Katerbrunch

vr 1 januari 2021

Omdat de resto’s op slot zijn, hadden de buren van een eind verderop maar gekozen voor een thuis-oudejaarsavondfeestje: “Bescheiden hoor, mannetje of tien, en jullie zijn natuurlijk ook van harte uitgenodigd.” Die truc ken ik wel, nodig je buren uit (zeker weten dat ze niet komen) en ze zullen niks meer van je illegale corona-couvre-feu herriefeestje zeggen. Klopt. En ik ben niet van de Gestapo, dus de gendarmerie heb ik niet gebeld.
Maar vanmorgen moest ik wel even vilein smuikgrimlachen toen ik tijdens het rondje met de honden en de kat her en der wat grauw weggetrokken brakke feestgangers langs de rivier zag wankelen die blijkbaar waren blijven logeren en nu een frisse neus aan de miezerregen probeerden te ontfutselen. Je hoorde ze het bij wijze van spreken denken: ‘nooit-meer-drank!’
Fout! Pas als je van je kater af bent kunt je aan ‘janvier sec’ (‘dry january’) gaan denken, de maand zonder drank. Dit jaar pas voor de tweede keer in Frankrijk georganiseerd trouwens, dus het loopt nog niet echt storm met 9.600 geregistreerde deelnemers op een bevolking van 66 miljoen, maar toch. Als je weet dat Frankrijk op plaats zes staat in het lijstje van landen met de hoogste alcoholconsumptie (11,7 liter puur voor iedereen boven de 15 jaar) en als je weet dat tijdens het eerste confinement 11% meer is gaan drinken, 24% ietsje minder en 65% hetzelfde achterover goot, dan is een maandje zonder misschien zo gek nog niet.

Maar eerst van die kater af!
Drink iets! Liefst hetzelfde drankje waarmee de vorige avond werd besloten; vergif moet je met vergif bestrijden. Al misselijk bij het idee? Probeer een ijskoud biertje. Niet naar binnen gieten, slokje voor slokje. Lukt niet? Neem dan een half borrelglaasje pastis (Ricard, Pernod o.i.d.). Puur! In één klap achterover slaan! ’t Is even doorbijten, maar na een kwartiertje creperen wordt het leven weer een stuk aantrekkelijker en kan het ontbijt – nou ja, de brunch waarschijnlijk – door. Neem er vooral een groot glas vruchtensap of frisdrank bij; de suikers erin helpen. Slik pas na de brunch (eventueel) pijnstillers, met veel water en blijf dat (erbij) drinken, ook als er weer drank op tafel komt. We vieren nieuwsjaar tenslotte.

Dan de brunch

Ingrediënten:
1 zacht gekookt ei
tabasco (of zout en peper)
croissants (of een paar sneden brood)
salami (chorizo, nog beter!)
pittige kaas (oude Goudse, rijpe Comté)

Bereiding:
De openingszet: kook het ei zacht, sla het dopje eraf en lepel het leeg, maar druppel op elk hapje wat tabasco, of bestrooi met peper en zout.
Het vervolg: verhit de grill. Snij de croissants doormidden en beleg beide helften dik, met eerst salami of de chorizo, en daar overheen kaas. Of doe hetzelfde met twee sneden brood.
Leg de croissants of sneden brood met de kaaskant naar boven net zo lang onder de grill tot de kaas gesmolten is en begint te bubbelen. Zo heet mogelijk opeten.
O ja, de koffie. Alleen loeisterke espresso komt in aanmerking: van een slap Hollands bakkie met melk en suiker word je stikmisselijk. En drink er een groot glas water bij. Prikwater! Of een glaasje echte bubbels. Dat boert tenminste lekker weg.
Onnodig uit te leggen dat zo’n katerbrunch het beste in zeer beperkte familiekring kan worden genuttigd.

1 gedachte over “Katerbrunch”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven