Fanny: ‘la grande de demain’

ma 14 december 2020

Door Raoul Duchemin

De resto’s zijn vanwege corona al een tijdje dicht. Wat moet je dan als restaurantgids? Nou ja, je baseren op ‘toen’, ergens eind 2019 en begin 2020. Dat is riskant. Voor je het dezer dagen maar weet heeft zelfs een topadres besloten tot ‘la clé sous la porte’, in Frankrijk de literaire vertaling van het faillissement.
Niettemin heeft de gids Gault & Millau zijn jaaroverzicht uitgebracht. Kom ik dezer dagen op terug. Er zijn weinig verrassingen. Maar tamelijk raar is dat Fanny Rey van L’Auberge Saint-Remy in het gelijknamige stadje nu pas voor het eerst is uitgeroepen tot ‘Grande de demain’. Altijd wat met die onderling vechtende gidsen, maar hoezo ben je nog een toekomstige ‘grande’ als je al een Michelinster hebt?
Vorig jaar ben ik er nog geweest, in dat voormalige station van ‘digilences’, en in herinner me een voortreffelijke lunch van mosselen, maïs en kaviaar.

Aix is Aix niet meer
Ik zou eigenlijk om de hoek bij Aix-en-Provence eten. Maar die stad is onherkenbaar verminkt door de sloopkap van de platanen op de beroemde Cours Mirabeau, die ‘ziek’ zouden zijn geweest. Er zijn Noorse mini-esdoorntjes voor terug geplant die onder je oksels kietelen; ‘flaner sous les platanes’ is er niet meer bij. Even lunchen bij het al even beroemde Les Deux Garçons op die fameuze ‘cours’ kan ook al niet meer; dat restaurant, waar Cézanne en Zola nog tafelden, is eind vorig jaar afgefikt.
Ik besloot van Aix maar naar Saint-Rémy door te rijden en genoot bij Fanny van die superieure lunch. Het bonnetje zal de boekhouder wel hebben doen fronsen. Maar toen ik het ‘lijstje’ van Gault & Millau zag dacht ik: die lui hebben nooit opgelet. Echt iedereen wist toch dat Fanny Rey allang ‘Grande’ is? En dan nu pas voor ‘demain’?
Oordeel zelf, als de regering vindt dat we weer uit eten mogen. Dan zou je dus hier kunnen proeven of ik teveel gezegd heb: https://www.aubergesaintremy.com/fr/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven