Open brief aan het RIVM: waarom blijft Frankrijk oranje?

do 17 juni 2021

Door Renée-Vonk-Hagtingius

Het moet maar eens gezegd worden. Ik ben en blijf boos dat ze in Nederland en België nog steeds de corona-code ‘oranje’ op Frankrijk zetten. Alle cijfers, elke woensdag en zaterdag op mijn platform, laten zien dat het bij ons in Frankrijk geen foute boel meer is, dat het eigenlijk fantastisch gaat. Maar hoe laat je weten dat je boos bent? Een column? Ik dacht ineens: ik schrijf gewoon een open brief. Aan iemand die erover gaat.

Aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
t.a.v. de heer J. Van Dissel
cc: Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken België

Geachte heer Van Dissel,

Ook vandaag kreeg ik weer mailtjes van mijn kinderen en een paar vrienden met de vraag: wanneer mogen we weer komen?
Ik schreef terug: nou, wat Frankrijk en mij betreft vandaag nog. Maar u vindt wat anders want u blijft erbij dat het hier gevaarlijk is. Met uw code oranje gijzelt u ons, en een heel land. Een negatief reisadvies met allerlei ellende tot gevolg.
Moet u even weten dat ik vanwege mijn werk als journalist nogal goed op de hoogte ben van de corona-situatie in Frankrijk. Zo ongeveer voor het eerst van mijn leven ben ik een cijferaar en houd ik de virusgetallen nauwkeurig in de gaten. U kunt ze elke woensdag en zaterdag terugvinden op mijn platform https://kijkzuidfrankrijk.com
Ik kan u verzekeren dat de crisis hier onder controle is, alle indicatoren wijzen daarop, nee, bewijzen dat. Behalve ik, vindt president Macron dat ook; de grenzen zijn open, ook Nederlanders zijn welkom. Hem neemt u allicht serieuzer dan mij.
Ik begrijp dus werkelijk niet waarom u voor Frankrijk vasthoudt aan uw code ‘oranje’. U berooft daarmee toeristen van een ontspannen vakantie en verder onder meer mensen met een chambres d’hôtes, een camping, een hotelletje, een kroeg, van hun inkomen dat ze toch al een jaar misgelopen zijn.
Wat heeft u tegen Frankrijk? Allerlei andere landen zet u op ‘geel’, maar ‘ons’ niet. Hoezo niet? Spreekt u de taal niet? Volgens mij kun je een percentage in cijfers ook snappen als je taalkundig beperkt bent.
Misschien heeft u gewoon een hekel aan Frankrijk en de Fransen. U bent de enige niet. Toen ik aankondigde dat ik naar dit land ging emigreren, werd ik voor gek verklaard en sinds ik hier woon, moet ik nog vaak uitleggen dat het meestal helemaal oké is.
Even afgezien van de paar miljoen Nederlandse toeristen die zich elk jaar komen verbazen (en vooral ergeren) in Frankrijk en aan de Fransen, denk ik dat dit land er in de beleving van ‘noordelingen’ niet toe doet. Ik lees nog Nederlandse kranten, kijk regelmatig naar Nederlandse tv, zelden halen ‘we’ het nieuws. Ja, bij rellen en schandalen. Nooit over de talloze dingen die wél goed gaan en waaraan het buitenland nog een puntje zou kunnen zuigen. Zelfs bij het weerbericht worden we meestal overgeslagen.
Ik beweer niet dat u Frankrijk verafschuwt, ik zou niet durven. Maar het lijkt me wel zo dat u ‘mijn’ land tot de tweederangs-naties rekent.
Anders had u allang, aan de hand van overtuigende cijfers, tot ‘geel’ besloten.
Mijn beleefde verzoek is: doe dat nu!
Niet alleen mijn kinderen verwachten dat u over uw anti-Franse schaduw heenstapt, er staan veel meer mensen te trappelen. Ik zou zeggen, waag dat sprongetje!

Cordialement, met vriendelijke groet,
Renée Vonk-Hagtingius

16 gedachten over “Open brief aan het RIVM: waarom blijft Frankrijk oranje?”

 1. Groot gelijk Renée!
  De cijfers in de VAR zijn veel beter dan die in België. En toch is de Belgische regering arrogant genoeg om de VAR nog steeds oranje te kleuren. Ik voel plaatsvervangende schaamte.

 2. fijn dat je een mail stuurt naar het RIVM.het wordt hoog tijd
  dat Frankrijk op geel gaatnog beter op groen.
  vrienden van ons zijn al naar
  het zuiden vertrokken en zeggen ook dat het kan.
  de cijfers worden daar ook steeds beter.hartelijke groet

 3. Dank je! Mede uit naam van mijn echtgenoot, kinderen en vrienden die zich allemaal hetzelfde afvragen.
  Groetjes en een mooi weekend!

 4. Robert van Elven

  Groot gelijk Renée. Gelukkig heb ik me in het afgelopen jaar weinig aangetrokken van de reisbeperkingen en hier naar toe gekomen als ik dat nodig vond. Uiteraard wel met de verplichte testen en ‘attestations’. Hier in de Provence Verte was de situatie so wie so meestal beter qua besmettingen dan in Nederland. Gek hoe onze regeringen altijd roepen dat we ons Europeaan moeten voelen en moeten verbroederen. En bij de eerste de beste epidemie leggen ze iedereen reisbeperkingen op en sluiten ons op. En zelfs nu de epidemie onder controle is blijven ze dat volhouden. Maar ja, hun salaris gaat gewoon door.

  1. Hi Renée ik ben het qua cijfertjes en omzetten van oranje naar geel volledig met je eens, Chapeau. Frankrijk is echt veilig. De rest vind ik allemaal aannames want je weet niet of Van Dissel en kornuiten iets tegen Frankrijk hebben of enig bezwaar hebben tegen het feit dat Frankrijk oranje is. Zal wel journalistieke pushertjes zijn. Wij weten echter wel dat het Cornavirus inmiddels volledig onder controle is gedurende meer dan 2 weken en hoop dat je brief voor een snel positief besluit zorgen.

 5. Helemaal gelijk ook ik inmiddels een cijferaar en weet alle cijfers zo op te noemen. Geen idee waarom Frankrijk nog steeds op oranje.

  1. Dank voor de brief. Ik verbaas me er ook over maar het is niet alleen Frankrijk. Nederland houdt zijn inwoners nog graag een poosje hier zodat ze eerst de economie in eigen land kunnen spekken.

 6. Heel goed geschreven! Ik ben het helemaal met je eens. Frankrijk doet het al een tijd beter dan Nederland, maar de eigenwijsheid viert hoogtij.
  Ik verwacht niet dat mijn familie en vrienden hier naartoe komen, maar het zou het naar Nederland reizen voor mij en mijn dochter een stuk eenvoudiger maken om naar hen toe te gaan.

 7. Top aktie! Stuur de brief ook even in kopie door naar Pieter de Gooijer, onze ambassadeur in Frankrijk en aan minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge.

 8. Top, niets aan toe te voegen, ik begrijp er ook niets van en je opmerking over het weer klopt ook :) maar ik denk dat Nederlanders toch wel zullen komen want hier in Saint Tropez zijn het er al heel wat.

 9. Beste Renee, keurig netjes geschreven, wij hopen ook dat binnen een week alles in Frankrijk op code geel en/of groen gaat. Kunnen we eindelijk weer naar ons geliefde Frankrijk.
  Vriendelijke groet, Fam. P. Dame

 10. Top, niets aan toe te voegen. Ik hoop dat ze daar in Den Haag eindelijk tot bezinning komen. Want de wereld bestaat niet alleen uit Den Haag. Zo snel mogelijk open (groen als het kan), dan kunnen we weer naar ons geliefde Frankrijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven