Als je ruimte je lief is

di 5 januari 2021

Categorieën: , ,

Door Nannie Duiker

Die droom van een eigen huis in Frankrijk en dan het liefst aan de Côte d’ Azur! Hoef ik het verder niet over te hebben. Maar in allerlei opzichten is het idee van ruimte in dat schitterende deel van de wereld vaak een probleem. Praat je over schaarste. De zon gaat voor niks op, zegt men, maar aan de Méditerranée hangt er niettemin een prijskaartje aan dat net iets hoger is dan in de rest van Frankrijk. Ik doel op de huizenprijs per m2.
Voor veel mensen kan dat betekenen dat een betrekkelijk klein huis of appartement het hoogst haalbare is.
Moet je dan ook concessies doen op het gebied van sfeer, uitstraling en gemak? Absoluut niet, vind ik. Dus hierbij een paar tips. Er zijn er natuurlijk veel meer, kom maar op met je vragen, maar ja, ook op dit platform speelt beschikbare ruimte een rol.

Het ruimtelijk gevoel van een grote bank
Bij een kleine ruimte wordt er al snel aan gedacht ook (veel) kleine meubels neer te zetten. Maar wist je dat het ruimtelijk gevoel juist benadrukt wordt als je voor een grote bank kiest in plaats van losse fauteuils? Een eettafel in een goede afmeting met comfortabele stoelen vormt ook een mooie plek om neer te strijken. De paar meubels die er staan worden de ‘eyecatchers’ in het vertrek terwijl de rest rust uitstraalt.

Het benadrukken van verticale lijnen
Opbergruimte zoals kasten houd je het beste bescheiden. Houd het vloeroppervlak zoveel mogelijk vrij en gebruik de wanden door er een ‘zwevende’ kast aan te bevestigen, of planken.
Een andere optie is om de hoogte in te gaan met bijvoorbeeld een smalle kast van staal en glas. Dit geeft ook een ruimtelijk gevoel. Het benadrukken van verticale lijnen is sowieso goed in een kleine ruimte. Vergeet ook vooral de raambekleding niet. Gordijnen van plafond tot vloer geven een hoogtegevoel en bieden ook nog eens sfeer en luxe.

Licht in combinatie met een heldere kleur
Rust is een belangrijk punt in een kleine ruimte. Zo zou ik bijvoorbeeld liever één grote spiegel kiezen in plaats van een compositie van een aantal kleintjes. Groepeer je spullen en kies grote decoraties in plaats van veel kleintjes.
En minstens zo belangrijk zijn de kleuren. Gebruik van lichte kleuren en materialen is misschien een open deur, maar in elk geval de beste keus in een kleine ruimte. Licht in combinatie met een heldere kleur vormt een goede basis voor je interieur, biedt rust en veel mogelijkheden om van daaruit verder te borduren.
Wil je toch een contrast, dan kan je dat ook bereiken met een effen vloerkleed in een iets afwijkende kleur of van een ander soort materiaal. En dan heb je ook altijd nog kussens om op de bank te leggen. Daar kan je eindeloos mee combineren en op een eenvoudige manier weer een nieuwe sfeer creëren als je eens wat anders wilt.

Hoe wil je er leven?
Tot slot, kijk voor je gaat inrichten naar de ruimte en bepaal hoe je er wilt leven. Relaxen voor de tv, eten met vrienden, behalve wonen ook werken? Dat soort vragen zou je je moeten stellen. Afhankelijk van je ideeën kies je de inrichting die daarbij past. En volgens mij is regel één dan dus dat het geen zin heeft om je (beperkte) ruimte vol te stouwen met meubels die je toch niet vaak zal gebruiken.

Nannie Duiker is werkzaam bij Woninginrichting Frankrijk, hét adres voor advies over en de aankoop van het interieur van uw (2e) huis in Frankrijk: https://www.woninginrichting-frankrijk.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven