Klimaat: L’affaire du siècle’

za 6 februari 2021

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

De immer diep gedécolleteerde mevrouw van Météo France die op de nieuwszender CNews het weer verzorgt, trok gisteren ook iets van andere aandacht. Ze liet me weten dat we in mijn omgeving een storm van Sahara-zand tegemoet kunnen zien. En inderdaad heeft de hemel vandaag al de hele dag een merkwaardige okergele kleur.
Het weervrouwtje raadde me aan mijn auto in de garage onder te brengen. Ik heb geen garage. Alleen een serieuze boom die vermoedelijk al enige eeuwen beschutting biedt. Wist hij veel dat hij ooit ook nog onderdak aan zoiets als een auto zou moeten bieden? Als het gevaarlijk fout weer is, klop ik hem altijd op zijn stam en zeg dan tegen ‘m ‘do it all!’ De Fransen hebben tegen beter weten in voor het Engels gekozen, er worden in de ‘publicité’ cursussen aangeboden, nieuwslezers doen (doorgaans tevergeefs) hun best Engelse termen op z’n Engels uit te spreken, dus dat moet kunnen. Ik vind dat een hoogbejaarde boom ook best een beetje modern kan meedenken.
De mevrouw van het weerbericht is een fenomeen. Althans, in mijn ogen, bij het ontbijt. Ze heeft qua uitmonstering een heel speciale formule ontwikkeld: slecht weer = diep décolleté, relatief goed weer = ietsje hoger gesloten, mooi weer: desnoods een coltrui.
Van de week was ze nogal vaak diep aangesneden in beeld: zware overstromingen in de regio Lot-Garonne en ook nog in Parijs. Hevige regen, met alle gevolgen van dien. Ik vond het niet zo bijzonder. Dit soort dingen gebeurt elk jaar, zelfs een mini-Deltaplan op z’n Frans bestaat niet. Of wel, maar dan ligt het in een bureaula.
Maar dat zal niet lang meer duren.
Want de activisten van de ‘L’Affaire du siècle’ (de zaak van de eeuw) hebben van de rechter gelijk gekregen: de Franse overheid doet niet genoeg om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs (2016) te halen.
De staat was aangeklaagd door 4 ngo’s (Greenpeace, Oxfam, de Fondation Nicolas Hulot en ‘Notre affaire à tous’) wegens onvoldoende inzet.
Het oordeel van de Franse rechter sluit zo ongeveer aan bij de Urgenda-zaak die in Nederland speelde. Daar weet ik als buitenstaander alleen maar van dat er heel snel nieuwe klimaatregelen getroffen moesten worden.
De Franse regering moet dat nu ook doen. De rechter heeft de overheid twee maanden de tijd gegeven, en die 4 ngo’s hebben symbolisch elk €1 toegewezen gekregen.
Dat wordt nog wat, op zo’n korte termijn nieuwe strenge klimaatbesluiten nemen, ten tijde van corona.
Zoals bijna iedereen in mijn omgeving verplaats ik me in een dieseltje.
Hij zal dit weekeinde het Sahara-zand én straks ‘groen’ wel overleven. Met die oude boom heeft hij al 20 jaar een desbetreffende afspraak. Die laat zich niet wegwaaien. Ook niet door een klimaatdebat.

1 gedachte over “Klimaat: L’affaire du siècle’”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven