot gemiddeld -15°c).
   Wat voor het rendement wel van belang kan zijn is de mate van isolatie van het gebouw waarin de verwarming wordt geplaatst.
   Succes!

 9. Hi!

  Ik zou wel graag meer informatie willen ontvangen over het plaatsen van een warmtepomp in een chateau waar nog geen radiatoren of cv ketel etc zijn.

  Aan welke kosten moet ik denken en waar kan ik de subsidie aanvragen? De bijgevoegde link werkt niet.

 10. Beste,

  Wij hebben sinds kort een 2e huis in de Dordogne met centrale verwarming op stookolie. Nu lees ik op de site niets over zonne-energie. Ik lees daar verschillende verhalen over op andere websites. Waar kan ik het beste hier wat informatie over vinden? Dank.

 11. wij wonen in Wassy, regio 52. We hebben een Viessman kachel op olie en oude (mooie) radiatoren. Wie zou bij ons thuis een inspectie kunnen doen en advies geven over de beste oplossing om te gaan verwarmen?
  Er is muurisolatie en dubbel glas (geen hr++). We betalen geen belasting, dus subsidie is niet aan de orde, maar we willen iets goeds voor de toekomst. Er is geen gasaansluiting (nog).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven