Actualités: wijn, water, melk, huiszoeking, herstelfonds, prijzig Parijs, corona, en meer

za 27 maart 2021

Categorieën:

Zaterdag 27 maart

Water bij de wijn
Tot hun grote opluchting mogen de vignerons in het departement Le Var het water van het Canal de Provence gaan gebruiken om hun wijngaarden te bevloeien. Gaat om zo’n 20.000 hectaren waarvoor een irrigatiesysteem wordt aangelegd, dat in tijden van grote droogte niet alleen de wijngaarden maar ook de aanpalende akkers van water voorziet, en het grondwaterpeil op niveau houdt. De desbetreffende overeenkomst werd door Renaud Muselier, de president van de regio Provence-Alpes-Côte-d’Azur, heel toepasselijk op Wereldwaterdag in het Maison des vins in Les-Arcs-sur-Argens (Var) ondertekend.

Melkconsumptie stijgt
Er is in Frankrijk vorig jaar 5% meer melk gedronken. Zou ermee te maken dat veel mensen verplicht thuiswerken en daardoor meer aandacht aan hun ontbijt besteden.

Minder kinderen
Het geboortecijfer in januari was in Frankrijk – het vruchtbaarste land van de EU – 13% lager dan in dezelfde maand van 2020. Sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog was het aantal geboorten in januari niet zo laag.

Corona: verscherpt toezicht voor 24 departementen
– Naast de 19 departementen waarvoor een ‘confinement’ is afgekondigd heeft de regering 24 departementen onder verscherpt toezicht geplaatst. Daaronder de Vaucluse en de Alpes-de-Haute-Provence. Zie kaartje.
– De jongste cijfers zijn niet bemoedigend. Met in het afgelopen etmaal 41.869 nieuwe besmettingsgevallen. In totaal zijn 4.465.956 mensen besmet (geweest). Er overleden in de laatste 24 uur 304 slachtoffers. Het dodental staat nu op 94.302. In de voorbije week 12.256 ziekenhuisopnamen, 2.671 patiënten zijn er slecht aan toe.
– T/m vrijdagavond zijn ruim 7,6 miljoen mensen gevaccineerd en 2,5 miljoen twee keer.
– Meer dan 6 mensen (voor zover ze niet tot één huishouden horen) bij elkaar is verboden. Toch denkt 75% van de Fransen dat hun paasmaaltijd met familie of vrienden gewoon doorgaat, die 6 mensen-regel, of niet.
– Volgens professor Djillali Annane, verbonden aan het ziekenhuis Raymond-Poincaré in de Hauts-de-Seine, zal het tot 2030 (!) duren voor het leven weer ‘normaal’ is.
– President Macron vindt dat hij en zijn regering geen fout maakten toen in januari (na de feestdagen) niet besloten is tot een ‘confinement’. Hij sluit nieuwe maatregelen ‘dezer dagen’ echter niet uit.
– Begin april is er in Disneyland Parijs een ‘vaccinodrome’ in een hotel.
– De Haute Autorité de Santé wil dat behalve dierenartsen ook tandartsen gaan vaccineren. De regering heeft nog geen besluit genomen.
– Het steunpakket voor het bedrijfsleven kost Frankrijk dit jaar (bij de huidige stand van zaken) € 32 miljard. Volgens minister LeMaire (Economische Zaken) blijft er financiële hulp, ‘zolang als dat nodig is’.
– Onderwijs-minister Jean-Michiel Blanquer sluit (in de 19 ‘gesloten’ departementen) vanaf nu elke klas zodra er een positief geteste leerling of leerkracht is. Er zijn 3.265 klassen dicht (geweest) en 148 scholen.
– Woensdag weer als altijd een compleet cijferoverzicht op dit platform.

Huiszoeking bij Tapie in Saint-Tropez
De Belgische (en Franse) politie heeft huiszoeking gedaan in de villa van Bernard Tapie in Saint-Tropez. Het zou gaan om een onderzoek naar het faillissement van een Luxemburgs filiaal van een Belgisch bedrijf, eigendom van Tapie, dat weer betrokken zou zijn bij de aanschaf van die villa. Ook Lucien D’Onofrio, oud-vicevoorzitter van voetbalclub Standard Luik, zou een rol hebben gespeeld.

Herstelfonds voor Alex
‘Brussel’ heeft € 59,3 miljoen op de bankrekening van Frankrijk gestort. Het geld komt uit het Europees solidariteitsfonds en is bedoeld voor schadeherstel in de regio Le Sud/PACA die eind september vorig jaar zwaar getroffen werd door de storm Alex.

Enquêtes:
– 1 op de 2 Fransen erkent tijdens vakanties weleens iets uit hotels gestolen te hebben. Van zeepjes tot hele tv’s.
– Bijna 50% van de Fransen weet nog niet of hij/zij deze zomer op vakantie gaat.
– Scholen dicht: 58% van de ouders is tegen sluiting van de maternelles, 54% tegen het dichtgooien van primaires.
– Regionale en departementale verkiezingen, voorzien op 13 en 20 juni: 71% van de Fransen is voor uitstel.

‘Rouge’ en champagne in de min
Raakt rode wijn uit de gratie? Vorig jaar 1,5% minder van verkocht, in geld uitgedrukt 1,8%. De grote winnaar was witte wijn met een plus van 3,8%, qua handelswaarde +4,7%. De verkoop van rosé steeg met 3,3%, in pecunia +4%.
Met de ‘bubbels’ ging het slecht: -6,9%, in omzet -4,7%. In de eerste periode van de totale ‘confinement’ daalde afzet van champagne met 20,5%. Cijfers van FranceAgriMer.

Burgemeester Orange veroordeeld
Jacques Bompard (1943), de ultra-rechtse burgemeester van Orange (Vaucluse) is in hoger beroep veroordeeld tot 6 maanden voorwaardelijk, 5 jaar onverkiesbaarheid en € 30.000 boete. De affaire speelt al meer dan 10 jaar en draait om de verkoop van gemeentelijk onroerend goed aan de dochter en schoonzoon van de burgemeester. Die aan doorverkoop nogal wat geld verdienden. De burgemeester gaat in cassatie en hoeft zolang die procedure loopt, niet af te treden.

Parijs aan de prijs
Er wordt gezegd dat veel mensen Parijs willen ontvluchten, maar ondertussen stijgen de huizenprijzen. Als je op geleend geld bent aangewezen moet je € 11.500 per maand verdienen als je je oog hebt laten vallen op een appartement van 75m2 en dan moet je ook nog 10% ‘eigen geld’ kunnen inzetten.

2 gedachten over “Actualités: wijn, water, melk, huiszoeking, herstelfonds, prijzig Parijs, corona, en meer”

  1. Hallo Renee,

    We zouden deze zomer weer naat de Var gaan; Cotignac, een droomstek!!!! Maar van de week een mail gehad van de eigenaar dat ze besloten hadden er mee te gaan stoppen dus alles geannuleerd! Kijk maar gauw op
    Bekijk vakantiehuis Villa Le Petit Bastidon in Var – Provence …https://www.gites.nl › … › Var › Cotignac Heb je tips voor ons (2 pers.) voor een soortgelijke gites met veelprive?
    Groetjes, Yolande

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven