Gebakken mistral-camembert

vr 7 mei 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

Het houdt maar niet op met die mistral. Elke ochtend kijk ik verwachtingsvol naar het weerbericht met de dame van wie het décolleté nog voor ze iets geduid heeft, aangeeft welk weer het worden gaat. Hooggesloten: prachtige dag. Laag uitgesneden: gegarandeerd rotweer. Alleen voor die aanhoudende mistral heeft ze nog geen passend tenue gevonden. Dus kijk ik elke ochtend weer gespannen tot ze een stukje opzij schuift van de kaart die de weersverwachting in onze contreien onthult. Dat kan even duren, ze mag graag pront heen en weer paraderen, zullen we maar zeggen. Ook vanochtend duurde het geruime tijd voor ik kon ontwaren dat er ook vandaag weer een dikke mistral zou waaien. Nou was dat ook niet echt moeilijk te raden, er werd al flink aan de luiken, de struiken en het tuinmeubilair gerammeld. Maar zo tegen de middag werd het wel erg heftig, windkracht 80… Dan helpt het niet, dat het zwerk er strakblauw bijkoepelt, maar er nergens een windvrij hoekje te vinden is.
Dus heb ik balorig een heerlijk winters gerecht in de oven gestoken voor de noodgedwongen binnenlunch. Naar een ideetje van ene Marie Harel die in 1761 in Normandië de camembert zou hebben uitgevonden. Ook weer zo’n legende waarvan ik houd. Wat doet het ertoe of het klopt. Het zou zo zijn dat een priester haar brie liet proeven, waarna ze er zelf mee aan de slag ging. Dat werd dus camemert, hoe dat precies gegaan is, weet ik niet. Maar het schijnt zo te zijn dat het Normandische kaasje het best verkochte in Frankrijk is. En ik deed vandaag dus de gebakken variant. Krantje erbij, glaasje erbij, kon slechter. Ook een manier om met de mistral af te rekenen.

Ingrediënten:
1 rol bladerdeeg uit het koelvak
250 gram niet al te rijpe camembert (brie mag ook)
paar takjes verse tijm (of een beetje gedroogde)
2 tenen knoflook
1 ei
1 eetlepel ahornsiroop of vloeibare honing
1 eetlepel marc de Provence, cognac, of ander digestif
peper uit de molen

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Rol het bladerdeeg uit en leg de camembert in het midden, druk ‘m een beetje uit elkaar.
Pel de knoflooktenen, snij ze in dunne plakjes.
Steek de plakjes in de camembert.
Bestrooi de kaas met tijm, en giet er de ahornsiroop of de honing overheen.
Maal er wat peper over.
Giet er tot slot de marc (of ander digestif) overheen.
Vouw het bladerdeeg dicht en bestrijk het met losgeklopt ei.
Vet een bakplaat in en leg het bladerdeegcamembertpakket erop.
Laat in het midden van de voorverwarmde oven zo’n 20 minuten bakken tot de korst goudbruin is en de kaas gesmolten.
Geef er als tegenwicht een frisse salade bij. En dat glaasje natuurlijk.

8 gedachten over “Gebakken mistral-camembert”

 1. Hip hop, ingredienten staan al op de shopping list voor vanmorgen incl een lage decolleté voor nieuwslezer. Tis maar dat het morgen geen 35° wordt ????

 2. Goedemiddag Rene,

  Wat een heerlijk recept weer!!! Leuk verhaal!!! Vooral altijd weer met een glaasje erbij, we lijken veel op elkaar, heerlijk, maakt niet uit maar er moet een scheutje in het recept, maakt niet uit wat, calvados is volgens mij ook heel lekker!! Ik heb vanmorgen een heerlijk appeltaartje uit Normandië gemaakt, ook toevallig, dat je komt met een recept uit Normandië. Het is een top taartje geworden, zo eenvoudig om te maken, maar zo verfijnd. Het komt uit het kookboekje van AH Frankrijk (de streekproducten van Europa) BLZ 34 Tarte Normande.

  Bonsoiree,

  Yolande

 3. Lijkt mij ook heerlijk! Als ik bij jouw recepten klik op de printversie, krijg ik elke keer het plaatje niet te zien maar iets met een verbodsbord met hotlinked er in. Enig idee hoe dit komt?

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Daar snap ik niks van Janneke, je zou gewoon moeten kunnen printen. Ik zie nu dat het bij alle artikelen zo is, ik heb dus meteen de sitebouwer ingeschakeld; het wordt zo snel mogelijk opgelost!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven