Actualités: woede over rave-party, populaire Fransen, dood Kees Verkade, en meer

za 2 januari 2021

Categorieën:

Woede in Frankrijk: ‘rave-party’ in Bretagne
‘Scandaleux!’ is vandaag (zaterdag) het trefwoord in heel Frankrijk. Ondanks de ‘couvre-feu’ (avondklok) was er een zogeheten ‘rave-party’ in een hangar in het Bretonse dorpje Lieuron, 800 inwoners, in de buurt van Rennes. Ongeveer 2.500 feestvierders uit het hele land en zelfs uit het buitenland, ‘uitgenodigd’ via sociale media. De autoriteiten wisten ervan, maar grepen pas gisteravond in. Toen was het al bijna 48 uur aan de gang. Niet alleen de hele ‘classe politique’ valt over minister Darmanin (Binnenlandse Zaken) heen. Om zes uur vanmorgen hielden de dj’s ermee op, de gendarmerie was gearriveerd. Iedereen die de hangar verliet werd op de bon geslingerd (om 12.30 uur 1.200 bekeuringen), 5 vermoedelijke organisatoren zijn aangehouden.

De populairste Fransen
Evenals vorig jaar zijn de actrice Sophie Marceau en de zanger/componist Jean-Jacques Goldman via een enquête tot de populairste Fransen uitgeroepen. Bij de mannen op 2, zoals ook vorig jaar, de acteur Omar Sy. Nieuw binnengekomen op 3: Jean-Pierre Pernaut, die na 30 jaar afscheid nam als presentator van het 13 uur journaal op TF1. Bij de vrouwen finishten de actrices/tv-sterren Alexandre Lamy en Mimie Mathy als 2e en 3e. Geen enkele politicus haalde een vermelding in de Top-50. Wél 2 mediagenieke sterrenchefs: Philippe Etchebest (7) en Cyril Lignac (14).

Corona: helaas geen goed nieuws
In het afgelopen etmaal 19.348 nieuwe besmettingsgevallen, 133 doden, in de voorbij week 7.242 mensen in het ziekenhuis opgenomen, van wie 1.123 aan de beademing. Het besmettingspercentage (positief getesten) is van 2,9 % weer opgelopen naar 3,8%. Zoals eerder bericht gaan de theaters en dergelijke niet op 7 januari open, zoals de bedoeling was. Nog niet officieel bevestigd, maar de skistations ook niet. De kans lijkt klein dat de cafés en restaurants op 20 januari heropend mogen worden.
Waarschijnlijk lijkt dat er voor meer dan de tot nu toe 15 aangewezen departementen een vervroegde avondklok, zie ons bericht van gisteren (vrijdag), afgekondigd wordt.
Op oudejaarsavond (avondklok) zijn 45.000 controles uitgevoerd, 6.550 bekeuringen.
Qua vaccinaties loopt Frankrijk (cijfers 31/12) dramatisch achter bij andere Europese landen. In Frankrijk 332, in Engeland 944.539, in Duitsland 131.626. Niet alleen ‘la classe politique’ is verontwaardigd.
Er zouden voor begin februari in alle steden vaccinatie-centra zijn, aldus een belofte van de regering.
Vanaf maandag gaat er op enige schaal gevaccineerd worden: eerst zorgverleners van 50 jaar en ouder.

Beeldhouwer Kees Verkade overleden
De in Haarlem geboren beeldhouwer Kees Verkade is op 29 december op 79-jarige leeftijd in Monaco overleden. Hij woonde al tientallen jaren in het prinsdom en gold er als de ‘hofkunstenaar’ vanwege zijn nauwe banden met de monarchale familie Grimaldi. Voor het prinselijke paleis staat sinds 1997 zijn beeld Il Malizia, een monnik met een zwaard onder zijn pij, een eerbetoon aan 700 jaar Grimaldi’s aan het hoofd van het prinsdom. In – of eigenlijk voor – Nederland maakte hij beelden van Juliana en Bernard, Simon Carmiggelt, Johnny Jordaan, Louis Couperus en Audrey Hepburn.
Iedereen die een keertje op Terminal 1 van het vliegveld van Nice is geweest, kent zijn beeld ‘L’envol’.
Verkade, getrouwd met zijn Russische muze Ludmilla, verkocht zijn werk niet via galerieën die een bemiddelingspercentage verlangen. Een deel van de opbrengst van zijn werk ging naar ‘goede doelen’. Met soms Nederland nog in gedachten.
Zo was hij onder meer sponsor van ‘De Gouden Klomp’, die school voor Nederlandse en Vlaamse kinderen die in Zuid-Frankrijk opgroeien.

Per 1 januari
Vanaf gisteren moet elke nieuwe fiets in Frankrijk genummerd zijn. Een soort kenteken, genoteerd in een register. Vanaf 1 juli gaat dat ook voor 2e hands-fietsen gelden. Ook die mogen dan zonder zo’n registratienummer niet verkocht worden. Een poging het aantal fietsendiefstallen te beperken.
Er is (of komt nog) een ‘platforme des drogues’. In de praktijk: wie drugshandel in zijn/haar omgeving vaststelt of vermoedt, kan dat anoniem aan de politie melden. Een poging de drugs-gebonden criminaliteit te beperken.

Nog te koop: dat paleis van Cardin
Het meer dan creatief gedachte extravagante Palais des Bulles van de deze week overleden modekoning annex commerçant Pierre Cardin in Théoule-sur-Mer (Alpes-Maritimes) staat al sinds 2016 voor € 350 miljoen te koop. Tot nog toe had niemand belangstelling.

1 gedachte over “Actualités: woede over rave-party, populaire Fransen, dood Kees Verkade, en meer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven