Interieur? Kijk eerst naar de indeling van dat Franse huis!

do 19 november 2020

Categorieën: , , ,

Door Nannie Duiker

Een huis in Frankrijk, misschien voor je vakantie, of je gaat er definitief wonen. Kun je denken: handtekening gezet, huis van jou, meubels erin en klaar is Kees. Was het maar zo eenvoudig want de meubels zijn het eindpunt van je avontuur.
Hoezo? Nou, het begint er al mee dat dat die woning (meestal) over verschillende ruimtes beschikt en dan is de vraag: welke functie zou je daaraan willen geven?

Indeling en woonfunctie
Tegenwoordig zie je steeds meer verschuivingen in woonbehoeftes. Waar ‘vroeger’ werd gekozen voor de standaard indeling (woonkamer, keuken, slaapkamer) zie je nu dat de diverse ruimtes in een huis meer benadrukt worden qua functie. Een eetkeuken, de living, de televisiehoek en misschien zelfs een aparte eetkamer. Alle ruimtes lopen in elkaar over maar wel zó, dat ieder gezinslid zijn of haar plekje kan opzoeken om zijn/haar eigen ding te doen.
Een goede indeling van de ruimtes vormt dus voor een groot deel de basis van je woongenot.
Ik denk: voor zo’n indeling moet je tijd uittrekken, goed over nadenken. Een gezellig en leefbaar huis waar iedereen zich prettig voelt, dat is toch de bedoeling?

De eetkeuken steeds meer ‘het hart’
In mijn werk kom ik bijna altijd tegen dat de focus op de inrichting ligt. Maar aan die inrichting gaat nog een heel proces vooraf. Wat ik hierboven schreef: de indeling van de ruimtes. De belangrijkste ‘tool’ is de plattegrond van het huis. Uiteraard bij nieuwbouw maar ook bij bestaande bouw. Kijk er altijd kritisch naar en probeer te visualiseren wat er gebeurt als je gaat ‘schuiven’ met muren.
Het kan best zijn dat de vroegere woonkamer te groot is en dat daar best een stukje vanaf kan om op die manier een mooie familie-eetkeuken te realiseren, het is maar een idee. Je ziet dat de eetkeuken steeds meer het hart van het huis vormt waar iedereen samenkomt om de koken, te praten (gelukkig kan een eettafel niet praten) of gewoon lekker te zitten.

Relaxen in de woonkamer
De woonkamer is de plek waar je even neerploft met een goed boek of waar je je na het eten terugtrekt met familie of vrienden. De televisie die ‘vroeger’ prominent aanwezig was in de woonkamer verhuist steeds vaker richting een televisiekamer of tv-hoek. Wel zo rustig in deze toch al zo hectische tijd. Ook zie je dat de jongere generatie in veel gevallen geen televisie meer kijkt, een factor om rekening mee te houden als je naar de indeling van je Franse huis kijkt.

Luxe hoteluitstraling
Kijk aan de hand van de plattegrond vooral ook kritisch naar het slaapgedeelte en de badkamer(s). Daarmee kan allicht ‘geschoven’ worden. De trend is dat de slaapkamer steeds meer een plek wordt waarin we ons terugtrekken en waar steeds hogere eisen aan wordt gesteld. De ouderwetse slaapkamer is echt uit en we gaan steeds meer richting de luxe hotel uitstraling, maar dan thuis.

De vloer vormt de basis
De volgende stap is de keuze van de materialen die je gaat gebruiken. Wat leg je op de vloer en voor welke wandafwerking of kleuren kies je? Realiseer je dat juist de keuze van de vloer ontzettend belangrijk is. Is de vloer ‘fout’, dan kan je eigenlijk wel stoppen. De vloer vormt de basis in het huis. Ook later voor de keuze van de meubels, kleuren en stoffen. Vergelijk het maar met een tuin waar het gazon de basis van de tuin vormt. Is dat lelijk, dan vallen alle mooie tuinmeubels en planten in het niet. Is het gazon lekker groen, dan valt het niet eens op als je even vergeet om de planten een keer te sproeien.

Verlichting bepaalt de sfeer, meubels zijn het sluitstuk
Verlichting is vaak een ondergeschoven kindje maar oh zo belangrijk! Zeker als je nog met de bouw bezig bent, zijn er volop mogelijkheden om voor inbouw of opbouwverlichting en wandverlichting te kiezen. Hiermee bepaal je ook hoe de sfeer in je huis gaat worden. Geldt natuurlijk ook als je een bestaand huis koopt en bezig bent met indeling en inrichting.
Het zal je misschien verbazen, maar naar mijn mening vormen de meubels het sluitstuk van dit traject. Ik denk dat je de volgorde die ik beschrijf in de gaten moet houden. Want als je de eerste stappen overslaat is het risico groot dat je ergens de verkeerde weg in slaat. Let goed op dat er een lijn zit in je keuzes, streef naar eenheid zonder dat het een eenheidsworst wordt! Wat telt is een harmonieus geheel waar je je prettig bij voelt en je vele jaren plezier van hebt.

Nannie Duiker is werkzaam bij Woninginrichting Frankrijk, hét adres voor advies over en de aankoop van het interieur van uw (2e) huis in Frankrijk: https://www.woninginrichting-frankrijk.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven