Actualités: avondklok vervroegd, en andere maatregelen

vr 1 januari 2021

Categorieën:

De regering heeft per 2 januari de ‘couvre-feu’ (avondklok) in 15 departementen vervroegd. Eerder was er sprake van 20 uur. In de desbetreffende departementen geldt ‘thuisblijven’ nu dus van 18 uur tot 06 uur. En alle winkels moeten om 18 uur dicht.
Wie toch de straat op wil, of moet: de meest recente ‘attestation de deplacement’ blijft geldig. Hier kun je ‘m downloaden: klik hier.

Culturele sector blijft dicht
Regeringswoordvoer Gabriel Attal bevestigt dat de theaters, bioscopen en casino’s niet per 7 januari heropend worden, zoals eerder het voornemen was. De coronacijfers met betrekking tot nieuwe besmettingsgevallen vertonen allerminst een verbetering. Behalve de Britse variant van het virus heeft nu ook de Zuid-Afrikaanse mutatie Frankrijk bereikt.

Over de skistations die ook op 7 januari weer open zouden mogen, deed Attal geen mededelingen. De exploitanten van die skigebieden eisen nu duidelijkheid.

Onrustige oudejaarsavond
De landelijke cijfers zijn er nog niet, maar zoals te verwachten viel, trok op oudejaarsavond lang niet iedereen zich iets aan van de avondklok: 20 uur. In Bretagne greep de politie in bij een dansfeest met 2.000 in bezoekers, in Marseille bij een ‘party’ met 400 mensen. In Le Var voorkwam de gendarmerie een ‘rave-party’ waarvoor 300 jongelui op sociale media interesse hadden getoond.
In tal van steden opstootjes, brandstichtingen en ‘confrontaties’ met politie en brandweer. In de Elzas een dode, slachtoffer van een vuurwerkgranaat. In Nice 17 auto’s in brand gestoken, de brandweer moest in de stad 45 keer uitrukken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven