Wat kinderachtig

do 24 december 2020

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Eerlijk gezegd is het me nooit gelukt enige greep te krijgen op het Franse gevoel voor humor, mocht dat al bestaan. Allicht te laat geïmmigreerd. Toch zijn er genoeg Fransen die me aan het lachen maken, nog afgezien van de talloze dorps monarchen met een overdreven royaal uitgevallen ego waar je geen snelkookpan voor nodig hebt om een explosie te forceren. Ik attendeer op bijvoorbeeld de artiest TheCoolGuys, pseudoniem van David Maddalena, die in Parijs, Lyon, Toulouse en Nice een sculptuur van de ‘Rose Panter’ neerzette, stripfiguur bedacht door Friz Frelang (1906-1995), ook en vooral beroemd geworden door de stoethaspelige inspecteur Clouseau, lees Peter Sellers.
Die David haalde van de week een geintje uit dat me tot minstens een glimlach verleidde. Want hij parkeerde zijn Rose Panter voor de deur van de bank Société Générale in Nice. Met dat beroemde bordje erbij: ‘sans armes, ni haine, ni violence’ (geen wapens, geen haat, geen geweld).
Moeten we even terug in de tijd. In 1976 vond in Nice de – toen – qua buit grootste bankoverval in de geschiedenis van Frankrijk plaats. Die Société Générale was het doelwit. Geen ‘klassieke’ bankroof, de daders waren 2 maanden bezig geweest met het graven van een 8 meter lange tunnel die finishte onder de kluizen van de bank. In het weekeinde, toen er in het bankgebouw niemand aanwezig was, sloegen ze toe. Ze maakten er in de kluizenkelder een feestje van, voldoende wijn en lekkere hapjes. Ze vertrokken met een buit uit 400 kluizen van naar schatting tot 100 miljoen francs.
En ze lieten dus dat uitdagende briefje achter.
Het vermoedelijke brein achter de operatie was Albert Spaggiari. Die tijdens een verhoor bij de rechtbank onverhoeds uit een raam sprong, landde op een gereedstaande auto en daarna met een motor wegvluchtte. Er is een aantal films en boeken verschenen over deze ‘bankroof van de eeuw’, Spaggiari heeft geen dag meer in de cel gezeten, er speelden ook allerlei politieke kwesties.
Dezer dagen zette David zijn Rose Panter uitgerekend voor de deur van die bank in Nice. Met die tekst van Spaggiari erbij.
Ik vond dat best grappig, en niet alleen omdat het allemaal al zo lang geleden is.
Zo niet het gemeentebestuur van Nice. Al binnen een paar uur was de Rose Panter in beslag genomen.
Handen af van kunst is één ding, dacht ik. En dat grappenmakerij in dit land ‘gevoelig’ ligt een tweede.
Een bruggetje naar Frans gevoel voor humor, wie weet ben ik er nog wel een paar decennia mee bezig. Dat zal dan wel, maar ik vind het kinderachtig dat ze in Nice een vrolijk stemmend kunstwerkje gewoon maar aan de deurwaarder hebben meegegeven.
Ik heb nergens gelezen dat een glimlach tijdens het ‘confinement’ ook verboden is.

Aanvulling: gratie voor de panter!

Het komt vast niet door mijn stukje (het Nederlands van de gemiddelde Niçois houdt niet over), maar volgens dagblad Nice-Matin van vandaag 25/12 (in Frankrijk hebben we gewoon ‘verse’ kranten met de kerst en zo hoort dat) heeft het gemeentebestuur van Nice gratie verleend aan de panter. De sculptuur is weer in vrijheid gesteld, maar heeft wel een gebiedsverbod voor de omgeving van de bank. Een beetje slap compromis, na onderhandelingen tussen de kunstenaar uit Saint-Tropez die erkende dat hij vergunning had moeten aanvragen, en de autoriteiten. De panter verhuist naar het Pac du Ray.
PH

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven