Coronacijfers snel beter, Macron geslagen en bedankt, Google betaalt, Europarlement verhuist, sombere politie, en meer

za 12 juni 2021

Categorieën:

Corona: snel beter
Zoals woensdag in het wekelijks cijferoverzicht al verteld, verbetert de situatie in Frankrijk in hoog tempo. Er zijn nu minder dan 5.000 nieuwe besmettingsgevallen per dag (- 30% in een week), in alle (!) departementen is de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) tot onder de 100 gedaald, en het besmettingspercentage (positief getesten) ging in een paar dagen van 2,3% naar 1,9%.
Die taux d’incidence ligt op landelijk niveau nu op 56,78, al bijna het ‘streefcijfer’ van de regering. Bij 50 acht men de crisis onder controle.
In de ziekenhuizen verblijven 12.712 corona-patiënten, van wie er nog 2.163 ernstig aan toe zijn.
Qua vaccinatie was het de bedoeling dat er op 15 juni 30 miljoen mensen ‘geprikt’ zouden zijn. Dat cijfer wordt gehaald. Er zijn nu 29.840.065 personen (44.5% van de bevolking) gevaccineerd en 14.977.461 (22,3%) twee keer.

– Als het RIVM zich aan z’n eigen regels houdt, kan het niet anders of Frankrijk krijgt op héél korte termijn de code ‘geel’ in plaats van ‘oranje (negatief reisadvies). Het RIVM geeft ‘geel’ af als de ‘taux d’incidence’ 2 weken bij elkaar opgeteld onder de 150 zit. Vorige week was dat cijfer in Frankrijk 68,66 en 56,78. Maakt samen 124,44 en dus ruim onder de 150.

– Thuiswerken: 74% van de Fransen wil niet meer zoals vroeger elke dag naar kantoor. Men pleit voor een hybride oplossing: een paar dagen per week, in overleg met de werkgever. Werknemers hebben in beginsel geen recht op thuiswerken.

– Verzekeraar AXA trekt € 300 miljoen uit voor corona-schadevergoeding aan 15.000 restaurants. In de polissen staat: verzekerd tegen schade waarvoor je niet verantwoordelijk bent, bijvoorbeeld natuurrampen. Valt een regeringsbesluit dat je zaak op slot moet onder die polisvoorwaarden? Volgens een aantal rechtbanken wel, volgens andere niet. Om nog meer procedures te voorkomen heeft Axa nu z’n knip getrokken.

– Couvre-feu’ (avondklok) in Monaco vanaf vandaag (zaterdag) van middernacht tot 06 uur. Ook mogen inwoners van het Franse departement Alpes-Maritimes en mensen uit het Italiaanse Ligurië weer in het prinsdom komen eten. Tot nu toe waren alleen Monegasken en mensen die in Monaco werken in de restaurants welkom. Je mag er met 8 man aan tafel, was 6.

President Macron geslagen én bedankt
Tijdens een bezoek aan Tain-l’Hermitage (La Drôme) van president Macron trachtte iemand hem een muilpeer te verkopen. Weinig succes, het staatshoofd werd amper geraakt. De dader is via snelrecht tot 4 maanden cel veroordeeld, er was 1,5 jaar geëist. Bij hem thuis werd een wapen en een exemplaar van Mein Kampf gevonden. Hij zou ook het idee aanhangen dat de monarchie in Frankrijk hersteld moet worden.
In het hele land was meteen de vraag: zit het wel goed met de beveiliging van Macron? Volgens z’n bewakers stapte de president spontaan uit z’n dienstauto voor wat hier heet ‘un bain de foule’ (een bad in de menigte), dus wat handen schudden. Vooral de beveiligers waren verrast. Minutenlang ging Macron door met zijn wandeling langs de mensen achter de hekken die ‘m even ‘live’ wilden zien. Niettemin werd er in de ‘classe politique’ meteen verontrust gesproken over een aanslag op de democratie en de Republiek.
Maar vrijdagavond klonk op het Parijse tennispark Roland Garros tijdens de halve finale tussen Nadal en Djokovic minutenlang de slogan: “Macron merci!”
De match duurde lang, de avondklok van 23 uur, het publiek zou weggestuurd moeten worden. Er werd omgeroepen dat het Élysée (lees: Macron) had besloten dat iedereen tot het eind van de wedstijd mocht blijven. Maar de president was helemaal niet in Frankrijk (de G-7 Top) en inmiddels is duidelijk dat premier Castex met Roland Garros heeft gebeld.
Meteen weer een ‘affaire’ want de politie maakt om 23 uur – met traangas – al wél een eind aan een (illegaal) feest van een paar duizend jongeren op de Esplanade des Invalides in Parijs. Is de vraag: speciale rechten voor tennisliefhebbers met dure kaartjes?

Kunstmatige inseminatie voor iedereen
De Assemblée Nationale heeft een wet goedgekeurd die kunstmatige inseminatie (PMA, Procréation Médicalement Assistée) voor iedereen toestaat. Tot nu toe was PMA er alleen voor de klassieke man/vrouw relatie. Nu dus ook voor anders georiënteerde partners. Volgens een enquête is 67% van de Fransen vóór deze wetsaanpassing, 53% vindt het terecht dat er geen uitzondering meer wordt gemaakt voor homofiele of andere relaties.

Heterdaadje? Niet achtervolgen!
De politiecommissaris van Sarcelles in het departement Val d’Oise (regio Île de France) heeft nationale aandacht getrokken door zijn mensen te verbieden de achtervolging in te zetten als ze (onder meer) drugsdealers op heterdaad betrappen. Naar zijn mening is zo’n achtervolging te gevaarlijk voor overige verkeersdeelnemers en z’n eigen medewerkers. Een enquête leert dat 80% van de Fransen het niet met de commissaris eens is.

Google moet betalen
De Franse mededingingsautoriteit Autorité de la concurrence heeft Google een boete van € 220 miljoen opgelegd. Wegens misbruik van z’n dominante positie op de online-advertentiemarkt. Google heeft zich bij het vonnis neergelegd en toegezegd zijn leven te beteren.

Politie somber gestemd
Uit een onderzoek blijkt dat 41% van de gendarmes en politieagenten met psychische klachten worstelt. Van hen zou 24% weleens zelfmoord hebben overwogen.

Europarlement weer in Straatsburg
Voor het eerst in 16 maanden heeft het Europarlement weer in Straatsburg vergaderd. Zoals vanouds een hele volksverhuizing vanuit Brussel. In elk geval was de horeca in Straatsburg enthousiast.

Waar woont die man?
Lijsttrekker Thierry Mariani van het Rassemblement National (Le Pen) zou volgens de peilingen de regionale (en departementale) verkiezingen van 20 en 27 juni in de regio Le Sud/PACA kunnen winnen. Dat zou dan de eerste regio zijn die door die partij wordt veroverd. Maar het satirische weekblad Le Canard Enchainé heeft uitgezocht dat Mariani eigenlijk niet mee mag doen want hij woont niet in de regio, zoals voor kandidaten wettelijk verplicht is. Hij woont volgens het tijdschrift in Parijs en heeft alleen een huur-studio in Avignon waar hij niet of nauwelijks verblijft. De kwestie ligt bij de rechter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven