Actualités: toch vakantie, paleis voor een prikkie, nachttrein, restaurantsluiting, en meer

za 6 februari 2021

Categorieën:

Zaterdag 6 februari

Toch op vakantie
Volgens een enquête van Amivac wil 20% van de Fransen deze maand op vakantie. In mei/juni denkt 32% gewoon op vakantie te gaan, in juli/augustus 36%.

Miljoenenpaleis voor een prikkie?
Hebben we het eerder over gehad: die superieure villa in de heuvels boven Nice, ooit eigendom van Sean Connery, staat te koop. Vraagprijs zo’n € 25 miljoen. Nu blijkt ineens dat je maar de helft hoeft over te boeken. Hoe kan dat? Simpel: het pand is in tweeën gesplitst door de huidige eigenaar en hij wil de helft bij nader inzien zelf houden. De facto dus ‘twee onder één kap’. Voor de koper is er geen buitenzwembad meer, maar wél het binnenzwembad. Plus meer dan voldoende leefruimte en subliem uitzicht.

De nachttrein gaat weer rijden
Vanaf eind april kun je weer met de nachttrein van Parijs naar Nice, en omgekeerd. Eind december van Parijs naar Tarbes. Dan moet er ook een nachttrein van Parijs naar Wenen rijden, de spoorwegen van Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk hebben daarover – onder druk en met financiële steun van ‘Brussel’ – overeenstemming bereikt. De EU meent dat ‘vliegschaamte’ tot meer belangstelling voor treinreizen leidt.

Corona: geen substantiële verbetering
Ondanks de ‘couvre-feu’ (avondklok vanaf 18.00 uur) gaat het tot nu toe niet veel beter in Frankrijk. In de voorbije 24 uur weer 22.139 nieuwe besmettingsgevallen, 1.719 mensen die in het ziekenhuis moesten worden genomen en 296 overledenen.
– Er zijn nu ruim 1,8 miljoen mensen in Frankrijk ‘geprikt’.
– Slechts 58% van de Fransen gelooft dat iedereen die dat wil voor het eind van de zomer ingeënt is, zoals president Marcron heeft beloofd.
– Uit onderzoek blijkt dat de verspreidingsgraad van het virus (risico op besmetting per 100.000) in de grote steden het hoogst is in Nice, gevolgd door Marseille. Daarna Parijs en op plaats 4 Toulon.
– De medische wereld dringt – met het oog op de ‘Britse’ variant – aan op een derde en strikte ‘confinement’ (lockdown), eventueel regio- of lokaal gebonden.
– In Nice geen particuliere vakantieverhuur t/m 15 februari. Maandag beslist het Tribunal Administratif of dit besluit van burgemeester Estrosi rechtsgeldig is. Er zou sprake zijn van oneerlijke concurrentie, hotels mogen wel gasten ontvangen. Wegens geen toeristen zijn de meeste hotels overigens dicht.
– Er is ruzie tussen Monaco en Frankrijk. Vanuit het prinsdom mag je Frankrijk in, maar maximaal 30 km en 24 uur. Dit betekent dat vanuit Monaco de skigebieden (waar in elk geval even gelanglauft kan worden) niet bereikbaar zijn en evenmin de de 2e huizen in de Alpes-Martimes en Le Var van nogal veel Monagasken.

‘Fini’ voor veel restaurants
In de Michelingids 2021, waarover hier eerder iets verteld is, staan tal van min of meer aanbevolen restaurants waarvan je niet weet of ze nu nog bestaan. In elk geval het tamelijk bekende ‘Le Vegan gorilla’ in Nice, algemeen erkend als een van de beste vega-resto’s van Frankrijk, heeft z’n deuren gesloten. Het is nog de vraag of het vega-patisseriefiliaal L’Amour het volhoudt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven