Corona: de week in cijfers

wo 13 januari 2021

Categorieën:

Woensdag 13 januari

Ondanks de verscherpte ‘couvre-feu’ (avondklok), nu in 25 departementen om 18 uur, is er nog (?) geen sprake van een verbetering van de situatie in Frankrijk. Her Conseil de défense dat erover gaat komt vandaag (woensdag) onder leiding van president Macron weer bijeen en zal mogelijk tot nieuwe maatregelen besluiten, zie verderop. Morgen (donderdag) opnieuw een persconferentie van premier Castex. Inmiddels is het vaccineren op gang gekomen. Er zijn nu bijna 190.000 mensen ‘geprikt’ van wie 50.000 in het afgelopen etmaal.
In de voorbije week werden 126.351 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld, een week eerder 106.198. Er verblijven nu 24.703 mensen in de hospitalen, 168 minder dan in de voorafgaande periode, maar van hen zijn er 2.678 slecht aan, een plus van 62.
Het sterftecijfer is met 2.107 tot 68.389 opgelopen, een week eerder ging het nog om 2.204 overledenen. Gelukkig mochten 6.887 patiënten het ziekenhuis verlaten. Er zijn sinds de uitbraak van het virus 204.359 personen genezen verklaard. Verontrustend is dat het besmettingspercentage onder geteste mensen van 5,4% naar 6,5% steeg.

Ook in de regio Le Sud/PACA weinig bemoedigende cijfers. Er stierven 205 patiënten, waardoor het dodental tot 3.842 is gestegen. In het departement Bouches-du-Rhône overleden 73 mensen, in de Alpes-Maritimes 46, in Le Var 38, in de Vaucluse 25, in de Alpes-de-Haute-Provence 13 en in de Hautes-Alpes 10.
In de ziekenhuizen zijn nu 2.535 corona-getroffenen opgenomen, een plus van 25 ten opzichte van een week eerder. Vooral in Le Var (+48) en in de Alpes-Maritimes (+27) kwamen meer mensen in de hospitalen terecht, in Alpes-de-Haute-Provence steeg het aantal patiënten in het ziekenhuis met 22, in de Hautes-Alpes met 1. In de departementen Bouches-du-Rhône (-51) en de Vaucluse (-32) zijn juist minder mensen opgenomen.
Er worden in de regio thans 313 personen beademd, 9 meer dan een week geleden. Toen steeg dat cijfer nog met 16.
Inmiddels zijn 19.841 (+632) mensen genezen verklaard.
Zorgelijk is dat het besmettingspercentage bij de personen die getest worden ,et 7,39% (was 7,24%) duidelijk boven het landelijk gemiddelde van 6,5% ligt.

Alpes-de-Haute-Provence: 153 ziekenhuis, 6 beademing, 117 doden, 567 genezen.
Hautes-Alpes: 148 ziekenhuis, 11 beademing, 154 doden, 622 genezen.
Alpes-Maritimes: 594 ziekenhuis, 76 beademing, 677 doden, 2.845 genezen.
Bouches-du-Rhône: 955 ziekenhuis, 175 beademing, 1.898 doden, 11.438 genezen.
Le Var: 377 ziekenhuis, 34 beademing, 547 doden, 2.669 genezen.
Vaucluse: 292 ziekenhuis, 16 beademing, 480 doden, 1.868 genezen.

La Drôme: 207 ziekenhuis, 29 beademing, 435 doden (+19), 1.621 genezen.
Corsica: 26 ziekenhuis, 12 beademing, 116 doden (+0), 523 genezen.
Monaco: 25 ziekenhuis, 9 beademing, 7 doden (+0), 900 genezen.
Dordogne: 81 ziekenhuis, 7 beademing, 55 doden (+3), 322 genezen.

Drie scenario’s voor als het virus verder oplaait:
Het Conseil de défense voorziet drie scenario’s voor als het coronavirus verder oplaait.
– Opnieuw een algeheel ‘confinement’ (‘lockdown’), maar wel als uiterste redmiddel.
– Een ‘couvre-feu’ (avondklok) voor het hele land om 18 uur. Tot nu toe geldt die voor 25 departementen, de rest 20 uur.
– ‘Confinement’ in het weekeinde, gecombineerd met een couvre-feu/avondklok om 18 uur voor de rest van de week.

L’Agence regionale de santé (ARS) meldt dat de uitbraak van de Britse coronavariant in Marseille onder controle is. Meegebracht door een Franse familie die in Londen woont, 24 personen testten positief en werden in isolatie geplaatst. Volgens het Ministerie van Gezondheid betreft landelijk 1% van alle coronabesmettingen de zeer besmettelijke Britse variant.

De minister van Gezondheid Olivier Véran heeft zich de kritiek aangetrokken dat zijn vaccinatiebeleid niet transparant genoeg is. Sinds maandag wordt dagelijks rond 19.30 uur het aantal gevaccineerden tot nu toe op de site van de overheid vermeld.: klik hier.

Het vaccineren gaat traag: tot vandaag zijn er volgens de Direction générale de la Santé 189 834 personen ingeënt. De overheid hoopt eind deze week de 400.000 te halen, eind deze maand moeten dat er 1 miljoen zijn.

De twee grootste vakbonden van apothekers hebben de overheid gevraagd zelf te mogen vaccineren, zonder tussenkomst van een arts, om de achterstanden weg te werken en de snelheid op te voeren.

President Macron reageerde vandaag op de kritiek: “We doen het op een verantwoorde manier, dat duurt langer dan een tweet versturen.”
Volgens een enquête van Ifop-Fiducial is de waardering voor de president met 4 punten gestegen naar 45%; 55% van de bevolking is nog altijd negatief over zijn functioneren.
Premier Castex kreeg er 1 puntje bij en steeg naar 41%; in september mocht hij nog rekenen op 55%.

Het huiselijk geweld is volgens overheidsbronnen met 60% toegenomen tijdens de 2e confinement (lockdown), tijdens de 1e was dat nog 40%.

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) mogen we – ondanks alle vaccinatiecampagnes – in 2021 nog niet rekenen op een groeps-immuniteit.

De mondkapjesplicht zorgt voor veel vervuiling: op straat, in parken, bossen, rivieren en in zee worden steeds meer gebruikte mondkapjes aangetroffen. Milieu-organisaties maken zich grote zorgen.

De Raad van State heeft het bezwaar van ouders tegen de mondkapjesplicht op scholen verworpen.

Het Tribunal Administratif van Nice heeft nee gezegd tegen de burgemeesters van Cannes, Antibes, Grasse en Villeneuve-Loubet die menen dat de departementale avondklok (18 uur in de Alpes-Martimes) ten onrechte door de prefect is ingevoerd.

4 gedachten over “Corona: de week in cijfers”

 1. Jos van den Hout

  René bedankt voor je bericht. Het geeft duidelijkheid maar weinig hoop op korte termijn. Toch een vraagje. Ik weet dat iemand boven de 75 snel aan de beurt komt om de vacinatie te krijgen. Maar de procedure die daar naar lijd is mij niet duidelijk. Voor de griepspuit krijg ik elk jaar een brief waarmee ik naar de apotheek kan. Hoe gaat het nu geschieden. Zou je daar een berichtje over kunnen plaatsen zodat het voor meerdere personen duidelijk is.
  Alvast bedankt en blijf gezond

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Dag Jos, De procedure kan nogal verschillen per departement en zelfs per stad. Het beste kun je contact opnemen met je huisarts om te vragen hoe het bij jou in de buurt geregeld is. Blijf jij ook gezond!

 2. Vraagje : wij zouden graag naar Charente willen rijden om een huis waarop we een bod hebben gedaan, gaan bezoeken. Denk je dat dit mogelijk zou zijn. Let wel België spreekt vd grenzen te sluiten en de maatregelen blijven van kracht tot 1 maart2021

  1. Met in achtneming van de avondklok (18 of 20 uur, verschilt per departement) in Frankrijk geen probleem. Er gelden wel regels voor de duur van uw bezoek aan het huis. Zie ons desbetreffend bericht onder Wonen. Van de Belgische corona-maatregelen met betrekking tot grensverkeer net is ons onvoldoende bekend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven