Actualités: Filmfestival uitgesteld, vliegen vanaf Rotterdam, bakkers gezocht, coronaproof-non en meer

za 13 februari 2021

Categorieën:

Zaterdag 13 februari

Filmfestival Cannes verder uitgesteld
Het Filmfestival van Cannes (sinds 1946 jaarlijks in mei) was al uitgesteld tot juli. Inmiddels is besloten dat het ‘ijs & weder dienende’ oktober wordt. De planning is nu: 8-13 oktober.

Dacia Sandero: best verkochte auto
In Frankrijk is de Dacia Sandero nu de best verkochte auto. De Sandero stootte de Peugeot 108 van de eerste plaats. Aantekening: dit verkoopsucces is mede te danken aan de Sandero Stepway, die een iets meer stoere uitstraling heeft. De altijd aantrekkelijk geprijsde Dacia’s zijn overigens in Roemenië gebouwde Renaults.

Vliegvakantie vanaf Rotterdam?
Transavia voorziet vanaf eind van lente weer een paar keer per week te vliegen vanaf Rotterdam/The Hague Airport naar Toulon-Hyères in Le Var. Wie eerder aan de Dordogne denkt: Transavia vliegt ook op Bergerac (Nouvelle Aquitaine).

Leerling-bakkers gezocht
Er bestaan in Frankrijk allerlei subsidieregelingen voor werkgevers die stagiaires (‘apprentices’, leerlingen) hun vak willen leren. In de bakkerijwereld zijn er nu 9.000 vacatures voor zulke ‘apprentices’. Volgens de bakkers lukt het niet of amper een jongere te vinden die bakker wil worden. Te zwaar vak, in het holst van de ochtend aan de slag, dat schijnt nogal bezwaarlijk te zijn.

Corona: nog geen reden voor optimisme
In het voorbije etmaal 20.701 nieuwe besmettingsgevallen en 320 dodelijke slachtoffers. Het sterftecijfer bedraagt nu 81.448. Er moesten in de laatste 24 uur weer 3.298 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen, er worden nu 1.757 patiënten beademend.
– Er zijn in Frankrijk nu ruim 2,2 miljoen mensen voor de eerste keer ‘geprikt’.
– De besmettingsgraad (positief getesten) is gedaald van 6,3 naar 6,1%.
– In Parijs is bij iemand die eerder genezen was verklaard de Zuid-Afrikaanse variant van het virus vastgesteld.
– Volgens een enquête gelooft 68% van de Fransen niet dat het lukt om iedereen die dat wil voor het eind van de zomer geïnjecteerd te hebben.
– In de regio’s Le Sud/PACA en Île-de-France (Parijs en omgeving) is het risico op besmetting het grootst. Op nationaal niveau raken per 100.000 inwoners 207 mensen besmet, in genoemde regio’s 359.
– In het noordelijke departement La Moselle is de situatie nog zorgwekkender vanwege de uitbraak van de Engelse variant.
– In Nice en Marseille is nu ruim 91% van de IC-bedden bezet. Op landelijk niveau 66%.
– Een derde van de ondernemers die staatssteun kregen toegezegd, heeft over de maand december nog niets ontvangen.
– Er zijn 103 scholen en 1.559 klassen vanwege het virus gesloten.
– In een aantal grote steden brengt taxibedrijf Uber mensen gratis naar vaccinatiecentra, als de rekening onder normale omstandigheden niet hoger dan € 20 zou zijn.

Gemeente verkoop zijn naam
De gemeente Vendôme (Loir-et-Cher) heeft zijn naam verkocht aan LVMH, de multinational in luxe-artikelen Louis Vuitton/Möet Hennessy. De firma hoefde slechts € 10.000 over te maken (en zou op termijn voor 100 banen zorgen), maar de oppositie in de gemeenteraad oordeelt dat de burgemeester de gemeentenaam verkwanseld heeft. Er komt nu een parfum Vendôme, maar dat is allicht eerder een verwijzing naar de sjieke Place Vendôme in Parijs.

Soeur André doorstaat alles
Ze is de oudste vrouw van Europa, Soeur André, sinds gisteren 117. Ze beleefde twee wereldoorlogen en overleefde de ‘Spaanse griep’ (1918-1920). In januari werd ze in een EHPAD (verzorgingstehuis) in Toulon (Le Var) positief getest op corona. Ze is er nog, geen klachten, ze vierde gewoon haar verjaardag. Lucille Randon, geboren in Alès (Gard), werd op 40-jarige leeftijd non. Ze was eerder dienstmeisje in Marseille en Parijs, onder meer bij de familie Peugeot. André was haar favoriete broer, gewond geraakt bij de Slag om Verdun in 1916. Ze koos als ‘soeur’-naam voor de zijne. Sinds 2009 woont ze in Le Var en ze is al een paar jaar blind. Niettemin deed ze een ‘video-conferentie’ met de prefect en de burgemeester die haar met haar verjaardag wilden feliciteren.
In de regio Le Sud/PACA wonen 2.103 honderdjarigen, 363 mannen, 1.740 vrouwen. Volgens cijfers van de Verenigde Naties het grootste aantal in Le Var.

8 gedachten over “Actualités: Filmfestival uitgesteld, vliegen vanaf Rotterdam, bakkers gezocht, coronaproof-non en meer”

 1. Heerlijk om elke keer ‘Kijk Zuid-Frankrijk te ontvangen en lezen. Zo blijven wij op de hoogte! En we worden er blij van. Ga zo door !

 2. WIJ VINDEN DEZE RUBRIEK HEEL GOED EN INFORMATIEF HEBBEN SINDS 2018 EEN HUIS IN/BIJ LORGUES MAAR MERKTEN AL SNEL DAT WE VAN FRANKRIJK NIET ZO VEEL WISTEN WAT DOOR DEZE RUBRIEK EN HET TIJDSCHRIFT FRANKRIJK AARDIG BIJ GESPIJKERD WORDT

  1. Blijft ingewikkeld, ‘noodzakelijke’ reizen.
   Vakantie: nee. Bezoek aan 2e huis: nee. Maar hulp aan familieleden: ja.
   Zakelijk: eventueel met een verklaring van de werkgever.
   Kijk wat er aan te kruisen is op de ‘attestation de deplacement’.
   Bij twijfel: bel de Franse ambassade of de ambassade in je eigen land.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven