Vandaag 2 juridische vragen aan De Frankrijk Advocaat

do 4 februari 2021

Categorieën: , , ,

Kijk, Zuid-Frankrijk! is er ook voor praktische zaken die met wonen in Frankrijk te maken hebben. Dus als je iets te vragen hebt over wet- en regelgeving, (ver)bouwen en begeleiding, financiële zaken, interieur- of exterieur-inrichting: kom maar op. Stel je vraag onder dit artikel (dus NIET op Facebook) of stuur een mailtje naar info@kijkzuidfrankrijk.com

Mag een Nederlandse of Belgische advocaat in Frankrijk in rechtszaken optreden?
Het is inderdaad mogelijk dat een Nederlandse of een Belgische advocaat in Frankrijk in rechte optreedt. Daarvoor dient hij zich als EU-advocaat in te schrijven bij een Franse balie. Als EU-advocaat staan de meeste advocaten ingeschreven bij de balie in Parijs. En nee, ik zie Franse confrères niet als concurrenten. Wij ondersteunen hen vaak bij grensoverschrijdende zaken.

Bij een conflict koper-verkoper: hoe is de rechtsgang?
Als er een conflict ontstaat tussen een koper en een verkoper, dient eerst gekeken te worden naar de aard van het conflict.
Vaak zal de koper van mening zijn dat de verkoper hem gebreken aan de woning heeft verzwegen die wel bekend waren bij de verkoper.
In dat geval zal de koper in Kort Geding een ‘expert judiciaire’ willen laten benoemen. In Kort Geding doet de President van de rechtbank uitspraak.
Voor de overige zaken zal (vaak) het Tribunal de Grande Instance bevoegd zijn.
Overigens kan in een koopovereenkomst (‘compromis de vente’) een rechts- en een forumkeuze worden opgenomen voor het Nederlandse recht en de Nederlandse rechter.
In die gevallen zullen de conflicten tussen koper en verkoper ten overstaan van een Nederlandse rechter moeten worden beslecht.

Sietze Jan Dijkstra van De Frankrijk Advocaat is gespecialiseerd in aan- en verkoopbegeleiding van Frans onroerend goed, het Franse erfrecht, de Franse fiscus, Franse rechtspersonen, procederen in Frankrijk. Kantoor in Den Haag. Motto: ‘een contract in Frankrijk, regel het in Nederland’.

1 gedachte over “Vandaag 2 juridische vragen aan De Frankrijk Advocaat”

 1. Beste hr. Dijkstra,
  Mijn probleem handelt niet over wonen of bouwen, maar is van meer algemeen juridische aard. Hopelijk kunt u hier toch sturing aan geven. Een samenvatting als volgt:

  Op 13 november hebben wij op Internet via Hexagonemobile.fr een iPhone-11 gekocht voor 529€97 (réconditioné).
  Levering duurde aanzienlijk langer dan op de site gesuggereerd, maar uiteindelijk werd de iPhone op 25/11 geleverd, echter bleek de iPhone niet te functioneren als mocht worden verwacht.
  Hierdoor heb ik de volgende dag (26/11) gebruik gemaakt van mijn recht op retournering en per mail gevraagd naar hun conditions de rétraction. De 27e nov. een mail gekregen met het adres waarnaar moest worden geretourneerd. Aldus gedaan met “recommander AR”.
  Telefoon kwijt, maar de remboursement laat op zich wachten. Diverse mails gestuurd om dit te bespoedigen heeft alleen geleid tot hun mededeling dat de telefoon goed is aangekomen en dat “remboursement devriez avoir passé sur 14 jours”. Daarna blijft het stil en weet ik er, na enkele weken, nog een mededeling uit te persen dat remboursement heeft plaatsgevonden op de kaart waarmee oorspronkelijk is betaald. Deze kaart is inmiddels ‘expiré’ en vervangen, maar dat mag volgens de bank geen invloed hebben op het remboursement, dat echt nooit is aangekomen. Ingeval een mogelijk bankenprobleem heb ik ze gevraagd om een confirmation van hun bank met details van de overmaking, zodat ik dat aan mijn bank (CA) kan overleggen. Daarna hoor ik niets meer en willen ze ook geen mail meer van mij ontvangen (adres geblokkeerd).
  Ik heb aangetekend met AR een “ingebrekestelling” gestuurd en ze 10 dagen gegeven om te reageren (tot 9 feb2021).
  Ik veronderstel kwaadwillend gedrag en vraag me af hoe ik nu verder kan gaan. Porter plainte of contacteren van een huissier.
  Gaarne hoor ik uw advies in deze vervelend zaak. Alhoewel een substantieel bedrag zal het niet lonen voor een rechtszaak, maar dat valt te bezien. Bovengenoemde berichten zijn op pc in copie aanwezig.
  Bij voorbaat dank.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven