Opknapbeurtje voor Parijs: zou het?

di 12 januari 2021

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

(klik op de afbeeldingen om ze te vergroten)

Zelfs ik ben er vaak genoeg geweest, maar ik ben geen liefhebber van het altoos bejubelde Parijs. Een Provençaal heeft er niets anders dan ongemak te zoeken. Ik heb het met allerlei vrienden en bekenden die niet begrijpen waarom ik hier rondhang soms over Franse ‘arrogantie’. Ik ben dan meestal niet akkoord. Maar ik geef mijn gesprekspartners gelijk als ze erop wijzen dat nogal wat Fransen vinden dat de Champs Élysées ’s-werelds mooiste boulevard is. Wie dat meent, is natuurlijk verstandelijk beperkt. Al heb ik niet alle beroemde ‘avenues’ waar ook ter wereld met eigen ogen aanschouwd.

Maar laten we eerlijk zijn: die Champs Élysées gaan helemaal nergens meer over. Tenzij je van lawaai, uitlaatgas en consumentisme houdt.Mevrouw Anne Hildago, de min of meer linkse burgemeester van Parijs die president van Frankrijk wil worden, heeft nu € 250 miljoen uitgetrokken voor een opknapbeurtje van de Champs, waar volgens onderzoekers vrijwel geen Parijzenaar (5% van de stedelingen) ooit komt. De avenue is ten prooi gevallen aan de financieel goedgevulde toeristen. En aan meer dan dure winkels in de sfeer van tech, mode en juwelen. Voor de ‘addition’ van een kop koffie of een glas wijn moet je eerst een bank overvallen.
Is er het ‘Comité Champs Élysées’ (van omwonenden en winkeliers) dat al sinds 2019 ingrijpen eist.
Men deed een beroep op de architect Phillipe Chiambaretta die even tekende hoe het ook zou kunnen. Vier in plaats van acht rijstroken, meer ruimte voor fietsers en voetgangers, vooral meer groen. Mevrouw Hidaldo heeft zich laten overtuigen en trok de gemeentelijke knip.
Voor de Olympische Spelen in Parijs (2024) moet in elk geval de Place de la Concorde (grootse plein, aan de entree van de Champs) ‘vergroend’ zijn.
Het is misschien wel wat, een herziene boulevard, zie de impressies (© PCA-Stream). Maar de burgemeester heeft het over een ‘groene long’.
Zou het?
Bij ons in de Provence is vier rijstroken voor vierwielers van oudsher aan de hoge kant.

2 gedachten over “Opknapbeurtje voor Parijs: zou het?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven