Aardbeving? Slaapt u rustig verder

do 18 maart 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

“Nou zeg”, zei ik vanmorgen tegen de echtgenoot toen ik de digitale krant tot aan de regio-pagina had doorgebladerd. “We hebben vannacht drie aardbevingen gehad.”
“O”, bromde het nuchter vanachter de ontbijttafel, “ik dacht dat je je in bed omdraaide.” Ik ben een onrustige slaper.
Dat kwam dus niet meer goed vandaag.
Bon, het waren hele lichte aardbevinkjes, iets van 2,9 op de Schaal van Richter, maar toch tamelijk dicht in de buurt, op nog geen 5 km afstand.
Niet veel later volgden er nog wat van die schokjes aan de kust; bij Toulon, La Seyne en het eiland Porquerolles. Ging het ergens over? Nee, natuurlijk niet, dat soort aardschuddinkjes komen vrijwel aan de lopende band voor in het hele zuiden van Frankrijk. Kijk hier maar.
Doen we hier in Le Var ook niet moeilijk over, want het gaat nergens over.
Dat ligt een beetje anders in de Alpes-Maritimes, waar ze vannacht ook twee ‘secousses’ te verwerken kregen, eentje bij Puget-Théniers en eentje bij Grasse, en die had iemand in Nice ook zomaar gevoeld. Op de Mont-Boron nota bene, een van de betere buurten van de stad. Daar wil je natuurlijk (smiley) al helemaal niet je bed uit getrild worden. Er werd zelfs al bekeken of er geen tsunami-alarm moest worden afgegeven maar daar heeft de BCSF – het bureau dat over onze bevingsbestendigheid gaat – toch maar vanaf gezien. Terwijl er tegelijkertijd wél serieuze bevingen in en voor de kust van Algerije plaatsvonden: drie stuks maar liefst van 4,7, 5,2 en 6 volgens Richter. Aan de overkant van de Méditerrane plas zeg maar. Gelukkig geen slachtoffers, maar je staat daar dan toch weer in je nachthemd naar je kapot geschudde huis te kijken.
Zo erg heb ik het gelukkig nooit meegemaakt, maar het is me – toen ik een tijdje in Portugal woonde – wel overkomen dat ik ineens een heel raar gevoel in m’n maag kreeg en een beetje stom stond toe te kijken hoe de glazen uit de kast vielen terwijl ik me aan een deurpost vasthield. En je beseft het pas achteraf hè, dat was dus een aardbeving(kje).
’t Kan ook anders: verzakken. Tijdens de grote droge zomer van een paar jaar geleden zakte het grondwaterpeil bij ons in de buurt zodanig dat er van een ‘catastrophe naturelle’ sprake was. Veel huizen verzakten, muren scheurden, leidingen braken, en nog zo het een en ander. Bij de mairie kon je een schadeclaim indienen. Nee, daar ging de mairie niet over, maar het gemeentehuis deed dienst als verzamelpunt. En daar bleef het bij. Overheidssteun kwam er niet, verzekeringsmaatschappijen lieten het afweten. Want ja, lag het nou eigenlijk wel echt aan die droogte? Had het niet gewoon te maken me achterstallig onderhoud, was zo’n huis niet zomaar op de verkeerde plek gebouwd? Tuurlijk, kan allemaal. Maar het meest voor de hand liggende leek toch die intense langdurige verzakkingsveroorzakende droogte van toen. Waardoor stokoude ‘mas’, solide boerderijen en stevige woonhuizen die er al decennia stonden, ineens het fundament onder hun bestaan zagen verbrokkelen.
Maar ja, schadevergoeding uitkeren is ook zo’n dingetje.
Een week of wat geleden kwam de buurman van een eind verderop langs. Hij had te horen gekregen dat de verzekeringsmaatschappij z’n claim nog steeds en alweer niet wilde honoreren. ‘Dus als ik nou eens een ‘attestation’ mede-ondertekende, dat het hier wel degelijk heel erg droog geweest was, zodat hij…?’ Leek me geen probleem. “Stel maar wat op, ik teken wel mee.”
Tot op de dag van vandaag niks meer van gehoord. Iedereen slaapt rustig verder.
Tenzij ik me in bed omdraai natuurlijk. Dan kun je wachten op de aardbeving, of de verzakking. Nou ja, volgens de echtgenoot dan. Ik overweeg inmiddels een lits jumeaux.

6 gedachten over “Aardbeving? Slaapt u rustig verder”

  1. Wij horen dikwijls hier in de omgeving van Cotignac, Salernes, Carcès als het ware een geluid wat lijkt op doffe dynamiet ontploffingen, met heftig gerommel in de lucht. Het kan niet zijn dat dit ten behoeve van de aanleg is van iets, want dan zouden er wel veel wegen aangelegd worden.
    Kan dit te maken hebben met deze aardbevinkjes misschien?

  2. Hannedea van NederveenMeerkerk

    Leuk verhaal van Renée vd lits-jumeaux. Dezelfde ervaringen in Monfort-sur-Argens. Dus ook op ons Terra Amata deels afgescheurde terrastrappen en schuurtje. Vergezeld van foto’s verhaal ijverig ingezameld door de mairie. De grote stilte is é?n van de geneugten van de Var, tenminste hier in de campagne. Bonne nuit, Hannedea

  3. Hannedea van NederveenMeerkerk

    Leuk verhaal van Renée vd lits-jumeaux. Dezelfde ervaringen in Monfort-sur-Argens. Dus ook op ons Terra Amata deels afgescheurde terrastrappen en schuurtje. Vergezeld van foto’s verhaal ijverig ingezameld door de mairie. De grote stilte is é?n van de geneugten van de Var, tenminste hier in de campagne. Bonne nuit, Hannedea

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven