Actualités: corona-optimisme, warm weer, hogere taxes, Filmfestival, en meer

za 8 mei 2021

Categorieën:

Zaterdag 8 mei

Corona: gerechtvaardigd optimisme
Zoals eerder gemeld (in het cijferoverzicht van elke woensdagmorgen op dit platform) is Frankrijk aan de beterende hand, als je dat zo kunt zeggen. In het afgelopen etmaal daalde het aantal nieuwe besmettingsgevallen voor het eerst sinds februari tot onder de 20.000 (19.124) en er liggen nu ruim 26.000 mensen in de ziekenhuizen, eind april nog zo’n 30.000. Ook het aantal patiënten dat er beroerd aan toe is, daalt elk etmaal, zij het geleidelijk. Nu 5.106.
In de voorbije week moesten 8.700 mensen in een hospitaal worden opgenomen, van wie er 2.027 ernstig ziek zijn.
Er zijn ook andere gunstige indicatoren.
De ‘taux d’incidence’ (aantal besmette mensen per 100.000) daalde van 224 naar 207 en het besmettingspercentage (positief getesten) van 7,4% naar 6,5%.
Inmiddels zijn 17.164.131 personen gevaccineerd en 7.825.788 twee keer.
In de laatste 24 uur overleden 227 mensen aan het virus. Het dodental bedraagt 106.130.

Meer corona-nieuws
– President Macron is vóór het vrijgeven van farma-patenten op vaccins.
– Vanaf 12 mei kan iedereen van 50 jaar of ouder zich laten vaccineren.
– Professor Alain Fischer, (‘Monsieur Vaccin’, hij gaat erover) denkt dat de maskerplicht aan het eind van de zomer opgeheven kan worden.
– Voetballer Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain) wordt ingezet om de jeugd aan te moedigen zich te laten vaccineren.
– Uit onderzoek zou blijken dat een derde van de bevolking van de Provence besmet is (geweest). Alleen in de regio Île-de-France (Parijs en omgeving) was de besmettingsgraad hoger.
– Enquête: 40% van de verpleegkundigen zou liever een andere baan hebben.
– In Nice (Alpes-Maritimes) kan alle horecapersoneel zich vanaf 12 mei, voorafgaand aan de heropening van de terrassen op 19 mei, laten vaccineren.
– Enquête: zodra het qua versoepeling kan, haast 46% van de Fransen zich om te beginnen naar een terras of restaurant. Eventueel met vakantie staat met 37% op plaats twee.

Wordt het weer erg warm?
In elk geval met betrekking tot Zuid-Frankrijk hebben toeristen er alle vertrouwen in dat het qua corona van de zomer wel goed komt. Bij hotels, chambres d’hôtes, campings en gîtes wordt volop geboekt. Wie nog aarzelt, kan weleens achter het net vissen.
Ondertussen waagde Météo France zich aan een weersvoorspelling voor 3 maanden. Voor wat die waard is: mei, juni en juli bovengemiddelde temperaturen.

Toch duurder uit
De ‘taxe d’habitation’ (woonhuisbelasting) mag dan vrijwel afgeschaft zijn, in 36% van de gemeenten krijgen inwoners te maken met een verhoging van de taxe foncière (onroerendgoedbelasting).

Karig fruit
Fruittelers in de departementen Ardèche en La Drome lijden naar schatting € 160 miljoen schade door de vrieskou van 7-8 april. Een groot deel van hun voorziene oogst is verwoest. De regering heeft financiële steun beloofd.

Gouden Palm voor Paul Verhoeven?
Regisseur Paul Verhoeven (1938) jaagt met zijn film ‘Benedetta’ op de ‘Palme d’Or’ tijdens het Filmfestival van Cannes (6-17 juli). De film gaat over een lesbische non in de 17e eeuw in Toscane die wonderen verricht. Voor een deel van de opnames koos Verhoeven voor Le Var, onder meer de l’Abbaye du Thoronet. Voor de officiële trailer: klik hier.

Historie: Chanel en Mitterand
Deze week was er in Frankrijk veel aandacht voor Coco Chanel (1883-1971) die 100 jaar geleden haar inmiddels wereldberoemde parfum Numéro 5 lanceerde. Er was ook ruime aandacht voor president François Mitterrand (1916-1995) die deze week 40 jaar geleden als eerste socialist in de Vijfde Republiek tot president werd gekozen. In het rijtje populaire staatshoofden staat hij achter Charles de Gaulle en Jacques Chirac op de 3e plaats.

1 gedachte over “Actualités: corona-optimisme, warm weer, hogere taxes, Filmfestival, en meer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven